Új MT4 build bejelentve – 970

Új MetaTrader4 build: 970

A legutolsó kiadás után fél évvel, 2016. június 3-án új MT4 verziót adott ki a MetaQuotes: a 970-es build változatot. A kiadás néhány kisebb újdonságokat tartalmaz.

2016. július 1. után a 940-es buildnél régebbi MT4 változatok támogatása megszűnik, és ezután már bejelentkezni sem lehet velük a kereskedési szerverekre – azaz e dátum után csak a 940-es, vagy újabb Metatrader4 terminálokkal lehet majd kereskedni.

Változások a 970-es build változatban

 1. Terminál: egyszerűsített demó regisztrációs panel. Most már nem kell kitölteni a hosszú űrlapot, egyszerűen csak add meg az egyszerűbb adatokat: számla típusa, tőke és tőkeáttétel mértéke.
Demó számla regisztráció

Demó számla regisztráció

 1. MQL4: Az ex4 fájlok formátuma megváltozott annak érdekében, hogy támogassa az MQL4 nyelv új szolgáltatásait. Minden, korábbi build verzióban létrehozott EX4 fájl helyesen fog működni a frissítés után is. A kompatibilitás felfelé tehát biztosított.A 970 és ennél újabb build verziókban lefordított EX4 programok nem fognak működni a korábbi terminálokban – a kompatibilitás lefelé tehát nem támogatott.
 2. MQL4: Absztrakt osztályok és “tiszta” függvények támogatása.
 3. MQL4: pointerek támogatása függvények esetén az eseménymodellek rendezésének egyszerűsítéséhez.
  Függvény pointer deklarálásához egyszerűen létre kell hozni egy “pointer a függvényhez” típust, például:

  typedef int (*TFunc)(int,int);

  Most már a TFunc egy típus, és lehetőség nyílik a pointer függvény típusú változó létrehozására.

  TFunc func_ptr;

  A func_ptr változó most már pointert tartalmazhat a függvényhez a későbbi létrehozáshoz:

  int sub(int x,int y) { return(x-y); }
  int add(int x,int y) { return(x+y); }
  int neg(int x)       { return(~x);  }
   
  func_ptr=sub;
  Print(func_ptr(10,5));
   
  func_ptr=add;
  Print(func_ptr(10,5));
   
  func_ptr=neg;           // hiba: neg nem int (int,int) típusú
  Print(func_ptr(10));    // hiba: két paraméternek kellene lennie

  A pointer függvényhez típusú változók változóként tárolhatóak és adhatóak át. Nem lehet pointert kérni egy nem-statikus osztály metódushoz.

 4. MQL4: Hozzáadásra került a TERMINAL_SCREEN_DPI érték a ENUM_TERMINAL_INFO_INTEGER kliens terminál tulajdonság enumerációhoz – a megjelenített adatok felbontása dot per inch-ben (DPI) van kifejezve. Ennek a paraméternek az ismeretével pontosan beállítható a grafikus objektumok mérete annak érdekében, hogy ugyanúgy nézzenek ki más-más képernyőfelbontás alatt.
 5. MQL4: Hozzáadásra került a TERMINAL_PING_LAST érték a ENUM_TERMINAL_INFO_INTEGER kliens terminál tulajdonság enumerációhoz – az utolsó ismert ping értéke a kereskedési szerver felé, mikroszekundumban kifejezve. Egy másodperc megegyezik 1 millió mikroszekundummal.
 6. MQL4: A DRAW_NONE pufferek (nincs grafikus megjelenítésük) most már nem vesznek részt a chart ablak minimum és maximum értékeinek számításában az egyéni indikátoroknál.
 7. MQL4: Javítva az OBJ_LABEL és OBJ_TEXT típusú objektumok esetén az egérmozgáshoz és egérkattintáshoz kapcsolódó események generálása. Korábban helytelen események lettek generálva, amennyiben azok OBJ_RECTANGLE_LABEL vagy OBJ_RECTANGLE elemen belül helyezkedtek el.
 8. MQL4: Javítva a nulla magasságú hisztogram gyertyák az egyéni indikátoroknál. Korábban az ilyen gyertyák nem kerültek megjelenítésre, most viszont már 1 pixel magassággal lesznek létrehozva.
 9. Szignálok: Javítva lett a szolgáltató és a feliratkozó közti kereskedhető instrumentumok összehasonlítás során történő keresés.
 10. Teszter: Javítva lett az FXT fájlon belüli spread használat, amennyiben a teszt az Aktuális spreadet használja.
 11. Piac: Javítva lett néhány Piac oldal megjelenítési hibája.
 12. MetaEditor: Javítva lett a szavak keresése a “Match Whole Word Only” módban.
 13. MetaEditor: Amennyiben dupla kattintás történik egy fájlnévre a fordítás utáni eredménylistában, a szerkesztő az adott fájlra vált.
 14. MetaEditor: Javításra került néhány vezérlőelem megjelenítése Windows XP alatt.
 15. Javított hibák a fórumbejegyzések és hibanaplók alapján.

Radu megjegyzései az új változat kapcsán

 • Érdemes figyelni arra a tényre, hogy a korábbi, esetlegesen nem frissített MT4 terminálok nem fogják tudni beolvasni a 970-es fordító által elkészített EX4 fájlokat.
 • A többi változás leginkább a fejlesztők életét könnyíti meg.
 • Ha szeretnél visszaállni a régebbi, 950-es build változatra, olvasd el ezt a cikkemet!
Írta: |2017-08-20T15:18:07+00:002016. június 6., hétfő|MetaTrader4, MQL4|0 hozzászólás

A szerzőről:

Radulovic Attila vagyok, a radu.hu tulajdonosa és szerkesztője. Remélem, hasznosnak találod az oldalamon található anyagokat! Célom, hogy hatékony segítséget nyújtsak Neked a kereskedéssel és az automatizálással kapcsolatban. Érdekel a véleményed, kérlek írd meg kommentben!

Hagyj üzenetet

Adhatok Neked még több ingyenes tartalmat?

Értesítelek hetente megjelenő új tartalmaimról.

Hozzájárulok, hogy az adatvédelmi nyilatkozat szerint biztonságosan kezeld megadott adataimat, valamint hasznos anyagokat és egyedi ajánlatokat küldj nekem termékeiddel, szolgáltatásaiddal kapcsolatban e-mailben