Radu MetaTrader a blogja | További ingyenes és hasznos eszközök MetaTraderhez | Kérdésed merült fel? Kérdezz!
MQL4 Könyv tartalomjegyzék | Stratégiák programozása MetaTrader platformra | Fogalomtár | Gyakran Ismételt Kérdések

MQL4 könyv  Bevezetés az MQL4 programozásba


Bevezetés az MQL4 programozásba


Mielőtt elkezdünk MQL4 programozást tanulni, meg fogjuk határozni a tanulmányunk területét. Először is meg kell jegyezni, hogy azokat a programokat, amelyeket ebben a könyvben megvitatunk, csak a MetaTrader 4 Client Terminállal együtt használhatjuk. Lentebb az 1. ábra szemlélteti ezeknek a programoknak a szerepét a kereskedelem menedzselésében. Ezen programok fontosságának a jobb megértéséhez a kereskedelmi menedzsmentben, vessünk egy pillantás az 1. ábrára.


1. ábra. egy MQL4program a MetaTrader 4 Client Terminal részeként.

Ha az MQL4 programozás iránt érdeklődsz, meg kellett ismerkedned az ügyfélterminállal. Az ügyfélterminál az online kereskedőrendszer része. Ez a rendszer egy szervert is tartalmaz , ami a dealing centerhez kapcsolódik.  A  dealing center kapcsolatban áll a többi piaci szereplővel – bankokkal és pénzintézetekkel.

Az ügyfélterminál egy információs környezettel rendelkezik - biztosít egy sor paramétert, hogy tájékoztatást adjon a piacról, a kereskedő és a dealing center közötti kapcsolatról. Ez az információ tartalmazza az aktuális árat, a legnagyobb és legkisebb kötésméretre vonatkozó korlátozásokat, a stop megbízások minimális távolságát, az automatizált kereskedelem engedélyezését/tilalmát és még sok más hasznos paramétert, amelyek az aktuális állapotot jellemzik. Az információs környezet frissül, amikor új ticket kap a terminál (zöld nyíl az 1. ábrán).

Beépített eszközök


Az ügyfélterminál olyan beépített eszközöket tartalmaz, amelyek lehetővé teszik a technikai elemzést és kereskedés kézi irányítását. A piac elemezésére technikai indikátorokat és különböző vonalakat használhatunk: támogatás/ellenállás-vonalak, trendcsatornák, Fibonacci szintek, stb.

Kézi kereskedésre a megbízások kezelése az eszköztárt használjuk. Miközben a kereskedő használja ezt az eszköztárt, módosíthatja vagy bezárhatja a megbízásokat. Azonkívül a terminálnak van automatizált stop megbízás kezelési opciója is. A kereskedő utasításai a beépített "megbízások kezelése" eszköztár segítségével jutnak el a szerverre.

További, az ügyfélterminállal kapcsolatos információért lásd: Userguide (ClientTerminal folder\Terminal.chm).


Programozható eszközök


A piac elemezését és MetaTrader 4 Client Terminal kereskedelmi függvényeinek használatát a programozható eszközök segítségével valósíthatjuk meg. Az MQL4 nyelv lehetővé teszi, hogy ilyen programokat hozzunk létre. Három fajta alkalmazás van, amit MQL4-ben létrehozhatunk, és  futtathatunk az ügyfélterminál alatt:

  • egyéni indikátor – egy a piaci szabályosságokat grafikusan megjelenítő program, amit a szerző saját algoritmusa szerint írhat meg;
  • Expert Advisor - egy olyan program, ami lehetővé teszi, hogy automatizáljuk a kereskedelem egy részét, vagy egészét;
  • Script - egy olyan program, ami csak egy műveletet végez, beleértve a kereskedelmi megbízások végrehajtását is.

Az 1. ábrán láthatjuk, hogy az ügyfél terminál lehetővé teszi, hogy a kézi kereskedelem során használjuk az információs környezetét és beépített eszközeit (a kék nyilak). Ezek beavatkoznak az ügyfélterminál működésébe (a piros nyilak). A különböző típusú programokat egyidejűleg használhatjuk, ezek adatokat cserélnek egymással. Ezen alkalmazások segítségével a programozó automatizálhatja a kereskedelmi műveletek nagy részét vagy alkothat egy olyan robot, ami a kereskedő beavatkozása nélkül fog kereskedni .

Az alkalmazásokat és a kézi eszközöket egyidejűleg használhatjuk az ügyfélterminálban, ezek kiegészítik egymást.

A kereskedelemnek az az alapvető jellemzője, hogy a MetaTrader online kereskedése során a kereskedést vezérlő utasítások az ügyfélterminálban keletkeznek, és az ügyfélterminál küldi azokat a szerverre. Az alkalmazási programok (Expert Advisor, script, indikátor) csak az ügyfélterminál részeként működnek, ez csatlakozik a szerverhez (dealing center). Semelyik alkalmazási program nem települ a szerverre.

A szerver a vezérlő jeleket csak az ügyféltermináltól fogadja el. Ha az ügyfélterminált leválasztják az Internetről vagy egy alkalmazási programról (Expert Advisor vagy script) a vezérlő funkciója megszűnik, semmilyen utasítás nem fog eljutni a szerverre.

A tanulmányunk hatálya alá tartozó programok (Expert Advisor, script és egyéni indikátorok) részben vagy egészben lehetővé teszik a kereskedelem automatizálását és jelentősen megnövelik a kereskedelemről kapható információt (lásd az 1. ábrát). Ebben a könyvben meg fogod találni a program összetevőknek leírását és azok alkalmazásának a fő szabályait, hogy létre hozhass és használhass ilyen programokat. Részletesen fogunk foglalkozni a példa programokban az ügyfélterminál információs környezetével is, amely elérhető egy program végrehajtása alatt.

Az automatizált kereskedelemmel kapcsolatos programok a kereskedelem kézi eszközeinél sokkal több potenciális lehetőséget biztosítanak.

Az esetek többségében a program megkönnyíti a kereskedő munkáját, miközben kiküszöbölik annak a szükségességét, hogy a számítógép előtt ülve folyamatosan figyelje a piaci helyzet. Ez enyhíti az idegfeszültséget és csökkenteni a hibák számát, amik az extrém érzelmi feszültség időszakaiban előfordulnak. De a fő érv a használatuk mellett, hogy lehetővé teszik az ember saját ötleteinek megvalósítását és azok történelmi adatokon való tesztelését, az optimális paramétereket kiválasztani ezekhez az ötletekhez, és végül megvalósítani egy kigondolt kereskedelmi stratégiát.