Radu MetaTrader a blogja | További ingyenes és hasznos eszközök MetaTraderhez | Kérdésed merült fel? Kérdezz!
MQL4 Könyv tartalomjegyzék | Stratégiák programozása MetaTrader platformra | Fogalomtár | Gyakran Ismételt Kérdések

MQL4 könyv   Egyszerű MQL4 programok


Egyszerű MQL4 programok

 

Ez a rész több egyszerű programot tartalmaz, amelyek készen állnak a gyakorlati használatra. Meg fogjuk vitatni egy Expert Advisor általános elveit, és egyéni indikátorokat fogunk létrehozni, valamint tárgyaljuk az Expert Advisorok és a különböző indikátorok együttes használatát.

A kereskedési ismertetőjelek, amiket a programokban használtunk, csak oktatási célt szolgálnak és nem a valódi számlán történő kereskedési útmutatók.

 • A technikai indikátorok használata.
  A MetaTrader 4-ben több tucat indikátor van. Az ilyen indikátorokat technikai indikátoroknak nevezzük. A "technikai" név a két fajta elemző módszer egyike: a fundamentális elemzés (FA) amely a makrogazdasági indexeket  különböző kontextusban vizsgálja; és a technikai elemzés (TA) amely az árfolyam ábra alakulását  elemzi különböző függőségek alapján. Az MQL4 lehetővé teszi, hogy megfelelő függvényeken keresztül megkapjuk a technikai indikátorok értékeit. Mikor a technikai indikátor függvényeket hívjuk, meg kell adni a szükséges paramétereket.
 • Egyszerű Expert Advisor.
  Egy Expert Advisor (kereskedő robot) írása során előmunkálatokat kell végezni: meg kell határozni a kereskedési stratégiát, ki kell választani az ismertetőjeleket, és mindezek alapján létre kell hozni egy struktúrát. A kereskedési ismertetőjelek meghatározását egy vagy több függvényben helyezzük el, e függvények (csoportja) szolgáltatják a jelzéseket. A nyitott pozíció méretének meghatározása gyakran egy különálló feladat és ezt egy különálló függvényben írhatjuk. A megbízások nyitása, zárása és módosítása során olyan hibák történhetnek, amelyeket fel kell dolgozni. Ezen feladatra szintén létrehozhatunk egy felhasználói függvényt. 
 • Egyéni indikátorok létrehozása.
  Nem nehéz megírni egy egyedi indikátort, ha ismerjük a felépítését. Mindegyik egyéni indikátor 1- 8 indikátor buffert tartalmazhat, ahol a terminál az indikátorvonalakkal kapcsolatos információt tárolja.  Az indikátor buffereket double típussal a program globális szintjén deklaráljuk, és az init() függvényben minden buffer paramétert megadunk/beállítunk:  vonal stílust, színt és a vonal szélességét, stb. Minden ticknél elindítjuk az indikátor start() függvényét és elvégezzük a szükséges számításokat. Egy optimális indikátor algoritmusa használja az IndicatorCounted() függvényt, ez a függvény tartalmaz a start() előző hívása óta változatlan bárok számát.
 •  ROC egyéni indikátor(Price Rate of Change).
  Az egyéni indikátorok létrehozása jobban megérthető, ha egy példával szemléltetjük. Az indikátor kódjában lévő részletes megjegyzések hasznosak lesznek, ha úgy döntesz, hogy módosítod az indikátort. A jó programok jól dokumentált programok.
 • A programok kombinált használata.
  Egy egyéni indikátor értékeit használhatjuk másik indikátorokban, scriptekben vagy Expert Advisorban, ha hozzáadjuk a programkódhoz az egyéni indikátort hívó iCustom() függvényt. A hívott egyéni indikátor fizikai jelenlétét a megfelelő mappában nem ellenőrzi a program a fordítás alatt. Az egyéni indikátorhívás paramétereit helyesen kell megadni, különben a kiszámított értékek különbözhetnek a vártól. Az egyéni indikátorok hívásának lehetősége figyelemre méltóan leegyszerűsíti egy Expert Advisor kódját.