Radu MetaTrader a blogja | További ingyenes és hasznos eszközök MetaTraderhez | Kérdésed merült fel? Kérdezz!
MQL4 Könyv tartalomjegyzék | Stratégiák programozása MetaTrader platformra | Fogalomtár | Gyakran Ismételt Kérdések

MQL4 könyv   Az MQL4 alapjai


Az MQL4 alapjai


Ez a fejezet bemutatja az MQL4 programnyelv alapvető fogalmait:


Néhány alapfogalom

Ilyen fogalom a ’tick’ (egy árváltozás), a ’control' az algoritmusokban és a programokat magyarázó 'comment'. A fő esemény a pénzügyi piacokon az ár változása. Ez az oka annak, hogy a tick egy fontos esemény, ami az MQL4 programok alapvető mechanizmusait működteti. Mit okoz egy új tick érkezése? Milyen események játszódnak le? Ilyenkor a ’control’ a vezérlés kerül az előtérbe. De ne felejts el megjegyzéseket fűzni a kódodhoz.
  
Állandók és változók

Az állandók és változók fogalmának bemutatása, megmagyarázzuk az ezek közt a fogalmak közti különbséget. Ahogy a meghatározás sugallja, az állandó valami folytonos, egy előre beállított érték. Az állandótól eltérően a változó egy olyan programozható objektum, aminek módosítható a tartalma. Lehetetlen egy programot írni anélkül, hogy megváltoztathatatlan objektumokat használnánk, (állandók) és/vagy az objektumokat a program futása alatt módosítanánk (változók).


Adattípusok

A programnyelvekben többféle adatot használnak. Egy változó típusát annak célja szerint választják. Hogyan tudunk deklarálni egy változót, hogyan tudjuk inicializálni azt (előre beállítani a kezdőértékét)? Egy a változó típusának hibás megválasztása lelassíthatja a programot vagy hibás működéssel végződhet.

Műveletek és kifejezések

A műveleteket operandusokon hajtjuk végre. Milyen műveletek vannak?  A typecastinget mire használják? Mik az egész számokon végrehajtott műveletek sajátosságai? Miért fontos a különböző adat típusok prioritását meghatározni? A műveletek jellemzőinek ismerete nélkül rejtett hibákat tudsz csinálni.

Operátorok

Egyszerű és összetett operátorok. Egy szükséges műveletet nem mindig lehet végrehajtani egy egyszerű operátorral. Ha szükséges, akkor egy operátorokból álló csoportot egy nagy operátorként használunk, ezt a csoportot egyetlen összetett operátorként kezeljük. Ismertetjük a követelményeket és speciális példákat adunk.

Függvények

Annak a szükségletnek a felismerésétől, hogy könnyen kezelhető kódot kapjunk, eljutunk függvény fogalmáig. Azért hogy a programban különböző helyeken használhassuk a függvényeket, paraméterezni kell őket. Az függvények létrehozását fogjuk ismertetni. Példákat mutatunk a beépített függvények használatára.

Program típusok

Scriptek, indikátorok és Expert Advisor, ezek azok az MQL4 programok, amelyek a gyakorlatban segítenek a kereskedelem során felmerült problémák megoldásában. Tudni kell, hogy a rendelkezésre álló programokat miként lehet a legmegfelelőbb módon használni a MetaTrader 4 Client Terminalban.