Miért és hogyan kell adózni a hozam után? - 2. rész

Közeledik a személyi jövedelemadó bevallás leadásának határideje. A határidő 2018-ban is május 20, ami vasárnapra esik, így a bevallást a következő munkanapon, május 21-én lehet késedelem nélkül leadni.

2013-ban és 2017-ben is írtam már bejegyzést a hozam adózásával kapcsolatban, a mostaniban viszont még pontosabb információkat igyekeztem összerakni, hogy magad is el tudj indulni, elkerülve a tipikus hibákat. A bejegyzés megírásához két könyvelő szakember segítségét is kértem – az ő elérhetőségeiket is megtalálod ebben a bejegyzésben, ha úgy döntesz, hogy nem magad végzed a bevallást.

A bejegyzés első részét ide kattintva tudod elolvasni, az ellenőrzött tőkepiaci ügyletek és az árfolyamnyereség adózási szabályairól írtam benne. A mai bejegyzésben megnézzük, mire kell mindenképpen figyelni, hogy a lehető legkedvezőbb legyen a befizetendő adó.

Hogyan tudjuk minimalizálni az ellenőrzött tőkepiaci ügyletekből származó SZJA mértékét?

Az adótörvény lehetőséget biztosít az ún. adókiegyenlítésre.

Ez számunkra azt jelenti, hogy a tárgyévben vagy az azt megelőző 2 évben (tehát összesen 3 adóév viszonylatában) a befektető/adózó az évzáráskor mutatkozó veszteségeit és nyereségeit szembeállíthatja egymással.

Itt kap jelentőséget, hogy nem csak nyereség elérése esetén kell a bevallás megfelelő sorait kitöltenünk, hanem veszteség esetén is, mert a későbbi nyereségünk adóját ezen veszteségek adójával csökkenteni tudjuk.

Magyar pénzügyi szolgáltató(k) esetén a bizonylatok a kapott igazolások, melyeket legkésőbb a tárgyévet követő év február 15-ig meg kell kapnunk. Ezek általában elég részletesen, sokszor a bevallás soraira is kitérve tartalmazzák a lezárt ügyletek adatait, ahol a pénzügyi elszámolás is megtörtént (nyereség, veszteség, közvetlenül kapcsolódó díjak/költségek). Ezek kiegészítése lehet saját nyilvántartásunk, ami összegzi és adóbevallásra alkalmassá varázsolja a kapott kimutatásokat.

Külföldi pénzügyi szolgáltató(k) esetén a számlánk kimutatása (statement) vagy saját nyilvántartásunk (excel tábla, külön vezetve az árfolyamnyereség és az ettől eltérő adatok – jutalék, kamat, stb. összegeit).

Figyeljünk rá, hogy ennél a jövedelemkategóriánál az adózó magánszemélynek kell megállapítania, bevallania és megfizetnie az adót, itt nincs kifizetői adólevonás.

Példa: Péter, akinek kizárólag ellenőrzött tőkepiacon voltak ügyletei

Péter évek óta különböző tőzsdei ügyletekkel próbálkozik. Ezidáig 2015-ben és 2016-ban nyereséget sajnos még nem ért el, annál inkább voltak viszont veszteségei (300 000 és 600 000 Ft). Péter mindkét évben ezen veszteségeit – előre gondolkodva – szerepeltette az SZJA bevallás megfelelő soraiban.

2017-ben pedig Péter nyereséget (1 300 000 Ft) ért el.

Az előregondolkodás biztosítja számára a lehetőséget arra, hogy a 2018-ban beküldendő SZJA bevallásában szembeállíthassa a 2017-es évben elért nagyobb nyereséget a korábbi évek veszteségevel. Azaz kevesebb adót kell fizetnie, az adókiegyenlítésnek köszönhetően.

Először a 17SZJA-04 lapon a 172. sorban bevallja az idén elért nyereséget (1.300.000 Ft), illetve annak adóját. Előkészíti továbbá a korábbi évek (2015. és 2016.) bevallásait, hiszen ezeken szerepelnek az adott évek veszteségei.

Majd kiszámolja az adókiegyenlítést:

Év Adóalap Adó mértéke SZJA
2015 -300 000 Ft 16% -48 000 Ft
2016 -600 000 Ft 15% -90 000 Ft
2017 1 300 000 Ft 15% +195 000 Ft
Összesen 57 000 Ft

Ha nem lenne előző évekről hozott veszteség, vagy azok bevallásával Péter az előző években nem foglalkozott volna, akkor most 195.000 Ft lenne a fizetendő adója. Mivel azonban korábban veszteségeit is bevallotta, így azok adójával csökkenteni tudja az idei befizetendő adóját.

Az adóhivatal 17SZJA jelű nyomtatványának 06-01 lapján beírja az előző táblázat értékeit, a következő módon: szerepelteti a 2017. évi nyereség adóját a 214. sorban, majd nem feledkezik meg az előző évek veszteségeiről sem. A korábbi évek veszteségeinek adóját beírja a 216. és 217. sorokba, majd ezután összesíti az adókiegyenlítésre jogosító összegeket, ami átkerül a 17SZJA-C lapjára, ahol a fizetendő/visszaigénylendő adó szerepel.

(Visszaigénylendő adó akkor szerepelhet, ha már korábbi évek nyereségét leadózta – azaz adót fizetett be -, de később (3 adóéven belül) vesztesége lesz. Ekkor is „kiegyenlíti az adót”, és a többletet visszaigényelheti.)

Világosan látszik, hogy Péternek az idei nyereség után csupán 57.000 Ft SZJA-t kell fizetnie.

Kíváncsi vagy ehhez hasonló, hasznos bejegyzéseimre?

Ha érdekelnek az ehhez hasonló témákkal foglalkozó bejegyzések, akkor add meg keresztneved és e-mail címed, hogy elküldhessem Neked!

Példa: Lajos, akinek kizárólag nem ellenőrzött tőkepiacon voltak ügyletei

Péter barátja, Lajos egy Cook-szigeteken (Seychelle-szigeteken, Kirgizisztánban, stb.)  bejegyzett brókercégnél vezeti a kereskedési számláját. Mivel a Cook-szigetek EGT államon kívüli, nincsen Magyarországgal kettős adóztatást elkerülő egyezménye és a brókercég az MNB listájában sem szerepel az engedélyezett cégek között, Lajos sokkal rosszabb feltételekkel kell, hogy adózzon, mint Péter.

Lajos is hasonló eredményeket ért el, azonban neki nincs lehetősége adókiegyenlítésre, még az adóéven belül sem!

Kereskedése árfolyamnyereség szerinti adózás alá tartozik, ami sokkal kedvezőtlenebb: itt nem lehet számításba venni a veszteségeket, ha nyereséget ért el, akkor annak adóját (15% SZJA) és még EHO-t is (14%, de ezt évi max. 450.000 Ft-ig) kell fizetnie.

Év Adóalap Adó mértéke SZJA EHO
2015 -300 000 Ft 16% * *
2016 -600 000 Ft 15% * *
2017 1 300 000 Ft 15% 195 000 Ft 182 000 Ft
Összesen 377 000 Ft

Lajos tehát 195 000 Ft-ot fizet SZJA-ként, ezen felül 14% EHO-t is kénytelen fizetni, melynek összege az 1 300 000 Ft alap esetén 182 000 Ft (maximum 450 000 Ft), Lajos tehát összesen 377 000 Ft adót fizet.

*Figyelem: a táblázatban nem tüntettem fel a 2015-ben és 2016-ben esetlegesen elért nyereségeket, – hiszen nincs olyan, hogy valaki egy adóéven belül kizárólag nyer, vagy kizárólag veszít.

Lajosnak minden elért nyereség után adóznia kell, azaz a három év szummája számára igen tragikusan alakul.

Radu megjegyzése: természetesen az éven belüli szembeállíthatóság hiánya teljes abszurdum, az adózási szabályok azonban így szólnak.

Az adóhatóság is segíthet a bevallásban

További könnyebbség, hogy a NAV is besegít nekünk az adóbevallásunk elkészítésében – a magyar pénzügyi szolgáltatóknál végzett kereskedéseink kapcsán.

Az eSZJA bevezetésével és egy törvény módosításával – melyben kötelezővé tették a hazai befektetési szolgáltatók részére, hogy a NAV felé adatot szolgáltassanak a náluk bonyolított ügyletekről – lehetővé vált, hogy nem csak önadózással tudjuk adóbevallásunkat elkészíteni, hanem az eSZJA felületen a NAV szinte tálcán kínálja nekünk az adatokat. Saját érdekünkben azonban ezt minden esetben ellenőrizzük, és ha szükséges – tegyük meg a megfelelő kiegészítéseket.

A bevallást is le lehet adni az eSZJA felületén. Ha mindenben egyeznek az NAV által felkínált összegek, akkor csak simán az elfogadás gombra kell nyomni, és el is megy a bevallás. Ha más is bele kell, hogy kerüljön, akkor be kell írni és úgy elküldeni.

Segítségre van szükséged?

A bejegyzések nem készülhettek volna el az alábbi két hölgy segítsége nélkül. Keresd őket, ha adózási kérdésekben segítségre van szükséged!

Grolmusz Krisztina - Irodakukac Kft.

Grolmusz Krisztina

Telefon: +36 30 992 96 26

E-mail: kriszti@irodakukac.hu

Könyvelőiroda vezetőként, több mint 20 éve foglalkozom számviteli szolgáltatással.

Szívesen nyújtok kezdő vállalkozások részére előzetes tanácsadást, akár online konzultáció keretében is.

A hagyományos könyvelési feladatokon túllépve újabb, érdekes területekre specializálódtam, így ma már ügyfeleim java része informatikával, e-kereskedelemmel, online szolgáltatásokkal, kriptovalutákkal foglalkozó vállalkozásokból és magánszemélyekből tevődik össze.

Ehhez a feladathoz választott és fejlesztett informatikai hátterem lehetővé teszi, hogy ügyfeleimmel az ország bármely pontján tudjam tartani a kapcsolatot.

Partnereim kedvelik világos, közérthető magyarázataimat. Célom az egyszerű, gondtalan és stresszmentes hétköznapok biztosítása számukra.

Kneiter Lea - Tilea Kft.

Kneitner Lea

Telefon: +36 70 371 69 07

E-mail: info@tilea.hu

Kneitner Lea vagyok, okleveles közgazdász, mérlegképes könyvelő, okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő. Angol nyelven tárgyalási szinten, német nyelven pedig anyanyelvi szinten beszélek.

Elsősorban hazai és nemzetközi nagyvállalatok összetett nemzetközi tranzakcióinak – valamennyi adónemre kiterjedő – adótanácsadásával, transzferár dokumentációk készítésével, teljes körű adóátvilágítással, adóhatósági képviselettel és adóügyi bírósági feladatok ellátásával foglalkozom, illetve magánszemélyek nemzetközi adózási kérdéseivel.

A TILEA Tanácsadó Kft. keretében 2010. óta a fentieken kívűl az alábbi szolgáltatásokat nyújtjuk:

  • nemzetközi munkaerőkölcsönzés, munkavállalási engedélyek beszerzése, bérszámfejtés,

  • kihelyezett vállalati képzések adózási és EKAER témában,

  • EKAER tanácsadás,

  • nemzetközi könyvelési szolgáltatások, kapcsolódó tanácsadás.