Visszatesztelés jó minőségű adatokkal - egyszerűen, könnyen és gyorsan

Tick adatok beállításai

Kattints tehát a Tick data settings  gombra! A megjelenő panelen a következő fülek állnak rendelkezésedre:

 • Basic - Alapvető - itt az alapvetések állíthatóak be
 • Spread - Spreaddel kapcsolatos beállítások
 • Slippage - Csúszással kapcsolatos beállítások
 • Advanced - Haladó - Kereskedési környezet egyszerűbb kondícióinak beállításai
 • Expert - Profi - Kereskedési környezet professzionálisabb kondícióinak beállításai
 • Margin - Letét - Letéttel kapcsolatos kondíciók beállításai
 • Misc - Vegyes - Máshová nem sorolható beállítások

Minden fül alján elérhető gombok

Tick Data Manager - a korábban említett adattár kényelmes előhívását teszi lehetővé.

Defaults - alapértelmezett beállítások visszaállítása az érintett panelen. Ha már mindent átállítottál, és szeretnéd a gyári beállításokat, akkor kattints erre a lehetőségre.

Ok - a változások jóváhagyása és a panel bezárása.

Cancel - a változások eldobása és a panel bezárása.

"Basic" fül - alapvető beállítások

Source - forrás, ahonnan a jó minőségű adatokat használni szeretnéd. A kiválasztás után a lenyitható lista alatt megjelenik az információ, hogy a saját adattáradban mi áll rendelkezésre. Ügyelj arra, hogy mindig olyan időszakaszt adj meg a MetaTrader4 dátum mezőivel, amelyek a saját adattáradban is rendelkezésre állnak!

Symbol - az instrumentum, ahonnan a tick adatokat használni szeretnéd. Különösen figyelj arra, hogy ugyanazt az instrumentumot válaszd ki, mint amit a MT4 instrumentum listájában is választottál! A Tick Data Suite lehetőséget biztosít ugyanis arra, hogy pl. a GBPUSD áradataival, de az EURUSD kondícióival tesztelj. Ez egy szándékos funkció, így mindenképp figyelj oda a beállításoknál!

Refresh - a helyi adattárban tárolt adatok kimutatásának frissítése. Nyomd meg, ha a korábbi letöltés ellenére 0 total ticks és 0 total days jelez a program!

Local availability - a saját adattárad kiválasztott instrumentumra vonatkoztatott információja. Az Earliest date a legkorábbi rendelkezésre álló adat, a Most recent date pedig a legkésőbbi rendelkezésre álló adat dátumát mutatja. Figyelem! A két dátum nem jelenti szükségszerűen azt, hogy közöttük minden adat folytatólagosan rendelkezésre áll. Tehát ha letöltöttél egy évet 2003 januártól 2004 januárig, illetve 2017 januártól 2017 áprilisig akkor 2003.01.01 -et és 2017.04.01-et fog majd kiírni a program - érdemes odafigyelni a total days kiírásra is, mivel az az adattárban rendelkezésre álló naptári napok számát mutatja. A total ticks az összes árfolyamadat számát mutatja meg, amely a saját adattárban rendelkezésre áll.

GMT offset - az az időzóna, amely alapján a gyertyákat szeretnéd generálni. Az eltérő brókercégek eltérő időzónákat használnak, ami érinti az így létrehozandó gyertyák kezdő időpontjait is. Ha tehát a londoni időzóna helyett a magyarral szeretnél tesztelni, akkor itt a +1 -es időzónát kell kiválasztanod. Fontos, hogy ha a saját brókercéged időzónájához akarsz idomulni, akkor azt állítsd be! 

DST - nyári időszámítás használata. Amennyiben bekapcsolod, az adatok létrehozása során a nyári időszakoknál a beállított országra jellemző módon fogja előreállítani az időt 1 órával a program.

Use variable spread - a Dukascopy és a True FX adatok esetében is lehetséges a változó spreaddel történő. Amennyiben itt nem engedélyezed, a Spread fül sem lesz elérhető. Később részletezem a további lehetőségeket!

Enable slippage - amennyiben szeretnéd, hogy - a valósághoz hasonlóan - végrehajtási csúszások történjenek a visszatesztelések folyamán, jelöld be ezt a lehetőséget. Amennyiben itt nem engedélyezed, a Slippage fül sem lesz elérhető. Később részletezem a további lehetőségeket!

Ameddig a panel nyitva van, nem érhetőek el a MT4 más részei.

"Spread" fül - spreaddel kapcsolatos beállítások

Ahogyan azt korábban is jeleztem, a Basic fülön szükséges engedélyezned a Use variable spread opciót annak érdekében, hogy állíthasd ennek a fülnek a paramétereit.

A tesztben a kiválasztott adatforrásban szereplő spread adatokat használja fel a program, ugyanakkor lehetőséged nyílik arra hogy ezeket a spread értékeket befolyásold. A spread értékek áranként változnak, akárcsak a valóságban.

Spread multiplier - spread szorzó. A Tick Data Suite az itt megadott számmal szorozza meg a Dukascopy / True FX spread adatokat. Ha tehát ebben a mezőben 1,4-et adsz meg, akkor a mindenkor kiolvasott spread értéket 1,4-gyel fogja szorozni a program. Ha tehát a kiolvasott spread az egyik pillanatban 8 pont (0,8 pip), akkor a teszten belül 8 * 1,4 azaz 11,2 lesz (11,2 pont, azaz 1,12 pip, vagyis kerekítve 1,1 pip).

Spread addition - hozzáadott érték. A Tick Data Suite az itt megadott számot hozzáadja a mindenkor kiolvasott spread értékhez. Ha tehát ebben a mezőben 6 pontot adsz meg, és a kiolvasott spread az egyik pillanatban 8 pont, akkor a teszten belül 8 + 6, azaz 14 pont lesz (vagyis 1,4 pip).

Minimum spread - a minimális spread értéke. Az itt megadott érték alatt soha nem lesz spread a teszten belül. Ez a korlátozás a mindkét módosító paraméter után kialakult spread értéket is szabályozza!

Maximum spread - a maximális spread értéke. Az itt megadott érték felett soha nem lesz spread a teszten belül. Ez a korlátozás a mindkét módosító paraméter után kialakult spread értéket is szabályozza!

"Slippage" fül - Csúszással kapcsolatos beállítások

A Tick Data Suite egyik - szerintem - legnagyobb előnye, hogy képes vagy szimulálni hogy mi fog történni a stratégiáiddal és robotjaiddal egy-egy szimulált csúszás bekövetkeztekor. A csúszás (slippage) a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy pozíciónyitás (vagy zárás) végül nem pontosan ott fog végrehajtásra kerülni, ahol Te azt eredetileg szeretted volna. Ez legtöbbször a bróker miatt következik be, ha kórosan sokszor, akkor egyszerűen csalásnak szokták nevezni. Természetesen nem szabad minden csúszásnál farkast kiáltani, de érdemes odafigyelni hogy hányszor következik ez be. Szimulációval megelőzhetőek a kellemetlen lehetőségek, hiszen tesztelhető, hogy hogyan reagál a stratégia a nagyobb veszteségekre, kisebb nyereségekre vagy ezek kombinációjára.

Reproducible slippage - reprodukálható csúszás. Amennyiben ez a lehetőség engedélyezve van, akkor az újra és újra lefuttatott azonos paraméterű visszatesztek során a csúszások ugyanúgy történnek majd meg. Ha nincs engedélyezve, akkor minden futtatásnál teljesen véletlenszerű csúszásokat szimulál majd a program. Ha az utóbbi mellett döntesz, feltétlenül tartsd észben, hogy a visszatesztjeid eredményei és statisztikái akár ugyanazon alapvető eredmények mellett is el fognak térni! Ha ezt mégis elfelejted, számolj a lehetséges idegbaj miatt felmerülő gyógykezelések költségeivel is.

Optimization slippage - csúszás az optimalizációk során. Itt tudod engedélyezni azt, hogy ne csak az egyenkénti visszateszt-futtatások alkalmával, hanem az optimalizációk során is alkalmazza a Tick Data Suite a csúszást és azok beállításait.

Limit order slippage - LIMIT típusú megbízások is csúszhatnak. Engedélyezés esetén a BUY LIMIT és SELL LIMIT megbízások esetén is tapasztalhatsz majd csúszást.

Stop order slippage - STOP típusú megbízások is csúszhatnak. Engedélyezés esetén a BUY STOP és SELL STOP megbízások esetén is tapasztalhatsz majd csúszást.

Take profit order slippage - csúszás take profit megbízásoknál. Engedélyezés esetén a take profit szintek teljesülésekor is tapasztalhatsz majd csúszást.

Stop loss order slippage - csúszás stop loss megbízásoknál. Engedélyezés esetén a stop loss szintek teljesülésekor is tapasztalhatsz majd csúszást.

Megjegyzések:

 • Amennyiben sem a Limit order, sem a Stop order, sem a stop loss order, sem pedig a take profit order csúszás nincs bejelölve, a program kizárólag a piaci pozíciónyitás esetén fog csúszást szimulálni.
 • Minden csúszásról a naplóban bejegyzést fogsz találni. A pozitív érték a trader számára kedvező, míg a negatív érték a brókercég számára kedvező csúszást jelöli. A nulla érték azt jelenti, hogy nem történt csúszás.

Dealer-style - brókercég-szerű csúszás szimuláció. Ebben az esetben a csúszás inkább véletlenszerű lesz. Beállíthatod hogy milyen gyakran és milyen határértékek között forduljon elő csúszás.

Max favorable - a maximálisan szimulálható, trader számára kedvező csúszás mértéke. Ez az a legnagyobb lehetséges érték, amennyivel számodra kedvezőbb módon teljesülhet egy-egy megbízás. Mértékét pontban kell megadnod!

Max unfavorable - a maximálisan szimulálható, bróker számára kedvező csúszás mértéke. Ez az a legnagyobb lehetséges érték, amennyivel számodra kedvezőtlenebb módon teljesülhet egy-egy megbízás. Mértékét pontban kell megadnod!

Slippage chance - a csúszás bekövetkezésének esélye, százalékban megadva. A 100-as érték azt jelenti, hogy minden egyes végrehajtás során - a kiválasztott kategóriákban - csúszás következik majd be. Amennyiben a jelölőnégyzet nincs bepipálva, minden ügyletnél csúszás fog bekövetkezni. Fontos megjegyezni, hogy ha minden ügylethez csúszás van beállítva, akkor is lesz olyan, amelynél nem lesz majd csúszás (vagyis lesz, csak 0 pont mértékű.)

Favorable chance - a trader számára kedvező csúszás esélyének beállítása. Ha a trader számára kedvező csúszást Amennyiben a jelölőnégyzet nincs bepipálva, az esélyek teljesen véletlenszerűen lesznek kialakítva.

Standard deviation - csúszás normál (Gauss) eloszlás alapján. Ebben az esetben a csúszás minden esetben a két megadott paraméter alapján, a normál eloszlás szabályai szerint történik majd meg.

"Advanced" fül - kereskedési környezet egyszerűbb kondícióinak beállításai

Fontos megjegyzés!
Az összes kondíció esetében az alapvető értékeket a Tick Data Suite az aktuális számla kondícióból származtatja. Ameddig nem állítod át, addig ezeket az alapvetéseket fogja majd alkalmazni, tehát nem kell Neked külön állítgatnod ezeket, hacsak nem pontosan ez a célod. Ha mégis állítgatod a kondíciókat, akkor ha bármikor "bajba kerülsz" és nem vagy biztos a beállításaid helyességében, megnyomhatod a Defaults gombot, mely visszaállítja az összes értéket az alapértelmezésre - mely ezekben az esetekben a számlád brókercég által biztosított kondícióit jelenti.

Leverage - a teszt során szimulált számla tőkeáttételének mértéke.

Bars before data - a visszatesztelés indulásakor rendelkezésre álló visszamenőleges gyertya darabszám. A MT4 alapértelmezése mindig 100. Ennek akkor van jelentősége, ha pl. 120-as periódusú mozgó átlagot szeretnél használni - ekkor ugyanis alap esetben még 20 gyertyát várnod kell az első mozgóátlag érték kialakításához. Ezzel a funkcióval ennek vége, finomhangolhatsz ezen a téren is.

Lots minimum - minimális lotméret. A tesztkörnyezetben ennél kisebb lotméretet nem fog tudni kötni a program.

Lots maximum - maximális lotméret. A tesztkörnyezetben ennél nagyobb lotméretet nem fog tudni kötni a program.

Lots step - lotméret lépésköz. A tesztkörnyezetben a lotméretek ekkora lépcsővel változhatnak. Ha ide 0,01-et adsz meg, akkor a lotméret 0,01-enként változhat.

Commission base - a jutalék számítási alapja.

Commission type - a jutalék számítási módja. Ki lehet fejezni pénzben (Money), pontban (Points) vagy százalékban (Percent).

Charged - felszámítás módja. Per lot, round trip esetén a jutalék számítási alapja és a lotméret hányadosa, míg Per deal esetén ügyletenként a fix alap lesz a levont jutalék. Amennyiben a Charged jelölőnégyzet nincs bekapcsolva, nem lesz jutalék felszámítva.

Kiemelten fontos, hogy a robotod - mint minden más környezeti kondíciót is - helyesen kérdezzen le, és ne legyen semmilyen ún. bedrótozott adat benne. Ha mégis hibás működést tapasztalsz, akkor itt fény derülhet a programozó által elkövetett  hibákra, hiányosságokra is.

"Expert" fül - kereskedési környezet professzionálisabb kondícióinak beállításai

Fontos megjegyzés!
Az összes kondíció esetében az alapvető értékeket a Tick Data Suite az aktuális számla kondícióból származtatja. Ameddig nem állítod át, addig ezeket az alapvetéseket fogja majd alkalmazni, tehát nem kell Neked külön állítgatnod ezeket, hacsak nem pontosan ez a célod. Ha mégis állítgatod a kondíciókat, akkor ha bármikor "bajba kerülsz" és nem vagy biztos a beállításaid helyességében, megnyomhatod a Defaults gombot, mely visszaállítja az összes értéket az alapértelmezésre - mely ezekben az esetekben a számlád brókercég által biztosított kondícióit jelenti.

Digits - instrumentum tizedesjegyeinek száma. Ha érdekel, hogy milyen lenne az EURUSD mondjuk 3 tizedesjegy esetén, akkor ez a Te funkciód. A viccet félretéve valójában ez a funkció azokban az esetekben jó, amikor pl. a DAX kereskedését kevesebb tizedesjegy pontossággal szeretnéd végezni, mint ahogyan azt a brókercéged instrumentum tulajdonsága biztosítja. Pl. nincs szükséged 2 tizedesjegyre, elegendő számodra az 1 tizedesjegy is. Fordítva is működik a dolog, de vedd figyelembe, hogy az adatforrásod tizedesjegy pontosságánál nagyobb pontosságot nem fogsz tudni használni.

Contract size - kontraktus méret, azaz 1 lot mérete, egységekben kifejezve. Ez az érték jellemzően 1 lot EURUSD esetében pl. 100 000.

Stops level - a stop szint, amelyről részletesebben ebben a korábbi cikkemben olvashatsz. Egyszerűen megfogalmazva az aktuális ár és a hozzá legközelebb eső árszint távolságát adja meg, ahova megbízás helyezhető ki.

Freeze level - ajánlom korábbi cikkemet a témában. Ekkora távolságon belül nem enged zárni a brókercég piaci módon.

Tick value - ajánlom korábbi cikkemet a témában. Ennyi pénzt kereshetsz vagy bukhatsz 1 lottal a lehető legkisebb árfolyamelmozdulás alatt.

Tick size - ajánlom korábbi cikkemet a témában. Ez a szám adja meg, hogy mi a legkisebb lehetséges árfolyamváltozás mértéke.

Base currency - a számla bázisdevizájának hárombetűs megfelelője. Fontos, hogy csak olyan devizanemet adhatsz meg, amelyre a számládon belül átváltást lehet végezni. Ide tehát nem adhatod meg a HUF -ot, amennyiben nincsen a brókercégnél olyan instrumentum, amivel a megfelelő átváltást el lehet végezni.

GTC pendings - függő megbízások lejáratának figyelembe vétele. Ha be van pipálva, akkor a jobb oldali jelölőnégyzettel dönthetsz arról, hogy végrehajtásra kerüljenek-e a függő megbízáshoz beadott lejárati időpontok.

Long swap - long pozíciók swapjának mértéke.

Short swap - short pozíciók swapjának mértéke.

Swap enabled - kamatszámítás engedélyezése. Amennyiben engedélyezed, a visszatesztben a kamatok is felszámításra kerülnek majd.

Swap type - kamatszámítás típusa. Ki lehet fejezni pontban (Points), dollárban (Dollars) vagy kamatban (Interest).

Profit mode - profitszámítás típusa. Meg lehet adni a következők szerint: Forex, CFD, Futures.

Price factor - ármódosító szorzó. Olyan ritka esetben kell használni, amikor a brókercég és a Dukascopy instrumentumának tizedesjegy pontossága eltérő. Ha pl. a brókercéged árformátuma 12.345, míg ugyanez az instrumentum a Dukascopynál 1.23456 akkor ezt a paramétert 10-re kell állítanod. Ezt az opciót csak akkor módosítsd, ha tudod mit csinálsz!

"Margin" fül - letéttel kapcsolatos kondíciók beállításai

Fontos megjegyzés!
Az összes kondíció esetében az alapvető értékeket a Tick Data Suite az aktuális számla kondícióból származtatja. Ameddig nem állítod át, addig ezeket az alapvetéseket fogja majd alkalmazni, tehát nem kell Neked külön állítgatnod ezeket, hacsak nem pontosan ez a célod. Ha mégis állítgatod a kondíciókat, akkor ha bármikor "bajba kerülsz" és nem vagy biztos a beállításaid helyességében, megnyomhatod a Defaults gombot, mely visszaállítja az összes értéket az alapértelmezésre - mely ezekben az esetekben a számlád brókercég által biztosított kondícióit jelenti.

Stopout - stopout mértéke. Ez a százalékérték azt adja meg, hogy mekkora margin százalék elérése esetén likvidálja a nyitott pozícióidat a bróker. Ha ez az érték 100, akkor amennyiben a nyitott pozícióid miatt a számla margin értéke eléri vagy lefelé meghaladja ezt az értéket, a legnagyobb kitettségeid likvidálása azonnal megkezdődik.

Stopout mode - stopout módja. A beállítható két érték a százalékban kifejezett (Percent), illetve a fix összegben megadott (Currency).

Free margin mode - szabad margin számítási módja. A lehetséges értékek:

 • Unused - nem használt - a lebegő eredmény (floating) nem lesz beszámítva
 • All - összes - az összes lebegő eredmény (floating) be lesz számítva (mind a profit, mind a veszteség)
 • Profit - csak a profitos lebegő eredmény lesz beszámítva
 • Loss - csak a veszteséges lebegő eredmény lesz beszámítva

Margin mode - letétszámítás módja. A lehetséges értékek: Forex, CFD, Future, CFD Index.

Initial - kezdeti érték. A pozíció megnyitásához szükséges letét mértéke.

Mainenance - fenntartási érték. A pozíció nyitva tartásához szükséges letét mértéke.

Hedged - letétigény számítási alapja hedgelt állapot esetén - vagyis amikor egyenlő mértékben vannak nyitva ellentétes pozíciók - kontraktusméretben kifejezve. 50 000 -es értéknél például 1 lot BUY és 1 lot SELL pozíció nyitva tartása esetén a felszámított margin pontosan 1 lot (100 000 egység) fele lesz.

Divider - margin osztó. A felszámított margin elosztásra kerül majd ezzel a számmal.

"Misc" fül - máshová nem sorolható beállítások

Use FXT files to speed up optimizations - FXT fájlok használata az optimalizációs folyamatok gyorsításához: a Tick Data Suite kiírja az FXT fájlokat annak érdekében, hogy az optimalizáció során a részfolyamatok gyorsabbak legyenek. Fontos tudnod, hogy amennyiben ezt a funkciót bekapcsolod, az FXT fájlokhoz tartozó HST fájlok is átmásolásra kerülnek a megfelelő helyre.

Delete the FXT cache file when the optimization is finished - FXT gyorsítótár fájlok törlése az optimalizáció befejeztével

Save FXT file when backtesting - FXT fájlok mentése egyszerű visszatesztek során. Fontos tudnod, hogy amennyiben ezt a funkciót bekapcsolod, az FXT fájlokhoz tartozó HST fájlok is átmásolásra kerülnek a megfelelő helyre.

When a read-only FXT file is encountered - amennyiben a Tick Data Suite csak olvasható FXT fájlba botlik, akkor...

 • Always ask - mindig kérdezzen rá, hogy mit tegyen
 • Ignore the FXT and use tick data from the repository - hagyja figyelmen kívül azt, és olvassa a tick adatokat az adattárból
 • Overwrite the FXT with the new content - írja felül az FXT fájlt az új tartalommal
 • Backtest using the existing FXT - használja a meglévő fájlt és annak kondícióit és hagyja figyelmen kívül a beállított kondíciókat
 • Delete the existing FXT - törölje a létező FXT fájlt.

Hogyan tovább?

Azt hiszem, látható hogy a program rendkívüli módon képes a kezed alá dolgozni és megkönnyíti a visszatesztelést. Remélem, Neked is ez a véleményed és tudtam segíteni a magyar nyelvű leírással. Rajtam nem múlik, remélhetőleg hamarosan a magyar nyelvű fordítás létrehozásában is segítek majd ;)

Birt weboldalán további információkat érhetsz el, és van videó is amin meg tudod tekinteni a programot működés közben.

Amennyiben elakadsz, segítséget kérhetsz közvetlenül a számítógépedre feltelepült Tick Data Suite támogatási asszisztens (Tick Data Suite support assistant) segítségével, amelyet a Start menüből, illetve a Tick Data Manager jobb felső sarkában lévő menügomb Support... opciójával tudsz elérni.

Mennyibe kerül a szoftver?

A szoftver egyszeri díja $97 (kb. 30 000 Ft), havonta pedig $10 (kb. 3 000 Ft). A rendszeres frissítésekért ez az összeg szerintem elfogadható, főleg ha valaki komolyan akar visszatesztelést végezni.

Érdekel a véleményed!

Oszd meg, ha hasznosnak találtad!

2 hozzászólás a(z) “Visszatesztelés jó minőségű adatokkal - egyszerűen, könnyen és gyorsan” bejegyzéshez

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!