Stratégiák programozása2018-03-09T17:15:17+02:00

Szóval: van egy jó stratégiád, amit automatizálni szeretnél?

Igen, van
Nem, még nincs

Ha van már kereskedési stratégiád:

Hogyan lesz egy stratégiából automatizált kereskedési rendszer?

Általában ha van egy stratégiád, annak van egy forrása: vagy saját, vagy egy idegen ötlet bizonyos mértékű módosított verziója. Ha az ember úgy érzi működik a stratégiája, akkor rengeteget tesztel vele úgymond “kézzel”. Ha ezen a ponton még nem vagy túl, akkor indulásként mindenképpen ezt javaslom. Kivétel ez alól, ha már az alapstratégiád is annyira bonyolult, hogy gépiesített backteszt (visszateszt) nélkül nem tudsz érdemi eredményeket kapni. Ha nem vagy biztos magadban, először mindenképpen olvasd el cikkeimet a témában:

Ha tehát saját stratégiád már – szerinted – működőképes, akkor elképzelhető hogy érdemes automatizálni. Ebben az esetben azt várod az automatizációtól, hogy a te stratégiádat folyamatosan és pontosan végrehajtva a következőket generálja:

  • gyorsabb és pontosabb működés,
  • több kötés (a robot nonstop tud működni),
  • könnyebb visszatesztelhetőség,
  • egyszerűbb használhatóság (pl. több pozíció esetén jövőbeli robotod könnyebben állít csúszóstopot, mint te kézzel).

Természetesen az is előfordulhat, hogy a kész robot nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. Mit jelent ez? Azt, hogy habár a robot 100%-ig azt csinálja, amit te akarsz hogy csináljon, de maga a stratégia mégsem működik valamiért. Ebben az esetben folyamatos és többszöri módosítás válik szükségessé, aminek során igyekszem gyors és segítőkész kivitelezőként részt venni. Jómagam a robotod működési pontosságáért vagyok csak felelős, a sikerességéért természetesen nem.

Út közben Te döntöd el, hogy elfogadod-e saját tapasztalataimat és véleményemet a kivitelezéssel kapcsolatban.

Milyen programokat tudok elkészíteni?

Gyakorlatilag a platformon elérhető összes program (szkript, indikátor, expert advisor) elkészítését vállalom határidőre, mql4 programozási nyelven.  (A határidő – mint a kivitelezés többi paramétere – előzetes megbeszélés kérdése!)

Mi kell egy árajánlathoz?

Ahhoz, hogy árat és határidőt tudjak adni szükségem van a következőkre:

  • a stratégia rövid összegzése,
  • leírás a használni kívánt indikátorokról – egyedi indikátor(ok) esetén csatold őket,
  • be- és kilépési jelzések leírása,
  • extra funkciók iránti elvárás (money management, csúszóstop, nullába húzás, stb.),
  • egyéb kérések, kérdések.

Természetesen ha úgy érzed, hogy a fentiek közül bármelyiket is inkább szóban mondanád el, lehetőség van beszélgetésre Skype-on vagy telefonon, illetve személyes konzultációkor Szegeden.

Hogyan tartjuk majd a kapcsolatot?

Az árajánlati szakaszban e-mailben, illetve Skype-on – ezutóbbit azért preferálom, mert kitűnő a hangminőség. Ezen kívül képernyőmegosztó szoftvert is használunk majd, amelyet én biztosítok számodra.

Elfogadott árajánlat után a projektet egy projektmenedzser rendszerben kezeljük, ahol minden észrevétel, módosítási és hibajavítási igény visszakereshető. Természetesen bármikor újra konzultálhatunk Skype-on is.

Amennyiben nem szereted a Skype-ot, természetesen elérsz telefonon is a +36 62/202-372-es telefonszámon. Ha hívószámkijelzéssel hívsz és nem veszem fel, vissza foglak hívni.

A stratégiám titkos, nem akarom kiadni!

Amennyiben nem szeretnéd kiadni a stratégiád részleteit (pl. indikátorok finombeállításai, számadatok, távolságok, stb.) akkor természetesen ezt nem kell megtenned. Programozási szempontból nem szükséges titkos számkombinációkat tudnom.

A stratégia alap vázát viszont mindenképpen meg szükséges ismernem ahhoz, hogy automatizálni tudjam. Ha ez számodra nem fogadható el, akkor magadnak kell elvégezni a programozást. Ebben is tudok Neked segíteni, keress fel nyugodtan ebben az esetben is!

Minden, kettőnk között létrejött információcsere üzleti titoknak minősül, így annak megfelelően kezelem.

Szeretném felvenni Veled a kapcsolatot!

Kérlek, töltsd ki az alábbi űrlapot! Ígérem, hogy 48 órán belül felkereslek. Ha szeretnél értesülni a jövőben megjelenő tartalmakról is, akkor azt is jelöld be – ez természetesen nem kötelező.

További kérdéseim vannak!

Igen. Nem kívánom, hogy ezt most elsőre elhidd – olvasd el néhány ügyfelem véleményét! Lojális ember és megbízható partner vagyok, nem fogom a hátad mögött a stratégiád részleteit másokkal megosztani. Ezen túlmenően köthetünk titoktartási szerződést is, ha igényled. Én és kivitelezőm is maximális diszkrécióval kezeljük a projektedet.

Igen. Én őszinte vagyok a hozzám érkező érdeklődőkkel. A tapasztalatom miatt már az első kapcsolatfelvételünk során kialakul egy benyomásom arról, hogy szakmailag mennyire vagy felkészült a kereskedés témakörében. Ha azt veszem észre, hogy az automatizált kereskedés számodra még túlságosan kockázatos út, akkor ezt jelzem számodra és lehet, hogy én mondok nemet az együttműködésünkre – a Te érdekedben.

Igyekszem számodra értékes javaslatokat tenni, amelyek beépítéséről Te döntesz majd. Az évek során rengeteg stratégiával találkoztam, a bennük lévő technikák és módszerek mindegyike elérhető már az Interneten. Én abban segítek, hogy – felmérve az elvárásaidat – kiegészítem az szisztémádat olyan technikai elemekkel, amelyek hasznosak lehetnek.

Természetesen, hiszen a szolgáltatásom nagy része a technikai részletekről szól. A legfontosabb technikai részlet a stratégiád automatizálása. Ezen kívül szóba jöhet  például a MetaTrader4 kezelésével kapcsolatban felmerülő kérdések és problémák megoldása, segítség a VPS szerverre történő telepítésben, e-mail / SMS értesítés beállításában.

Az első, egyeztető beszélgetést hang alapon – azaz Skype-on vagy telefonon – fogjuk megejteni egy előre egyeztetett időpontban, egy konzultáció keretein belül. Ez nagyon hatékony, hiszen egy rövid bemutatkozást követően a stratégiád részleteiről fogunk beszélgetni. Felmerülnek majd olyan apró részletek is, amelyek írásban elvesznének, vagy nagyon lassan lehetne őket egyeztetni. A cél az, hogy a későbbi közös kommunikáció és nyelvezet alapjait lefektethessük.

Arról, hogy mire is jó egy konzultáció, ide kattintva olvashatsz bővebben.

Ez nagyon változó. Lévén hogy speciális, egyedi szoftverről van szó, nem tudok Neked előzetesen árat mondani. A robotok ára 50 ezer forinttól akár több száz ezer forintig is terjedhet, függően attól, hogy mennyire bonyolult a stratégia és mennyire időigényes annak kivitelezése.

Természetesen vannak előre megírt modulok, mindemellett a modulok kifejlesztése és folyamatos tökéletesítése is időbe került.

Fontos tudnod, hogy számomra a minőség és a megbízhatóság a legfontosabb szempont – egy pénzt kezelő szoftvert készülsz készíttetni. Az olcsó megoldásoknál előbb-utóbb problémákba fogsz ütközni – én működő és stabil megoldást szállítok Neked. Minden relatív, de nem biztos, hogy olcsó is lesz.

Látatlanban csak nagy általánosságban tudok nyilatkozni: egy robot általában 1-2 héten belül létrejöhet az árajánlat elfogadásától számítva.

Az első projektünknél minden esetben 20% előleget kérek. A projekt fennmaradó munkadíját a tesztelést követően szükséges kifizetned. A robotot már a teljes kifizetés előtt megkapod, és tesztelheted a saját számítógépeden.

A fennmaradó munkadíjak kifizetése átlagosan 5-10 nap alatt szokott megtörténni. Ha bármilyen félreértés vagy súlyos hiba merül fel az átadás során, annak felelősségét én vállalom. Ez a programozási és műszaki jellegű dolgokra vonatkozik, tehát a robot műszakilag tökéletesen működik, de pénzt veszít, akkor az a Te kockázatod, nem az enyém.

Az első projekt kifizetését követő módosítások, illetve a további projektek esetén már nem feltétlen kérek Tőled előleget, hiszen már kialakult a köztünk lévő bizalom.

Igen, kizárólag számlával nyújtok szolgáltatást. A vállalkozásom alanyi adó mentes, azaz áraimat nem terheli ÁFA – a megbeszélt nettó összegek tehát számodra bruttó összegek is egyben. Kifizetést csak díjbekérő vagy számla ellenében kérek Tőled, a fizetési mód banki átutalás, banki befizetés vagy kártyás tranzakció lehet.

Díjmentesen projektmenedzseri rendszert biztosítok számodra. Ez a rendszer az e-mail alapú kommunikációt váltja ki, gyakorlatilag a projekted kapcsán egy ún. feladatban fogunk kommunikálni. A felület lehetőséget biztosít a fájlok csatolására, hozzászólások írására és az összes résztvevőnek azonnal e-mailt küld, ha valaki hozzászól a feladathoz. A felület használata egyszerű, és természetesen segítséget is nyújtok számodra, ha igényled.

Ezen túlmenően az átadás és a kiemelten fontos megbeszélések továbbra is hang alapon történnek majd. A hang alapú kommunikáció aránya nálam körülbelül 20%, ami azt jelenti, hogy 10 esetből csak 2 alkalommal fogunk hanggal beszélgetni.

A felmerülő programhibákat az átadástól számított 6 hónapon belül javítom díjmentesen. A robotod működését jellemzően ennek az időnek a töredéke alatt is le tudod majd tesztelni, de ha mégsem, akkor 6 hónapon belül állok rendelkezésedre. Amennyiben az az idő eltelik, akkor sem hagylak faképnél, ha kiderül valami addig bújkáló hiba, csak akkor már legalább egy konzultáció szükséges ahhoz, hogy felvegyem a fonalat a stratégiáddal kapcsolatban.

Egy robot programszerűen viselkedik: ha hiba van benne, akkor az nagyon gyorsan kiderül. Ritka az, hogy egy átvett projektben olyan probléma merül fel, ami az első 1 hónapos próbafuttatás alatt nem bukkant fel.

Szeretném, hogy így legyen – azonban én sem rendelkezem végtelen idővel, így elképzelhető, hogy egy kivitelezőmmel fogok tartani a kapcsolatot. Aggodalomra semmi ok: az ő munkáját is felügyelem, azaz azonos minőséget és kiszolgálást fogsz kapni akkor is, ha nem közvetlenül velem leszel munkakapcsolatban.

Itt van néhány cikk, amely kifejezetten a robotozásról szól – ajánlom őket!

Létezik-e nyereséges robot?

Vajon mennyire várhatjuk a sikert a robotozástól? A címben szereplő kérdés egy a sok közül, mégis fontos, hogy beszéljünk róla.

Ha még nincs kereskedési stratégiád:

Nincs még stratégiád?

Ha nem tudod, hogy pontosan mit szeretnél automatizálni, akkor egyelőre nem javaslom, hogy a saját stratégia automatizálásának irányába mozdulj.

Hogy miért? Mindenekelőtt kérlek, hogy olvasd el ezt a cikket! Nem ciki, ha nincs még stratégiád! Érdemes informálódnod, és képezned magad a kereskedés kapcsán. Természetesen ha valakinek stratégiája van, még az sem jelent garanciát arra, hogy sikerrel jár majd a kereskedésben.

Kockázati figyelmeztetés

A devizával történő tőkeáttétes kereskedés nagyarányú kockázatot jelent, és nem minden befektető számára alkalmas. A nagy mértékű értékingadozás Ön ellen vagy Önnek is dolgozhat. A devizákkal való kereskedés megkezdése előtt körültekintően mérlegelnie kell a befektetési céljait, a tapasztalata szintjét és a kockázati éhségét. Lehetséges, hogy a kezdő befektetését részben vagy teljes egészében elveszíti, ennél fogva nem szabad olyan pénzt befektetnie, amelynek elvesztését nem engedheti meg magának. Tartózkodnia kell mindennemű kockázattól, mely a devizák kereskedésével kapcsolatos, és tanácsot kell kérnie egy független pénzügyi tanácsadótól, ha bármi kétsége van.

A blog szerkesztőjeként fontosnak tartom, hogy mindenki a saját kockázati szintjének megfelelően próbálkozzon az online kereskedési piactereken. Az is lehetséges, hogy Neked egyáltalán nem ajánlottak a magas kockázatú piacok.

Legjobb igyekezetem ellenére sem áll rendelkezésre az a képesség, hogy felmérjem: ki milyen kockázati tűrőképességgel bír, illetve hogy az általa kockáztatni kívánt pénzmennyiség aktuális teljes elvesztése mennyire rengetné meg anyagi helyzetét. Éppen ezért mindenkit óva intek az online kereskedés kapcsán attól az általános nézettől, hogy könnyen és kockázatmentesen meg lehet gazdagodni a kézi kereskedés, vagy a robotok által.

Ha nem vagy biztos a dolgodban, mindenekelőtt olvasd el a robot típusokról szóló cikkemet, illetve a MNB Felügyelet elemzését a tőkeáttétes kereskedésekről.

A felügyeleti szerv véleménye szerint egyáltalán nem érdemes “ügyletet generáló szoftvereket” használni, ezzel én nem értek egyet. Amennyiben valaki képes pár minimális – akár saját maga által deklarált – szabályt betartani, annak nem kell rettegni a váratlan veszteségektől hiszen a legrosszabb esetre felkészülve már a kereskedés megkezdése előtt pontosan tudnia kell a maximálisan elveszthető pénzösszeg mértékét.

Kérlek, hogy robotírás kapcsán csak a fentiek részletes tanulmányozása után keress meg!