Robotosítás: hogyan lesz saját stratégiádból kereskedőrobot?

Ezen az oldalon röviden összegezve bemutatom, hogyan zajlik nálam egy kereskedőrobot elkészítése. Szeretném ismertetni azokat a részfolyamatokat, amelyekkel a velem való együttműködésben találkozol. A részfolyamatok célja, hogy olyan kereskedőprogram jöjjön létre, mely műszakilag kifogástalan, és többet nyújtson Neked, mint amire eredetileg számítottál.

A folyamat röviden

A folyamat bővebben

Tudom, hogy vannak kérdéseid, ezért kifejtem az egyes lépések jelentését és jelentőségét. A lényeges részek nyitott állapotban jelennek meg, de ha kíváncsi vagy a  részletezett, mögöttes infókra is, nyisd ki a tartalmi dobozokat. Tarts velem!

Becsült árajánlat

2010 óta készítek kereskedőprogramokat. Minden robotos projekt előtt tartottam egy online beszélgetést az érdeklődővel, ahol pontosan megbeszéltük és egyeztettük, hogy mire van szüksége a programban. Ezekhez a konzultációkhoz mindig ragaszkodtam, véleményem szerint nem elég az e-mailes kommunikáció – jobb, ha halljuk egymást. Az online konzultációk esetén is előfordulhatnak félreértések, és mivel alapos ember vagyok, szeretem ezeket előzetesen kiszűrni, átbeszélni, tisztázni.

2016 óta ezek a beszélgetések díjfizetés ellenében történnek. Pontos árajánlatot az ilyen típusú egyeztetés után tudok készíteni. Nem az árajánlat elkészítéséért fizetsz, hanem egy szakértővel történő egyeztetésért, azaz az időmért. Az 1 óra általában elég, hogy átbeszéljük a stratégiádat, releváns kérdéseket tegyek fel, és funkciókat javasoljak a leendő programodhoz. Te válaszokat kapsz az előzetes kérdéseidre, és akár az is kiderülhet, hogy nem javaslom a stratégia robotosítását – így óvva Téged a felesleges anyagi befektetéstől vagy a kereskedésben elszenvedett komolyabb veszteségtől.

Az eddigi tapasztalatok alapján az érdeklődők legnagyobb része megbízik bennem, és rögtön kezdhetünk ezzel a beszélgetéssel. Mások viszont nem látják át pontosan, hogy mennyire előnyös egy alapozó beszélgetés.

Megalkottam egy árajánlatbecslő rendszert, amellyel egy hozzávetőleges (becsült) árhoz juthat hozzá, aki „látatlanban” nem kötelezi el magát egy fizetős konzultációhoz. Az árajánlat-becslő rendszerben a stratégiával kapcsolatos részletes felmérő kérdőívet fogsz kitölteni. A kérdőív részeinek kitöltésében videóval segítek, melyben elmagyarázom, hogy mit jelentenek az űrlap aktuális részén megjelenő kérdések. Körülbelül 1 órát érdemes rászánnod erre a folyamatra; a legjobb, ha egyedül vagy és nem zavar senki a kitöltés közben.

A kitöltés után maximum 72 órán belül jelentkezem: ha minden egyértelmű, akkor becsült ajánlatot kapsz tőlem PDF dokumentum formájában. Ez még nem konkrét ajánlat, de segít annak eldöntésében, hogy szeretnél-e tovább haladni a konzultáció irányába.

Ez a lépés tehát opcionális, nem kötelező, de nyugodtan vedd igénybe, ha a weboldalam és az ügyfélvélemények alapján (még) nem bízol bennem.

Konzultáció

A konzultáció általában 1 órás, szakmai megbeszélés. Ez olyan anyagi befektetés, amely – véleményem szerint – elengedhetetlen a profi kereskedőprogramod elkészítéséhez vezető úton. Közös projektünk kihagyhatatlan kezdeti lépése. 

Ha tervezett műtétre van szükséged, akkor is érdemes konzultálni a beavatkozást végző orvossal, hogy kiderülhessenek a kritikus pontok és mindenre választ kaphass; jelen esetben egy pénzt kezelő szoftvert készülsz készíttetni, tehát fontos, hogy pontosan lássam, mi a végcélod.

Amennyiben úgy döntesz, hogy közvetlenül ezzel a lépéssel szeretnél kezdeni, akkor ide kattintva megnyílik a konzultáció megrendelési oldala, amely végigvezet a folyamaton. Ebben az esetben a becsült árajánlat lépését kihagyhatod, hiszen a stratégiádról online fogunk beszélgetni.

Lehetőséged van bankkártyával és átutalással fizetni, és egyszerűen, online tudod megadni, hogy mikor és milyen csatornán szeretnél velem egyeztetni.

Ha szükséged van rá, akkor az 1 órán kívül további időt is igényelhetsz. A végleges árajánlatban az első 1 órás konzultációnk árát utólag jóváírom a munkadíjban.

Végleges árajánlat + előleg

A konzultációnkat követően 24 órán belül végleges ajánlatot küldök. Ez az ajánlat tartalmazza a projekt elkészítésének konkrét munkadíját, és az elkészítési határidőt is. Amennyiben úgy döntesz, hogy elfogadod az ajánlatom, a projekt díjának 20%-át előlegként bekérem Tőled, így válsz érdeklődőből megrendelővé.

Megbeszéljük a konkrét átadási időpontot is, hogy Te is és én is előre tudjuk szervezni a programjainkat.

Átadás

Az átadási időpont egy olyan prezentáció, amelyben képernyőmegosztás segítségével mutatom be az elkészült robotodat, annak paramétereit és felhasználói felületét. Ezt a prezentációt fedezi a munkadíj. Ez egy körülbelül 1-1,5 órás beszélgetés, amely során gyakorlatilag átismételjük az egész stratégiát a robot bemutatásával egybekötve.

Az elkészült robotod paramétereinek leírását írásos formában is biztosítom Neked, ezen kívül rögzítem a beszélgetésünket, hogy később magad is vissza tudd nézni, hogy melyik paraméter mire való, és melyik funkció pontosan hogyan működik.

Minden projektben biztosítok extra funkciókat, amelyek a Te kényelmedet szolgálják. Természetesen előfordulhat, hogy egy-egy funkció mégsem tetszik, vagy néhány apró módosítást kérsz. Ezek beleférnek a projektbe; viszont, ha addig nem tisztázott, új funkciót szeretnél, arra külön ajánlatot adok. A későbbi módosítások nagyságrendje általában töredéke az eredeti munkadíjnak.

Tesztelés + Javítás

A programot átadom a részedre, és saját számítógépeden (vagy VPS szervereden, vagy mindkettőn egyszerre) tudod tesztelni műszaki szempontból. Első körben azért a műszaki szempontú tesztelést javaslom, mert legnagyobb odafigyelésem ellenére is felbukkanhat egy-egy hiba vagy eltérés az elvárásaidhoz képest. A hibákat és a visszajelzéseidet egy erre szolgáló projektmenedzser rendszerben fogod tudni rögzíteni, ezen belül kommunikálunk majd. A rendszert én biztosítom számodra, és használata díjmentes.

Az elkövetkezendő 1 hétben folyamatosan egyeztetünk, és ha probléma merül fel a programmal és további időre van szükséged, annak sincs akadálya. Az esetek túlnyomó részében körülbelül 1 hét elegendő az elsődleges, műszaki tesztelés elvégzéséhez. A stratégiai teszthez csak ritka esetben lesz szükséged rám; például akkor, ha kitalálsz egy új funkciót, vagy egy meglévő funkció módosítása válik szükségessé. Hasznos információkat tudok biztosítani számodra a jó minőségű múltbéli adatok letöltésével és használatával kapcsolatban is.

Végszámla + Támogatás

A munkát akkor tekinthetjük befejezettnek, ha mindketten egyetértünk azzal kapcsolatban, hogy a program a műszaki elképzeléseidnek megfelelően működik. Ekkor kiállítom a végszámlát, és megkérlek, hogy rendezd a projekt fennmaradó munkadíját (70%). A végszámlában jóváírom a korábban kifizetett, egyeztető konzultációból 1 óra árát.

A kifizetés után is állok rendelkezésedre, ha konzultációra, javításra, módosításra vagy új funkcióra lesz szükséged.

Hogyan tovább?