A cikksorozat első része az adatokkal foglalkozik, a jelenlegi – második – rész pedig azzal, hogy hogyan is lehet egy egyszerű visszatesztelést végrehajtani a Metatrader4 platformon.

A szövegben sok linket találsz, amelyekre kattintva eljuthatsz korábbi, kapcsolódó írásaimhoz.

A robotok bejuttatása a Metatrader4-be

A MT4 robotok ex4 fájlokként léteznek, és ezen fájlok megfelelő helyre történő másolása az első lépés annak érdekében hogy egy robotot backtesztelni tudjunk.

Ennek részleteire most nem térek ki. Ha ez a művelet számodra nem egyértelmű, akkor a következő GYIK (Gyakran Ismételt Kérdések) bejegyzéseket böngészd át: Mi az a Rendszermappa, és mire jó?

A tesztelési panel megjelenítése

A tesztelést a Stratégiai Teszter elnevezésű panelen lehet végezni. Ez egy olyan panel, mint például az, amelyiken a Kereskedés, Számlatörténet, Hírek, stb. fülek vannak – csak épp alap esetben ki van kapcsolva, vagyis el van rejtve.

A következő módszerekkel lehet előcsalogatni:

 • a felső menüsorban kattints a Nézet menüre, majd azon belül a Stratégiai Teszter pontra
 • nyomd meg a felső eszköztárban a Stratégiai Teszter ikont (pirossal bekeretezve az alábbi képen)
 • nyomd meg a Control-R billentyűkombinációt – ez ki-be kapcsolja a panelt
Stratégiai Teszter gomb a felső eszköztáron

Stratégiai Teszter gomb a felső eszköztáron

A tesztelési panel felépítése

A panel gombjait és elemeit részletesen bemutatom. Készítettem egy képet, amelyen minden fontos vezérlőegységet beszámoztam, hogy tudjak rájuk hivatkozni. Javaslom, hogy a képet egy másik ablakban nyisd meg, hogy össze tudd egyeztetni a magyarázattal.

Stratégiai teszter vezérlői

Stratégiai teszter vezérlői

Tesztelni kívánt MT4 program típusa (1)

A lehulló listában két MT4 kiegészítőt lehet választani:

 • Expert – ebben az esetben kereskedőrobotokat tesztelhetünk a múltbéli adatokon;
 • Indikátor – ebben az esetben pedig egy-egy indikátor múltbéli adatokon történő működését tekinthetjük meg.

Válaszd ki az Expert lehetőséget! A kiválasztás után frissül az 3-as számmal jelzett lehulló lista, amely azon expertek – vagy indikátorok – felsorolását tartalmazza, amelyek telepítve vannak az MT4 terminálban.

Tesztelni kívánt expert vagy indikátor (2)

Válaszd ki azt az expertet (robotot) vagy indikátort, amelyet tesztelni szeretnél!

Tesztelni kívánt instrumentum (3)

A lista az aktuális kereskedési számlán elérhető instrumentumok felsorolását rejti. Ez a lista bejelentkezésenként változhat, attól függően hogy milyen számlára vagy bejelentkezve.

Amennyiben nem látod az összes instrumentumot, esetleg hiányolsz párat a listából, akkor ez a rövid GYIK bejegyzés oldja meg a felmerült helyzetet.

Modellezési minőség (4)

Minden tesztelés előtt dönthetsz arról, hogy mennyire részletes “szimulációt” szeretnél az adott teszten belül. A részletesség ebben a kontextusban azt jelenti, hogy a rendelkezésre álló múltbéli gyertyaadatokból generált tick (árelmozdulás) alapú környezetben hány elmozdulást szimulál majd le a Metatrader a backteszt alatt gyertyánként.

Amennyiben saját magad hozod létre a tesztelési környezetet jó minőségű tick adatok alapján, akkor kizárólagMinden tick módszer használható.

Minden tick – a rendelkezésre álló gyertyaadatok alapján a MT4 – a véletlenszerűséget  is alkalmazva – létrehozza a gyertyában előforduló árfolyamváltozásokat. Ezek az árfolyamváltozások eltérhetnek a valóságban megtörtént árfolyammozgásoktól, hiszen a legjobb esetben is kizárólag M1-es gyertyaadatok állnak rendelkezésre a MT4 által tárolt adatok között.

Kontroll pont – az adott gyertyán belül lezajló árfolyammozgások valódi számát (Volume) figyelmen kívül hagyva jóval kevesebb árfolyammozgást szimulál a teszter. D1 idősík esetén ez a szám gyertyánként kevesebb mint 100, H4 esetén kevesebb mint 80, és az egyre kisebb idősíkokon egyre kisebb ez a szám. Egy általam végzett próbamérés eredménye (máshol az eredmények eltérhetnek, de nagyságrendileg egyezniük kell):

 • D1: kevesebb, mint 100 elmozdulás gyertyánként
 • H4: kevesebb, mint 80 elmozdulás gyertyánként
 • H1, M30, M15, M5: kevesebb, mint 50 elmozdulás gyertyánként
 • M1: kevesebb, mint 20 elmozdulás gyertyánként

Csak az árak megnyitása – kizárólag minden gyertya nyitóárára szimulál elmozdulást a teszter, azaz gyertyánként összesen 1 darab mozgás történik a gyertyában.

A modellezés alapossága értelemszerűen a Minden tick módszernél a legnagyobb, a sebesség pedig ennél a modellezésnél a leglassabb. Ha fontos, hogy az összes lehetséges árfolyamelmozdulást  modellezd, akkor válaszd a Minden tick módszert.

Időszak megadása (5)

Amennyiben ez a jelölőnégyzet be van jelölve, egy konkrét megadott időszakra fog futni a tesztelés. Ha pedig nincs, akkor a rendelkezésre álló összes időszakot alkalmazni fogja a teszter.

Időponttól és Időpontig (6)

Itt tudod megadni a teszt kezdetének és végének dátumát. A teszt a megadott időpont 0 órájától a végidőpont napjának 0 órájáig tart.

Ha a rendelkezésre álló adatok nincsenek meg, akkor két eset fordulhat elő:

 1. a teszt egy rövid nyikkanó hang kiadása után megáll, és a Naplóban a no history data for XX (nincs adat a megadott idősíkon) hibaüzenetet fogod látni. A MT4 – számomra kiismerhetetlen módszer alapján – néha letölt adatokat pótlás gyanánt, néha pedig nem.
 2. a teszt ugyan elindul, de nem pontosan azon a dátummal fog kezdődni vagy véget érni, ahogyan azt beállítottad. Például megadtad a 2013.01.01 -es dátumot kezdésnek, de mivel nincsen adat, csak legkorábban 2013.04.06-ától, akkor az utóbbi dátumtól fog indulni a tesztelés.

Vizuális mód (7)

Ha szeretnéd megtekinteni, hogy a tesztelésre szánt robotod vagy indikátorod hogyan működne vizuálisan a tesztelés időszaka alatt, akkor kapcsold be ezt a lehetőséget. Ilyenkor a tesztelés gyorsasága lecsökken, hiszen a MT4-nek a gyertyákat, a grafikus objektumokat is meg kell jelenítenie.

Bekapcsolt állapot esetén az Indítás gomb megnyomása után felugrik az instrumentum chartja. Ebben a frissen nyílt ablakban fut majd a tesztelés, és minden – a modellezési beállításnak megfelelő – árfolyamelmozdulás megjelenítésre kerül. Az árak mozgásának gyorsaságát a jelölőnégyzettől jobbra eső csúszkával lehet beállítani. Számíts arra, hogy a rossz tervezés miatt az utolsó 3 érték (32, 31 és 30) biztosít vállalható sebességet, az ennél kisebb értékek használata rengeteg időt biztos egyéb tevékenységek kivitelezésére (kert felásása, kocsimosás, nyaralás, stb.).

A vizuális mód nem érhető el optimalizálás során.

Szüneteltetés és folytatás (8)

Amennyiben szeretnéd szüneteltetni a futó vizuális tesztet, akkor a szünet (||) gombra kattintással teheted meg. Ekkor lehetőséged nyílik kielemezni a charton történt eseményeket. A teszt folytatható a >> gombra kattintással. Ennek a gombnak az állapotát a teszt leállítása során a MT4 megjegyzi, ezért ne lepődj meg ha a következő vizuális teszt indításakor az magától elindul.

Ugrás ide (9)

Ez a gomb kizárólag a Vizuális mód bekapcsolt állapotában használható. Amennyiben a vizuális tesztben egy konkrét naphoz akarunk eljutni, de nem szeretnénk végigvárni, míg a vizuális teszteléssel a teszt magától eljut odáig, itt megadhatjuk a konkrét nap dátumát. A megadás után az Ugrás ide gomb megnyomásával a teszt – a robot gyorsaságától függően – pár pillanat múlva “odaugrik” a megadott dátumhoz. Természetesen közben a háttérben az addig húzódót időre is lefuttatja a robotot a háttérben, hogy a megadott dátumnál minden adat – pozíciók, belső változók, stb. – úgy álljon rendelkezésre, ahogyan teljes vizuális futtatás esetén állt volna.

A megadott dátum kizárólag a tesztelési időszakon belüli lehet!

Beállítások, Eredmények, Grafikon, Jelentés és Napló fül (10)

Beállítások elnevezésű fül tartalmazza azokat a gombokat és vezérlőket, amelyekről ez a cikk szól.

Az Eredmények elnevezésű fül – a képen ez nincs rajta – a visszateszt során nyitott és lezárt pozíciókat, függő megbízásokat tartalmazza. A lista a teszt futása alatt is böngészhető. Minden pozíció nyitóidőpontja, nyitóára, stoploss és takeprofit ára, záróára, záróidőpontja és bruttó profitja megjelenik – akárcsak a pozíciózárások utáni könyvelt egyenleg szintje is. A fül teljes tartalma kimenthető, ennek a funkciónak az eléréséhez kattints jobb egérgombbal bármelyik sorra és válaszd a Mentés jelentésként lehetőséget!

Grafikon elnevezésű fül – a képen ez nincs rajta – a visszateszt futása kapcsán mutatja a könyvelt egyenleg és a tőke változásának grafikonját. A grafikon a teszt futása alatt folyamatosan rajzolódik ki. A teszt végeztével ha egy-egy pontra kattintasz dupla bal egérgombbal, akkor a program átvált az Eredmények fülre és kijelöli a kattintás pontján aktív pozíciót. A grafikon kimenthető képként, ennek a funkciónak az eléréséhez kattints jobb egérgombbal a grafikonra és válaszd a Mentés képként lehetőséget!

Jelentés elnevezésű fül – a képen ez nincs rajta – a visszateszt végeztével jelenik csak meg. Összesítő statisztikát tartalmaz a tesztben történt pozíciónyitások és azok eredményei kapcsán. Például megtudható belőle, hogy mekkora lehívással dolgozott az adott stratégia, hány egymást követő nyereség és veszteség történt, stb. Arról, hogy melyik statisztikai elem mit jelent, ide kattintva olvashatsz. A fül teljes tartalma kimenthető, ennek a funkciónak az eléréséhez kattints jobb egérgombbal bármelyik sorra és válaszd a Mentés jelentésként lehetőséget!

 A Napló elnevezésű fül pedig a backteszt során a teszter és a robot által közölt információkat (naplóbejegyzéseket) tartalmazza. A naplózás jelentőségéről itt olvashatsz.

Idősík (11)

Azt az idősíkot adhatod meg itt, amelyen a tesztet szeretnéd futtatni.

Az itt megadott idősíkon kívül az adott instrumentum többi idősíkja is elérhető lesz a robot számára, azonban a vizuális tesztelés esetén az itt megadott idősík jelenik meg majd a felugró chart ablakban.

Spread (12)

Beállítható a teszt során alkalmazott fix kereskedési költség is. A változó spread alap esetben nem opció, mivel a MT4 kizárólag Bid árfolyamokat tárol múltbéli adatként.

Különösen figyelj oda arra, hogy a spread mértékét az instrumentum legkisebb elmozdulási egysége alapján add meg! Tehát ha pl. 5 tizedesjegyes EURUSD instrumentumon dolgozol, akkor a spread nagyságrendileg 2 pip körüli – ezt pedig 20-ként kell megadnod ebben a mezőben.

Az Aktuális lehetőség azt jelenti, hogy a teszt indításának pillanatában a legutolsó ismert piaci spreadet fogja a MT4 az egész tesztidőszakra alkalmazni. Amennyiben hétvégén tesztelsz, vedd figyelembe hogy a legutolsó adat akár szélsőségesen magas is lehet! Ez az oka annak, hogy némely robot egyébként elfogadható eredménygörbéje a hétvégi tesztelések során drasztikusan megváltozik.

Optimalizáció (13)

Az Optimalizáció bekapcsolása azt jelenti, hogy több egymás utáni backtesztet akarsz lefuttatni a paraméterek egy előre megadott intervallumában (vagy több optimalizálandó paraméter esetén azok kombinációiban).

Erről a cikk 3. részében fogok majd részletesen írni.

Expert tulajdonságok (14)

Ezzel a gombbal hívhatod elő az expert külső paramétereinek beállítópaneljét, magyarul itt tudod majd pontosítani azokat a beállításokat, amelyeken keresztül a robotot vagy képes irányítani.

Sorrendben bemutatom a Tesztelés, a Bemenő adatok és az Optimalizáció fülek jelentését.

Tesztelés fül

 • Kezdő letét: az az összeg, amiből a visszatesztben futó robot gazdálkodhat.
 • Devizanem: az a devizanem, amely az induló összegre vonatkozik. Mindig egy választott devizanem hárombetűs reprezentációját kell használni, és csakis olyat, amely az adott terminálban elérhető. Ha a brókercég palettáján pl. elérhető forinthoz köthető instrumentum, akkor EURUSD instrumentum tesztelésekor a HUF -ra beállított teszt devizanem esetén a teszter az Inditás gomb megnyomásakor az USDHUF instrumentum alapján átváltja a szükséges háttérkondíciókat. Ha nincs HUF-hoz köthető instrumentum, akkor a tesztelési környezet hibás lesz, mivel a teszter nem tudja elvégezni a szükséges átváltásokat.
 • Pozíciók: a tesztben a robot által nyitható pozíciók. Long esetén csak BUY, BUY STOP és BUY LIMIT, Short esetén csak SELL, SELL STOP és SELL LIMIT, míg Long & Short esetén az összes pozíciótípus köthető lesz.
 • Az Optimalizáció részen belüli beállítások kizárólag az optimalizációs tesztekhez használatosak, egyszerű tesztfuttatásnál semmi jelentőségük nincsen.
Tesztelés fül

Tesztelés fül

Bemenő adatok fül:

A panelen csak azokat a paramétereket éred majd el, amelyeket a programozó eredetileg elérhetővé tett, ezért – ha saját stratégiáról van szó – mindig kérd meg a lehető legtöbb paraméter erre a panelra történő kivezetésére.

Paraméterablak

Paraméterablak

Az oszlopokat zöld számmal jelöltem, magyarázatuk:

 • 1. oszlop – a paraméter elnevezése. Régen korlátozott volt a lehetőség az elnevezésre vonatkozóan, ma már azonban írásjelek használata is megengedett a programozók számára. A paraméter neve alapján lehet az értékét beállítani. A paraméter nevét megelőző jelölőnégyzetnek kizárólag optimalizáció során van jelentősége.
 • 2. oszlop – a paraméter értéke. Egyszerű visszateszt – vagyis nem optimalizáció – során itt adhatod meg a paraméter értékét.
 • 3., 4. és 5. oszlop – az Indítás, Lépés valamint Stop oszlopok értékei egyszerű visszateszt esetén teljesen lényegtelenek. Nem kell őket átállítani! Kifejezetten az optimalizációhoz kapcsolódó adatok. Erről a cikk 3. részében lesz szó.

A Mentés gombbal ki tudod menteni magadnak a párbeszédablakban szereplő összes oszlop értékét egy ún. set fájlba. Korábban mentett set fájlt beolvasni a Betöltés gomb segítségével tudsz. A témáról bővebben ide kattintva olvashatsz.

Optimalizáció fül:

Az optimalizációhoz kapcsolódó beállítások, róluk bővebben a cikk 3. részében lesz szó.

Instrumentum tulajdonságai (15)

Erre a gombra kattintva néhány igen fontos kondíciót tudhatsz meg. A felugró ablakban lévő információk mindig a legutolsó adatok alapján jelennek meg.

Instrumentum tulajdonságai

Instrumentum tulajdonságai

 • Spread – az aktuális piaci spread, azaz a vételi-eladási árfolyamkülönbség.
 • Tizedesek – hány szám van a tizedesjegy után, vagyis hány tizedes pontossággal van megjelenítve az instrumentum árfolyama.
 • Stop szintek – ennyi pontra lehet legközelebb stoplosst, takeprofitot vagy függő megbízást elhelyezni.
 • A függőben levő megbízások törlésig érvényesek – Igen esetén a függő megbízások addig léteznek, míg ki nem törlöd őket, Nem esetén viszont más okból is törlődhetnek (pl. a brókercég naponta törli őket)
 • A kontraktus mérete – 1 kerek lot mérete. FOREX esetén leggyakrabban 1 lot = 100 000 unit.
 • Profit kalkuláció – az a számítási mód, ahogyan a MT4 a profitot számolja (FOREX/CFD/FUTURES)
 • Kamat típusa – az a számítási mód, ahogyan a MT4 a kamatot számolja (pontokban/ instrumentum bázisdevizájában/kamat alapján/letét devizanemében)
 • Long kamat, Short kamat – a pozíciótípusokhoz tartozó kamat mértéke.
 • Margin kalkuláció – az a számítási mód, ahogyan a MT4 a letétet számolja.
 • Margin hedge – összezárt pozíciók esetén az alapul vett letétigény a kontraktusmérethez mérve. A fenti kép szerint 1 lot long és short nyitvatartásához 50 000 unithoz tartozó letét, míg csak long vagy csak short pozícióhoz 100 000 unithoz tartozó letét szükséges. Bővebben ide kattintva olvashatsz a témáról.

Chart megnyitása (16)

Nem vizuális visszatesztelés esetén a teszt végeztével a gomb megnyomásakor felugrik a teszt chartja, amelyen némi vizuális megjelenítéssel a pozíciókat követheted nyomon. Amennyiben a programozó figyelt erre, egyéb grafikus elemek is megjelenhetnek, amelyek a stratégia nyomon követését segítik elő.

Vizuális mód esetén amennyiben bezártad a chartot, sajnos nem tudod előhívni ezzel a gombbal. Vizuális módú teszteléskor vagy optimalizáláskor ennek a gombnak konkrétan semmilyen funkciója nincs.

Expert módosítása (17)

Amennyiben rendelkezel a robotod forráskódjával, és az ott is van a robot ex4 fájlja mellett, akkor ezzel a gombbal szerkeszteni tudod azt. A gomb megnyomásakor elindul a MetaEditor, amellyel szerkeszthetővé válik a robot kódja. Erre a gombra a hatékony robothasználathoz és teszteléshez nincsen szükséged.

Ha nem rendelkezel a forráskóddal, a gombnak semmilyen funkciója nincs.

Folyamatjelző sáv (18)

Ez a sáv jelzi a tesztelés folyamatának aktuális állapotát. Ez konkrétan a tesztelt időszakban eltelt időhöz kapcsolható inkább, mintsem a teszteléssel töltött számítási időhöz.

Indítás/Leállítás (19)

A tesztek ezzel a gombbal indíthatóak el, vagy állíthatóak meg.

A tesztelés sebessége

A tesztelés sebességéről már korábban írtam, de lássuk a lényeget összefoglalva:

Mennyire szabad alapul venni a visszatesztelés során kapott eredményeket?

Minél jobb minőségű adattal tesztelsz, annál inkább alapul veheted az eredményeket egyfajta karakterisztika kiderítéséhez. Semmiképp sem javaslom ugyanakkor azt, hogy egy vagy több sikeres – vagy éppen veszteséges – visszateszt alapján pozicionáld a robotod eredményességét. Az ismert korlátok miatt mindenképpen szükséges a valós idejű futtatás, azaz ahogyan sokan hivatkoznak rá: a forward test. Ekkor a robotodat egy demó – de inkább élő – számlára helyezve ellenőrzöd a működést – mind piaci, mindg műszaki és mind stratégiai szempontból. Az itt elért eredmények alapján érdemes kialakítani a végleges véleményt arról, hogy a stratégiád mire képes – hiszen a piaci elmozdulások, változó kondíciók a visszateszt során egyáltalán nem biztos, hogy ugyanúgy történnek meg és ezáltal kvázi akaratlanul csalóka lesz a levont következtetés, ha csak visszateszt alapján szeretnél dönteni. Ne sajnáld az időt a visszatesztelésre, de hasonlóképpen a valós idejű tesztekre sem!

Visszajelzés

Továbbra is örülök a visszajelzéseknek, és arra kérlek, hogy oszd meg a cikket a lap alján a névjegyem alatt, hogy minél több emberhez eljuthasson!