A MetaTrader5 push értesítés a mobiltelefon/tablet rendszerében megjelenő üzenet, mely a kereskedési platformtól érkezik.

Évekkel korábban közzétettem az útmutatót, hogyan lehet beállítani a mobilos értésítéseket a MetaTrader 4-ben. A bejegyzés, amelyet most olvasol, azt mutatja meg, hogyan tudod megoldani ezt ezen a kereskedési platformon belül.

A robotok és indikátorok képesek értesítést küldeni abban az esetben, ha az ehhez szükséges beállítások helyesen vannak megadva a terminálodban.

A push értesítéseket a következő módokon használhatod.

  • Tranzakciók esetén. Ha bekövetkezik valamilyen kereskedési tranzakciód, akkor kaphatsz róla értesítést.

    A platform automatikusan értesítést küld minden sikeres kereskedési műveletről a megadott MetaQuotes azonosítóra. Értesítési események számít minden egyenlegművelet, valamint a margin call állapot is (ebben az esetben az értesítések időszakosan kerülnek kiküldésre, amíg a számla margin call állapotban van). A sikertelen műveletekről (például a megbízás elutasítása helytelen paraméterek miatt), nem küld értesítést.

    Három értesítési típus támogatott: order, deal és balance típusú műveletek.

  • Riasztások esetén. Minden MT5-ben alapból beállíthatsz Riasztásokat a Terminál nevű panel Riasztás fülén.

  • Expertből. Amennyiben az általad használt expertbe a programozója beépítette az okostelefonos figyelmeztetés lehetőségét, akkor az expertben szó szerint bármilyen esemény bekövetkeztekor lehetséges értesítést küldeni. Az általam készített kereskedési robotokban mindig rendelkezésre áll ez a lehetőség, és ügyfeleim határozzák meg, hogy pontosan mikor és miről szeretnének értesülni.

  • Indikátorból. Indikátorból ugyanúgy lehet üzenetet küldeni, mint expertből, így az ott leírtak itt is teljes mértékben igazak.

A MetaTrader5 push értesítés működési elve

Ahhoz, hogy használhasd a push értesítéseket, három dologra van szükséged:

  • Asztali MT5 alkalmazásra. Egy vagy több olyan asztali számítógépen telepített MetaTrader5 kereskedőprogramra, amelyből az értesítések kiküldésre kerülnek. Az asztali számítógép természetesen lehet akár laptop, vagy VPS szerver is. Ezek a programok a MetaQuotes cég szerverére küldik el az értesítéseket, amelyeket a cég szervere továbbít a mobileszközödre. Kivétel a már említett tranzakciós üzenet, mivel ott a brókercég, és a MetaQuotes cég szervere lebonyolítja a szükséges kommunikációt, amennyiben ezt a brókercég támogatja.

  • MT5 mobilalkalmazásra. Ez nem jelent mást, mint egy mobileszközt, amelyre telepítve van egy MetaTrader5 alkalmazás.

  • MetaQuotes azonosítóra (MetaQuotes ID). Ez egy olyan egyedi azonosító, amellyel a rendszer képes lesz azonosítani a mobileszközödet. Minden mobileszköznek egyedi azonosítót generál az MT5 mobilalkalmazás a telepítéskor.

Első lépés: MT5 mobil applikáció telepítése

Első lépésként letölteni és telepíteni kell az 5-ös kereskedési platform mobiltelefonos változatát. Erre Android, illetve iOS alapú eszközökön van lehetőséged. Android esetén a Google Play áruházban, iOS esetén pedig az App Store-ban találod meg. Egyszerűen keress rá MetaTrader5 kulcsszóra a keresőben!

Telepítsd az alkalmazást! A telepítést követően a program automatikusan regisztrál egy demó számlát, de később bejelentkezhetsz a saját kereskedési számládra is. Az üzenetek fogadásához teljesen megfelelő a demó számla.

Ezt követően kattints a menü (hamburger) ikonra, majd válaszd a Messages lehetőséget! A megjelenő felületen találsz egy MQID gombot, nyomd meg! Megnyomáskor valami hasonlót látsz majd (pirossal bekereteztem a MetaQuotes ID-t):

Jegyezd fel magadnak ezt az azonosítót!

Második lépés: MetaQuotes ID beállítása az asztali MT5 alkalmazásban

Nyisd meg a MetaTrader5 programon belül az Eszközök > Beállítások menüpontot, majd azon belül válaszd az Értesítések fület!

Jelöld be a Push értesítések engedélyezése jelölőnégyzetet, majd add meg a MetaQuotes ID mezőbe a saját azonosítódat:

MetaQuotes ID beállítása az MT5-ben

Harmadik lépés: tesztelés

Nyomd meg a Teszt gombot! Kapsz egy értelmetlen felugró üzenetet, hogy „Az értesítés sikeresen be lett sorolva!”. Azt, hogy ténylegesen sikerült-e az értesítés elküldése, a Napló fülön tudod megnézni. A két legvalószínűbb végeredmény:

Üzenet Jelentése
Notifications: ‘Test message from ‘Attila Miklos Radulovic’, ‘MetaQuotes Software Corp.” sent to ‘123456AA’ A teszt üzenetet sikeresen elküldte a rendszer
Notifications MetaQuotes ID ‘123456AA’ is invalid and removed from notification list
Notifications MetaQuotes ID reset
A teszt üzenet elküldése sikertelen volt (valószínűleg rosszul adtad meg a MetaQuotes ID-t)

Ha minden jól megy, akkor a gomb megnyomását követően szinte azonnal jelezni fog a mobileszközöd, és a push üzenetek szokásos helyén találsz egy MT5 értesítést, ami körülbelül így fog festeni:

MT5 értesítés az okostelefon kijelzőjén

Koppints rá! A koppintást követően az alkalmazás Messages részében találod magad, közvetlenül a legelső olvasatlan értesítésnél. Ez a Teszt gomb megnyomása miatt szó szerint egy tesztüzenet lesz, de a jövőben ugyanitt jelennek majd meg a további értesítéseid is, amelyeket az MT5 terminál, a benne futó experted/indikátorod, vagy a brókercég szervere küld.

MT5 értesítés az MT5 mobilalkalmazásban

A korábbi értesítéseket is ugyanitt éred el.

Tudnivalók, egyebek

  • Teljesen mindegy, hogy az MT5 mobil applikációjában melyik kereskedési számládra vagy bejelentkezve – az összes értesítést meg fogod kapni. Ha például egy demó számlára vagy bejelentkezve a mobileszközödön, miközben van 2 éles kereskedési számlád egy-egy számítógépen, akkor azoknak a figyelmeztetései is megjelennek majd. (Persze csak akkor, ha azokban az asztali MT5 terminálokban helyesen van beállítva a MetaQuotes ID.)

  • A push értesítések a MetaQuotes szerverén keresztül jutnak el hozzád, tehát ha lassabban/később kapod meg őket, akkor a csúszás jellemzően a MetaQuotes szerverén történik.

Kíváncsi vagy ehhez hasonló, hasznos bejegyzéseimre?

Ha érdekelnek az ehhez hasonló témákkal foglalkozó bejegyzések, akkor add meg keresztneved és e-mail címed, hogy elküldhessem Neked!

Mi az a push értesítés?

A push értesítés a mobiltelefon/tablet rendszerében megjelenő értesítés.

Mi kell ahhoz, hogy a MetaTrader5-ben beállítsd a push mobilos értesítéseket?

Három dolog: egy asztali MT5 alkalmazás, egy mobilos MT5 applikáció, és egy úgynevezett MetaQuotes ID.

Mi az a MetaQuotes ID?

Ez egy számokból és betűből álló karaktersorozat, amely egy mobileszközt azonosít. Ha szeretnél értesítést küldeni egy asztali MT5 programból, ezt a karaktersorozatot kell megadnod - ez alapján jut majd el az üzenet a telefonodra.