Gyakran Ismételt Kérdések

Ezen a folyamatosan bővülő oldalon olyan gyakori kérdésekre találsz választ, mely a általános kereskedéssel vagy programozással kapcsolatban merülnek fel.

A kérdéseket a könnyebb navigáció érdekében kategóriák szerint csoportosítva találod meg; a kérdésekre kattintva érheted el a válaszokat.

Amennyiben javaslatod van a gyűjtemény bővítésére, írd meg hozzászólás vagy e-mail formájában!

Az oldalon szereplő GYIK bejegyzések újraközlése mindenképpen csak forrásmegjelöléssel és az eredeti bejegyzés linkelésével lehetséges!

Metatrader

Egy bizonyos chartra helyezett robot nem működik. Mitől van ez?

Sokszor teszik fel nekem a kérdést: egy-egy instrumentumra felhelyezett robot nem működik, nem köt, nem jelenik meg a kijelzése. Ha az egyértelmű okokat - nincs engedélyezve a kereskedés, nincs bekapcsolva az automatikus kereskedés lehetősége - leellenőrizted és úgy gondolod minden rendben van, akkor legnagyobb valószínűséggel az instrumentumnevek problémájába botlottál bele.

Az instrumentumnév problémája

Több brókernél egyazon instrumentumból több is előfordulhat, viszont az elnevezések közti különbség alig észrevehető. Például: van egy EURUSD instrumentum, de mellette megtalálható egy EURUSD. (ponttal a végén) elnevezésű is. A két instrumentum közül csak a pontra végződő kereskedhető, ami azt jelenti hogy a "sima" EURUSD instrumentum ugyan mutatja az árfolyamot, de egyáltalán nem lehet rajta sem kötést nyitni, sem robotot futtatni.

Az instrumentum "igazi" neve előtt (előtag), vagy mögött (utótag) lévő extra karakterek megjelenésére emiatt különösen oda kell figyelni. Piros színnel kiemeltem őket:

 • példa az előtagra: mEURUSD
 • példa az utótagra: EURUSDm, EURUSD., EURUSDmicro

Az elő- és utótagoknak sokszor praktikussági, néha pedig üzleti okai vannak. Saját tapasztalataim szerint a brókercégek ügyfélszolgálatai nem ismerik a saját felületeiket, ezért ha a robotot futtatni kívánó ügyfél egy ilyen hibajelenség - vagyis a "nem indul el a robotom" - kapcsán azonnal a programozót vagy magát az ügyfelet hibáztatják, és nem képesek a fenti egyszerű megoldást vázolni.

Megoldás

A megoldás tehát: mindig tisztában kell lenni azzal, hogy az adott kereskedési számlán mely instrumentumok azok, amelyeken a kereskedés és a robotfuttatás lehetséges. Ha a robot nem a megfelelő chartra van csatolva, zárd be az aktuális chartot és nyisd meg azt, amely kereskedésre alkalmas! Amennyiben a Piacfigyelő ablakban nem látszik a keresett instrumentum, olvasd el ezt a cikket!

Hol tudom megadni a MT4 telepítőjében a telepítési könyvtárat?

Az új MT4 telepítőprogramok már nem biztos, hogy automatikusan felajánlják a telepítési célmappa helyének megadását. Amennyiben a telepítő Next (Következő) gombját nyomogatva nem bukkansz rá a megfelelő képernyőre, ne ess pánikba: menj vissza a telepítő első képernyőjére - ahol be kell pipálni a szoftver licencének feltételeit - és nyomd meg az ott lévő Settings (Beállítások) gombot. Az alábbi képen látszik, mire gondolok:

Settings gomb a Metatrader 4 telepítőben

Settings gomb a Metatrader 4 telepítőben

A gomb megnyomása után a következő képernyő jelenik meg:

Telepítési könyvtár megadása

Telepítési könyvtár megadása

Az Installation folder lesz a MT4 program telepítési könyvtára, azaz mindig innen indul majd el. A Rendszermappa - vagyis az a munkakönyvtár, amiben saját MT4-es adataink lesznek tárolva - nem biztos, hogy ebből a könyvtárból fog nyílni.

Amennyiben a Start menüben megjelenő programcsoport nevén szeretnéd változtatni, azt a Program group mezőben teheted meg.

És végül ha nem szeretnéd, hogy automatikusan megnyíljon az MQL5.com, akkor vedd ki a pipát az Open MQL5.community website elől.

Ha egy számítógépre több MT4 terminált szeretnél telepíteni, olvasd el ezt a cikkemet.

Hogyan lehet megakadályozni az MT4 automatikus frissülését?

A probléma

Néha előfordulhat, hogy az automatikusan bekövetkező MT4 frissítéseket szeretnéd elkerülni. Ezek azok a programfrissítések, amelyek egy-egy MT4 újraindítás után következnek be.

A frissítések célja - leggyakrabban - a szoftver jobbá tétele. Ez azonban néha nem várt (új) hibákkal is bővíti az amúgy is érzékeny felhasználói rendszereket, jelen esetben például a futó robotok rendszerét - ezért néha szükséges lehet az ilyen frissítések időleges letiltása.

A megoldás

Az automatikus frissítés megakadályozása egy nem dokumentált MT4 funkcióval érhető el. Ezt "gyárilag" helyezték el a Metatrader4-ben, viszont nincs arra garancia, hogy ez a jövőben továbbra is elérhető funkció marad. A cikk írásának időpontjában - 2015. júliusában - létező funkcióról van szó.

A megoldás pedig kifejezetten egyszerű: egy úgynevezett parancssori kapcsoló használatára lesz szükség. Mint minden program, a Metatrader4 is rendelkezik egy futtatható exe fájllal, amely hétköznapi értelemben vett MT4 felületet tartalmazza és jeleníti meg. A futtatható exe fájl ebben az esetben a terminal.exe, amelyet a MT4 telepítési mappájában találhatsz meg. A parancssori kapcsolók segítségével pedig lehetséges ezt a terminal.exe programot finomhangolni. A "nem frissítés" képességét értelemszerűen maguk a fejlesztők helyezték el a programban, vélhetően saját felhasználásra.

A parancssori kapcsoló neve: /skipupdate. A legegyszerűbb az, ha megkeresed az érintett terminál parancsikonját - például az Asztalon -, vagy akár létrehozol egy újat.

A művelet részletesen leírva:

 1. keresd meg az érintett MT4 terminál parancsikonját az Asztalon, vagy a Start menüben
 2. kattints rajta jobb egérgombbal, és válaszd a Tulajdonságok lehetőséget
 3. keresd meg a Parancsikon fülön a Cél mezőt, és menj el az ott lévő szöveg végére
 4. kattints a szöveg után úgy, hogy az egérkurzor ott villogjon (elképzelhető, hogy a szöveg idézőjelre végződik - akkor az idézőjel után legyen a kurzor)
 5. üss egy szünetet, és írd be: /skipupdate
 6. nyomj a párbeszédablakra egy OK gombot

Készen is vagy. A "skipupdate" egyébként angolul a "hagyd ki a frissítést" egyszerűsített szövegezése - innen származik a kapcsoló neve. Ha ezek után rákattintasz a parancsikonra, akkor a MT4 ugyanúgy fog indulni, mint eddig - csak figyelmen kívül fogja hagyni a saját maga, vagy más, számítógépen lévő MT4 által letöltött frissítéseket.

Fontos, hogy:

 • ez a korlátozás csak az ebből a parancsikonból történő indítás esetén lesz aktív
 • ez a korlátozás nem befolyásolja a többi, a számítógépen máshová telepített MT4 terminál frissítését - tehát ha azokat is korlátozni szeretnéd, akkor mindegyik parancsikonjával külön kell eljátszanod a fentieket

Figyelem! Néha mindenképpen fontos a frissítés, hiszen nem biztos hogy hónapokig meg lehet tartani a számunkra kedves verziót: például a MetaQuotes gyakran meghatározza a minimum build verziót, amellyel be lehet csatlakozni a brókercégek szerverére. Ha a megőrzött és szándékosan nem frissített terminálunk túl régi, akkor nem fogunk tudni bejelentkezni a brókercég szerverére.

Mi a teendő Tickstory Lite-os indítás esetén?

Ezt a bekezdést csak akkor olvasd el, hogy ha jó minőségű tick adatokkal szeretnél visszatesztelni. Van mód arra, hogy megmondd a Tickstory Lite-nak, hogy a skipupdate kapcsolóval indítsa el a MT4 terminált.

 1. nyisd meg a Fájl menü Beállítások lehetőségét
 2. az MT4 beállításai fülön a Parancssori paraméterek (korábbi változatokban hibásan fordított Rakétaindító állvány) mezőbe írd be a /skipupdate szöveget
 3. nyomd meg a Rendben gombot.

Ezzel a TSL által indított MT4 terminál sem fogja végrehajtani az automatikus frissítést.

Hogyan lehet kényszeríteni az MT4 frissítését?

Arról már volt szó, hogy hogyan lehet az automatikus frissítéseket megakadályozni. Néha azonban pont ennek az ellentétét szeretnénk, azaz egy notórius, magát nem frissítő terminál esetében szeretnénk elérni azt, hogy mégis bekövetkezzen a programfrissítés.

Az alább leírt egyszerű módszer ezt hivatott bemutatni.

 1. nyisd meg a MetaQuotes weboldalát
 2. nyomd meg a Metatrader4 gombot, majd kattints a Download Metatrader4 gombra
 3. indítsd el a telepítőprogramot, és telepítsd a terminált egy szabadon választott mappába - ez bárhol lehet a számítógépeden, de semmiképp ne egy létező termináltelepítés könyvtárát add meg
 4. ha nem találod hogy hol lehet kiválasztani a telepítőn belül a célkönyvtárat, olvasd el előbb ezt a bejegyzést
 5. a telepítés befejeztével a MT4 elindul - erre a terminálra azonban nincs szükség, be is zárhatod még mielőtt demó számlát regisztrálnál benne.
 6. most indítsd el azt a MT4 terminált, amely idáig nem volt hajlandó frissülni - az indítás után rögtön kilép, és megkezdi a frissítést.

A MetaQuotes honlapjáról mindig a legfrissebb stabil kiadású terminált lehet letölteni, ezért ezt a módszert a jövőben is alkalmazhatod a renitens terminálok esetében. A jövőbeli alkalmakkor már megadhatod azt a telepítési könyvtárat, amiben a MetaQuotes-os terminált telepítetted fel az előbb. Ezt csak akkor tedd majd meg, ha ezt a terminált kvázi érintetlenül hagyod és munkára nem használod.

Amennyiben érdekel, hogy hogyan tudod elérni a MetaQuotes által kiadott béta MT4 változatokat, olvasd el ezt a bejegyzést: Hogyan tudok frissíteni a béta (nem hivatalos) MT4 kiadásokra?

Hogyan tudok visszaállni korábbi MT4 build változatra?

Erre a műveletre akkor lehet szükséged, hogyha egy új MT4 kiadás megborítja az addig jól működő kiegészítődet (robot, indikátor, stb.), vagy ha egyszerűen olyan idegesítő hiba van az új kiadásban, amellyel nem tudsz együtt élni.

Figyelmeztetés

Fontos megjegyezni, hogy az automatikus frissítés nagyon sokszor korábbi hibákat javít - az automatikus frissítés kihagyása tehát más kellemetlenséget okozhat.

A cikk célja nem az, hogy soha senki ne frissítsen a jövőben új verzióra.

A valódi cél inkább az, hogy akik éles környezetben súlyos problémákat tapasztalnak a legfrissebb változatban, ne maradjanak eszköz nélkül.

A visszafelé frissítés (downgrade) feladat két részre bontható:

 1. ki kell cserélned a MT4 telepítés kettő fájlját
 2. a kicserélést követően, de még az indítás előtt meg kell oldanod, hogy az automatikus frissítés ne következzen be. 

A második pont kiemelten fontos, ezért kérlek először olvasd el az ide vonatkozó cikket! Ha nem teszed, akkor felesleges is tovább olvasnod, mert a saját életedet fogod megkeseríteni.

A cserélendő fájlok

A két fájl, amelynek frissítése elengedhetetlen a terminal.exe (ez maga a Metatrader4 kliens, amiben kereskedsz) és a metaeditor.exe (ez pedig az MQL4 forráskód-szerkesztő).

Ez a két fájl egy könyvtárban, mégpedig a MT4 ún. telepítési könyvtárában helyezkedik el. A telepítési könyvtár helyét a fenti cikkben vázolt módon tudod legegyszerűbben kideríteni.

A két fájlt felül kell írnod a régebbi változataikkal. Bejelentkezés után az alábbi lista kiválasztott elemére kattintva le tudod tölteni a kívánt régebbi build verziót tartalmazó zip fájlt:

Melyik build verzió jó a régiek közül?
A 765-ös változatot csak azok számára javaslom, akik jó minőségű adatokkal szeretnének visszatesztet futtatni a régi Tickstory programmal. Minden egyéb esetben az eggyel korábbi build verziót javaslom, ami a cikk írásának időpontjában a 840-es. Fontos tehát, hogy a fenti listából nem minden zip fájlt kell letölteni, hanem - valószínűleg - a legalsót.

A felülírás csak akkor történhet meg, ha az érintett MT4 terminál nem fut. Lépj tehát ki belőle, aztán írd felül a két fájlt. A felülírást követően végezd el annak a parancsikonnak / parancsikonoknak a módosítását, amellyel / amelyekkel indítani szoktad a MT4 terminált. Ez azért szükséges, hogy a következő indítás után ne történjen meg az automatikus frissítés arra a verzióra, amelyről éppen most készülsz visszatérni a régebbi változatra.

Vedd figyelembe, hogy az első indítás mindig több időt vesz igénybe; légy türelmes, és semmi esetre se indítsd el még egyszer a programot! Az első elindulás akár hosszú percekig is eltarthat, különösebb történés nélkül. Ha pár percnél hosszabb idő múlva sem történik semmi, akkor valami probléma merült fel, amelyre nehéz általános tanácsot adni - ilyenkor írj a fórumba, igyekszem segíteni.

Egy charton nem látom a pozíció vonalait (nyitóár, SL, TP szint). Miért van ez?

Sokszor teszik fel nekem a kérdést: egy-egy instrumentumon sikerült ugyan pozíciót nyitni, azonban a pozíció szintvonalai (nyitóár, stoploss szint, takeprofit szint, függő megbízások nyitóárai) nem látszanak. Ha a terminálszoftver kapcsolata a brókercég szerverével rendben van (például látod, hogy a terminál panelen változnak a pozíciók állapotai), akkor legnagyobb valószínűséggel az instrumentumnevek problémájába botlottál bele.

Az instrumentumnév problémája

Több brókernél egyazon instrumentumból több is előfordulhat, viszont az elnevezések közti különbség alig észrevehető. Például: van egy EURUSD instrumentum, de mellette megtalálható egy EURUSD. (ponttal a végén) elnevezésű is. A két instrumentum közül csak a pontra végződő kereskedhető, ami azt jelenti hogy a "sima" EURUSD instrumentum ugyan mutatja az árfolyamot, de egyáltalán nem lehet rajta sem kötést nyitni, sem robotot futtatni. A lényeg: a pozíció megnyitása azon az instrumentumon történt amely kereskedhető, azonban a megnyitott chart viszont attól eltérő. A nem kereskedhető instrumentumokat a Piacfigyelő ablakban szürke színnel jelöli a Metatrader 4. Az alábbi első képen az látszik, hogy van egy EURUSD és egy EURUSDmicro nevű instrumentum. Az árak azonosak, azonban ha a Piacfigyelő ablakra nézünk akkor látszik, hogy az EURUSD nem kereskedhető, hiszen a színe szürke.

Kereskedhető és tiltott instrumentum

Kereskedhető és tiltott instrumentum

A második képen pedig az látható, hogy - ugyan az EURUSD instrumentumon hívtam elő a kereskedési ablakot - a lenyitható listában észrevétlenül az EURUSDmicro instrumentum van kiválasztva, hiszen csak azon tud pozíciót nyitni a rendszer. A listában egyébként egyáltalán nem is található meg a sima EURUSD instrumentum.

Pozíciónyitás - de melyik instrumentumon is?

Pozíciónyitás - de melyik instrumentumon is?

Az instrumentum "igazi" neve előtt (előtag), vagy mögött (utótag) lévő extra karakterek megjelenésére emiatt különösen oda kell figyelni. Piros színnel kiemeltem őket:

 • példa az előtagra: mEURUSD
 • példa az utótagra: EURUSDm, EURUSD., EURUSDmicro

Az elő- és utótagoknak sokszor praktikussági, kondíciókhoz köthető, vagy pedig üzleti okai vannak. Saját tapasztalataim szerint a brókercégek ügyfélszolgálatai nem ismerik a saját felületeiket, ezért ha az ügyfél egy ilyen hibajelenség - vagyis a "nem látom a kereskedéseimet a charton" - kapcsán azonnal magát az ügyfelet hibáztatják, és nem képesek a fenti egyszerű megoldást vázolni.

Megoldás

A megoldás tehát: mindig tisztában kell lenni azzal, hogy az adott kereskedési számlán mely instrumentumok azok, amelyeken a kereskedés (és a robotfuttatás) lehetséges. Ha nem a megfelelő chart van megnyitva, zárd be az aktuális chartot és nyisd meg azt, amely kereskedésre alkalmas! Amennyiben a Piacfigyelő ablakban nem látszik a keresett instrumentum, olvasd el ezt a cikket!

Hogyan tudok bejelentkezni a brókercég egy konkrét szerverére, ha az nincs benne a Metatrader4 szerverlistájában?

A régebben telepített Metatrader4 platformoknál előfordulhat olyan lehetetlen szituáció, hogy a brókercég szerverére történő számla bejelentkezés meghiúsul, ugyanis a lehulló listában nincs benne a brókercégnek az a szervere, amelyre a hozzáférést kaptuk.

A probléma leírása

Példa egy ilyen problémára: évek óta a CÉGNÉV-1 szerveren kereskedsz, de regisztrálsz magadnak egy új számlát, amely másik szerveren van. E-mailben megkapod a számla számát, a kereskedési jelszót valamint a kereskedési szerver nevét. A kereskedési szerver elnevezése: CÉGNÉV-5. A MT4 bejelentkezés paneljén azonban nem találsz ilyen szervert, ott csak a CÉGNÉV-1, CÉGNÉV-2, CÉGNÉV-3 szerverek vannak felsorolva.

Kísérletek a probléma megoldására

A következő próbálkozások általában nem működnek:

 • frissíted a Szerverlistát;
 • Szerver mezőbe egyszerűen módosítod a CÉGNÉV-1 szövege CÉGNÉV 5-re;
 • újratelepíted a platformot;
 • újratelepíted a platformot másik telepítési könyvtárba.

Egy biztosan működő megoldás

Az alábbi módszer 100%-os, de még itt is oda kell figyelned arra hogy mit hogyan csinálsz. Kövesd az alábbi leírást!

 1. Kattints a Fájl menü Számlanyitás menüpontjára (tudom, hogy nem számlát akarsz nyitni, hanem egy meglévőre akarsz bejelentkezni; oda fogunk eljutni!)
Kereskedési szerverek listája

Kereskedési szerverek listája

Az ablak tartalma természetesen nálad eltérő lesz. Az én képemen az E-Global nevű brókercég szerverei jelennek meg alap esetben, e mellé szeretnék további szervereket hozzáadni.

 1. Ha megtalálod a listában a cél szervert, akkor válaszd ki és lépj tovább!
 2. Ha nem találod a listában a cél szervert, akkor menj le a felsorolás aljára és kattints duplán bal egérgombbal aúj brókercég hozzáadása kezdetű sorra! Ha ezt megteszed, megjelenik az a mező, amelybe most már szöveget fogsz tudni írni.
Kereskedési szerver hozzáadása

Kereskedési szerver hozzáadása

 1. Add meg a brókercég nevét (ne a keresett szerverét!) vagy nevének egy részletét! A kis- és nagybetű közötti különbség nem számít, azonban a szövegben szereplő szüneteknek és írásjeleknek jelentősége van. Tehát ha pl. beírod a brokers karaktersort, és megnyomod az enter billentyűt akkor hamarosan egy csomó olyan cég (és szerverei) jelenik meg a listában, amely neve tartalmazza a brokers szót. A találatokat ABC sorrendbe rendezve jeleníti meg a listában a panel, tehát valószínű hogy felfelé vagy lefelé kell majd görgetned az új elemek megtekintéséhez. 
Szövegrészlet beírása a kereséshez

Szövegrészlet beírása a kereséshez

Az alábbi képeken láthatod, hogy rengeteg brókercég neve tartalmazza a brokers szövegrészletet.

Találatok listája (1)

Találatok listája (1)

Találatok listája (2)

Találatok listája (2)

 1. Ha megvan a keresett cég, akkor már csak a szerverek között kell válogatnod - minden bizonnyal megtalálod majd azt a szervert, amelyen a kereskedési számlád van.

Kattints a Tovább gombra, és a megjelenő panelen válaszd ki - igény szerint - a Létező kereskedési számla vagy Új demo számla lehetőségeket! (Új éles számlát jellemzően más módon lehet nyitni).

Amennyiben a létező számlára történő bejelentkezést választod (lásd az alábbi képet), a teendőd itt véget ér. A Szerver sorban a Metatrader4 megjeleníti azt a szervert, amelyet az előbb kiválasztottál.

Bejelentkezési adatok megadása

Bejelentkezési adatok megadása

A sikeres bejelentkezést a szokásos MT4-es bejelentkezési hang jelzi, valamint a bejelentkezés tényét a terminálprogram jobb alsó sarkában a kapcsolatjelzőnek is alá kell támasztania. Valami ilyesmit kellene látnod:

Kapcsolatjelző

Kapcsolatjelző

Ha új demó számlát regisztrálsz, akkor ki kell töltened az új számlával kapcsolatos űrlapot is, amelyen az adott cég kondíciói között választhatsz (számla típus, számla devizaneme, tőkeáttétel mértéke).

Buktatók

Előfordulhat, hogy a brókercég közismert neve nem fedi azt az elnevezést, amely a cég igazi elnevezése. Jó példa erre az XM.com; az ő cégük elnevezése Trading Point of Financial Instruments Ltd. Ebben az esetben az XM, xm.com szövegekre hiába keresel, nem kapsz rájuk találatok a szerverböngészőben. Ilyen esetekben érdemes megnézni a brókercég weboldalát, és megkeresni az About us (Rólunk) oldalt, ahol jellemzően meg lehet találni azt a cégnevet, amelyre rá lehet majd keresni a szerverlista dialógusablakában.

 

Hogyan lehet lezárni egy nyitott pozíció egy részét?

A kérdés tehát másképpen fogalmazva: hogyan kell rész-zárni? A MT4 nem teljesen intuitív felületén ez semmiképp sem magától értetődő feladat, ezért leírom és illusztrálom a rész-zárás módszerét.

Mikor lehet szükség rész-zárásra?

Sok ilyen helyzet lehet, azonban a leggyakoribb használati eset az, amikor profitos helyzetekben az érintett pozíció egy bizonyos részét (például felét) szeretnéd zárni.

Hogyan tudok rész-zárni?

A rész-zárás sok kereskedést támogató segédprogram is meg tudja oldani, azonban most a "meztelen" MT4-es módszert mutatom be, amely minden terminálban alkalmazható.

Az alábbi lépéseket tedd meg a rész-zárás érdekében:

 1. A nyitott pozíciók listájában kattints jobb egérgombbal a részben zárni kívánt pozíción
Rész-zárás a Metatrader4-ben

Rész-zárás a Metatrader4-ben

Fontos, hogy a pozíció egy része csak akkor zárható, ha az adott lotméret az instrumentum feltételrendszerében szereplő minimum lotméretnél nagyobb. Ha például a legkisebb nyitható lotméret 0.01 és pont ekkora pozíciónk van nyitva, akkor ezt a pozíciót nem lehet rész-zárni. Továbbá a zárni kívánt pozíciórésznek is legkevesebb a minimum lot lépésköznek kell lenni; azaz ha van egy 4.00 lot méretű pozíciónk és a legkisebb lot lépésköz 0.1, akkor nem fogunk tudni 0.1-nél kisebb részt zárni.

 1. A megjelenő ablak gyakorlatilag az a panel, ahol TP/SL értékeket szoktál állítani. Az ablakban van egy Típus nevű lenyitható lista; kattints rá bal egérgombbal és válaszd ki a Piaci végrehajtás lehetőséget! Fontos: nem a Zárás lehetőséget kell kiválasztanod, mert az egy teljesen más funkció!
Piaci végrehajtás

Piaci végrehajtás

 1. Most pedig írd át a Mennyiség mező értékét arra a lotméretre, amit zárni kívánsz! Alapból itt a pozíció teljes mérete szerepel majd. Én a példa kedvéért 2.00 lotot fogok zárni a pozícióból, azaz gyakorlatilag lezárom a felét.
Zárni kívánt lotméret megadása

Zárni kívánt lotméret megadása

A Stop loss és Take profit mezőket ne módosítsd! Ezután érdemes még egyszer ellenőrizned, hogy megfelelően töltötted-e ki a zárandó lotméret mezőt; ha minden rendben, akkor a sárga záró gombon a zárni kívánt lotméret jelenik meg. Amennyiben a gomb szürke, akkor a zárni kívánt lotmérettel van valamilyen probléma (lásd fentebb).

 1. a gomb megnyomása után a számlatörténetben megtalálod a lezárt pozíciódat, melynek ticket száma a rész-zárás előtti pillanat ticket száma. A lezárt pozíció Megjegyzés mezőjébe bekerül a to #új ticket szám (pl. to #123456) szöveg, amely megmutatja az új, még létező fele akkora méretű pozíció ticket számát.

Az új pozíció megjegyzése pedig a from #eredeti ticket szám szöveget tartalmazza, azaz a megjegyzés alapján tudható, hogy mely pozícióból történt rész-zárás.

Fontos tudni:

 • a részleges zárás egy olyan művelet, amely eltávolítja az érintett pozíciók korábbi megjegyzését (ha volt nekik)
 • az érintett eredeti pozíció minden paramétere ugyanaz marad; vagyis az új (mesterségesen létrehozott) pozíció nyitóára ugyanaz marad, mint az eredeti. A költségek - például felgyülemlett swap, illetve a jutalék - is darabolásra kerül a zárásnál megadott méret alapján az egyenes arányosság szabálya szerint.

Hogyan tudom megoldani, hogy a rendszermappa abban a könyvtárban legyen, ahová a MT4-et telepítettem?

Mi az a rendszermappa, és miért lehet fontos a számítógépen belüli helye?

A rendszermappa fogalmáról már írtam korábban. Ez az a mappa ahol minden, a felhasználó számára fontos adat tárolódik. Ide fogsz tudni MQL4 programokat (indikátorok, robotok, szkriptek), sablonokat, profilokat, backteszt adatokat másolni. A Metatrader4 továbbá itt tárolja a gyertya (chart) adatokat, naplófájlokat is.

Ha a rendszermappát csak a Rendszermappa megnyitása paranccsal tudod egyszerűen elérni - mivel például az az egyébként rejtett C:\Felhasználók\Felhasználónév\AppData\Roaming\Terminal\ könyvtáron belül helyezkedik el -, ez a cikk nagy valószínűséggel neked szól.

Fontos lehet például akkor, ha:

 • zavar a jelenlegi elérési út bonyolultsága és ezt egyszerűsíteni szeretnéd (később részletezem)
 • több Metatrader4 terminált akarsz futtatni ugyanazon a gépen kicsit különböző beállításokkal vagy különböző brókercégeknél és nem szeretnél belekavarodni a hosszú elérési út és az új, megjegyezhetetlen karaktersorozatokkal jelölt könyvtárnevekbe
 • több gépre szeretnénk átvinni vagy másolni a meglévő Metatrader4 beállításainkat egyszerű fájl másolással
 • nagy számban szándékozol backtesztet végeztetni egy tesztprogrammal (pl. Tickstory Lite) és nem szeretnéd hogy a terminál a C: meghajtóra dolgozzon és ott fogyassza el a szabad lemezterületet
 • pendriveról (hordozható meghajtóról) indítható példányt szeretnél létrehozni.

Hol lehet ez a mappa, miből lehet választani?

Két helyen lehet mindösszesen. A két lehetőség vagylagos, de később is eldönthető hogy melyiket használod. Azaz egy futó Metatrader4-nek csak egy aktív rendszermappája lehet, csak egyben dolgozhat egyszerre.

 1. Első lehetőség: arról a mappáról van szó, ahol a terminálprogram futtatható fájlja (terminal.exe) helyezkedik el - vagyis az az elérési út, amit a Metatrader4 telepítőjének megadtál. Ha nem adtál meg semmit, akkor nagy valószínűséggel a C:\Program Files (x86)\Metatrader4 brókercégnév elérési út alatt található meg. A rendszermappa ebben az esetben ugyanez a könyvtár, lásd az alábbi képen. Ez cikk arról szól, hogy hogyan lehet elérni ezt az állapotot.
Rendszermappa a terminálkönyvtárban

Rendszermappa a terminálkönyvtárban

 1. Második lehetőség: ebben az esetben a rendszermappa egy, a saját dokumentumaidat is tartalmazó Windows mappában van. A Windows operációs rendszer alapbeállítása ez, azaz ha Windows Vista vagy anál újabb rendszered  (Windows 7, 8, 10) van, akkor nagy valószínűséggel inkább itt fogod megtalálni a számítógépre telepített összes Metatrader4 rendszermappát (természetesen külön könyvtárakban, egymástól függetlenül). A mappát a
C:\Felhasználók\Felhasználónév\AppData\Roaming\MetaQuotes\Terminal\

elérési út alatt találod van, egy 32 karakter hosszú értelmetlennek tűnő karaktersorozattal ellátott mappában - lásd az alábbi képen.

Rendszermappa az AppData könyvtáron belül

Rendszermappa az AppData könyvtáron belül

Hogyan tudom megnézni, hogy pillanatnyilag mi a Metatrader4 terminálomhoz tartozó rendszermappa?

Ez egyszerű! Ehhez válaszd ki a Metatrader4-ben a Fájl menü Rendszermappa megnyitása parancsot! A kattintás után felugrik egy Intéző ablak, amelynek címsorában látni fogod a mappa konkrét helyét a számítógépen belül.

Én az első lehetőséget szeretném, vagyis azt, hogy a Metatrader4 rendszermappája ne a felhasználói könyvtáramban hanem a terminal.exe mellett legyen. Mit tegyek ennek érdekében?

Erre több megoldás létezik, én most mindet megosztom veled sorrendben a legegyszerűbbtől a legegyetemlegesebbig.

Első megoldás: parancssori kapcsoló használata

Ennél a megoldásnál gy úgynevezett parancssori kapcsoló használatára lesz szükség. Mint minden program, a Metatrader4 is rendelkezik egy futtatható exe fájllal, amely hétköznapi értelemben vett MT4 felületet tartalmazza és jeleníti meg. A futtatható exe fájl ebben az esetben a terminal.exe, amelyet a MT4 telepítési mappájában találhatsz meg. A parancssori kapcsolók segítségével pedig lehetséges ezt a terminal.exe programot finomhangolni. Azt, hogy a rendszermappa közvetlenül ebből a könyvtárból nyílik a fejlesztők "hordozható" (angolul: portable) módnak nevezik.

A parancssori kapcsoló neve: /portable. A legegyszerűbb az, ha megkeresed az érintett terminál parancsikonját - például az Asztalon -, vagy akár létrehozol egy újat.

A művelet részletesen leírva:

 1. keresd meg az érintett MT4 terminál parancsikonját az Asztalon, vagy a Start menüben
 2. kattints rajta jobb egérgombbal, és válaszd a Tulajdonságok lehetőséget
 3. keresd meg a Parancsikon fülön a Cél mezőt, és menj el az ott lévő szöveg végére
 4. kattints a szöveg után úgy, hogy az egérkurzor ott villogjon (elképzelhető, hogy a szöveg idézőjelre végződik - akkor az idézőjel után legyen a kurzor)
 5. üss egy szünetet, és írd be: /portable
 6. nyomj a párbeszédablakra egy OK gombot

Készen is vagy. Ha ezek után rákattintasz a parancsikonra, akkor a MT4 ugyanúgy fog indulni, mint eddig - csak éppen innentől kezdve a rendszermappád helyet változott meg. Az eddigi adataid érintetlenül "hevernek" a korábbi mappában, és a MT4 teljesen "üresen", alapbeállítással fog elindulni.

Ha már van alkalmaztál másik parancssori kapcsolót (pl. a frissítés megakadályozása kapcsán - akkor csak üss egy szünetet a meglévő kapcsoló mögé és utána írd be a /portable -t. Ne felejtsd el a szünetet a perjel előtt!).

Második megoldás: fájllal indított Metatrader4

Ez a lehetőség főként azoknak lehet igazán hasznos, akik penrive-ra (hordozható meghajtóra) szeretnének dolgozni és az az igényük, hogy a Metatrader4 mindig relatív módon kezelje a rendszermappa helyét. Amennyiben ez téged nem érint, nem szükséges tovább olvasnod ezt a pontot. Ehhez a ponthoz némileg gyakorlottabb felhasználói szintű ismeretek szükségesek.

Létre fogunk hozni egy bat kiterjesztésű fájlt, amely képes lesz elindítani a terminált a /portable parancssori kapcsolóval együtt.

A művelet részletesen leírva:

 1. nyisd meg a Jegyzettömböt (vagy bármilyen egyszerű szerkesztőprogramot, amit használsz)
 2. írd be pontosan a következőket: start terminal.exe /portable
 3. emlékeztető: figyelj a perjel előtti szünet jelentőségére!
 4. mentsd el a fájlt start.bat néven a terminal.exe mellé, és ügyelj arra hogy mindezt idézőjelbe rakd: "start.bat" - ebben az esetben ugyanis a Jegyzettömb nem fogja hozzáfűzni a fájlnév végéhez a szokásos txt kiterjesztést. Ez nagyon fontos!
A start.bat a jegyzettömbben

A start.bat a jegyzettömbben

Készen is vagy. Ha elrakod magadnak ezt a bat fájlt, akkor a jövőbeli Metatrader4 telepítésekhez is fel tudod használni, hiszen nincs benne olyan elérési út vagy hivatkozás, amely megakadályozná a többszöri felhasználást. Ennek az az oka, hogy ún. relatív hivatkozást használ, azaz a bat fájlban nincs megadva a terminal.exe pontos helye - ezért a Windows a futtatáskor majd azt feltételezi, hogy azt a terminal.exe -t keressük, amely ugyanabban a mappában van, mint ahol a bat fájl. Ez szerencsére így is van és ez számunka megfelelő körülmény.

Innentől kezdve ezt a fájlt kell indítanod, azaz a start.bat -ra kell kétszer kattintanod, nem a terminal.exe -re. Amennyiben véletlenül a terminal.exe -t indítod el, akkor a terminál a régi rendszermappádat fogja használni - ha pedig a start.bat -ot, akkor az újat. Baj emiatt nem történik, de ha erre nem figyelsz akkor furcsa jelenségeket fogsz tapasztalni (hiszen nem úgy jelenik majd meg a felületed, ahogyan korábban hagytad).

Harmadik megoldás: a Felhasználói Fiókok Felügyeletének kikapcsolása

Ez a megoldás azt a Windows funkciót kapcsolja ki, amely magát az AppData könyvtáras viselkedést okozza. Angolul User Account Controlnak (UAC) hívják és azért hozták létre, hogy a futtatott programok felhasználói adatai elkülönülten tárolódjanak magától a szoftvertől.

A kikapcsolás után az addig megszokott nem jelennek majd meg azok a kérdések, amelyeket a rendszer a képernyő sötétítésével kérdezett meg, és a Metatrader4 pedig nem fogja a rendszermappát az AppData könyvtár alá rakni.

Fontos, hogy csak akkor kapcsold ki ezt a funkciót ha rendszergazda jogú felhasználó vagy, ellenkező esetben előfordulhat hogy az általad futtatott program nem fogja tudni írni azt a könyvtárat, amely a terminal.exe -t tartalmazza - mivel idáig nem is volt szükséges azt írni tudnia.

A fiókfelügyelet kikapcsolásáról alább olvashatsz.

 • Kikapcsolás a Windows Vista operációs rendszeren
 • Kikapcsolás a Windows 7 operációs rendszeren
 • Kikapcsolás a Windows 8 operációs rendszeren
 • Kikapcsolás a Windows 10 operációs rendszeren

Mi a helyzet az eddigi rendszermappával? Hogyan tudom kimenteni onnan az adataimat?

Ha idáig a korábban említett (AppData -n belüli) mappába dolgoztál, akkor az a mappa továbbra is elérhető - az adataidat át tudod másolni vagy mozgatni az új rendszermappába, hogy megőrizd a sablonjaidat, profiljaidat, programjaidat. Ha nem tudod, hogy hol van ez a mappa, akkor kövesd ezeket a lépéseket:

 1. Tartsd lenyomva a Windows billentyűt, mellette pedig nyomd le az R billentyűt a billentyűzeten! (Vagy nyisd meg a Start menüt és válaszd a Futtatás parancsot, esetleg a Start menü megnyitása után kezdj el gépelni!)
 2. Írd be a szöveges mezőbe, hogy: %APPDATA% és üss egy entert (a százalékjelek is fontosak!)
 3. A felugró könyvtáron belül lépj be a MetaQuotes\Terminal\ könyvtárba!
 4. Esetlegesen több, véletlenszerűen elnevezett könyvtárat fogsz látni. Ezek mind egy-egy Metatrader4 terminálhoz tartoznak, amelyek jelenleg vagy valaha a gépeden vannak/voltak. Lépj be egyesével minden könyvtárba, és nyisd meg az origin.txt szöveges fájlt dupla bal egérkattintással! A megjelenő szöveg az a telepítési mappa, amelyből anno az a Metatrader4 futott amely ezt a rendszermappát létrehozta és kezelte.
 5. Amennyiben megtalálod a megfelelő könyvtárat, a teljes tartalmát átmásolhatod az  új rendszermappádba, amelynek helyét ismered és amely könnyen elérhető (hiszen a terminal.exe -t tartalmazó mappából nyílik).

Néhány részletre nem tértem ki, mert azok az operációs rendszer változatától függenek és nem szeretnélek összezavarni. Amennyiben elakadtál, keress meg nyugodtan! Írj egy e-mailt, vagy tedd fel kérdésedet a fórumban!

Hogyan tudok egy brókertől származó Metatrader4-et több példányban feltelepíteni ugyanarra a gépre?

Sokak számára szinte napi szintű igényként merülhet fel az, hogy egy bróker Metatrader4 terminálja egy számítógépen több példányban legyen telepítve. Erről szól ez a cikk.

Lehetséges egyáltalán?

Igen. Egy gépre természetesen korlátlan számú Metatrader4-et telepíthetünk, akár ugyanattól a brókertől többet is.

A leírás szempontjából nézve teljesen lényegtelen, hogy különböző bróker termináljait vagy egy azonos bróker terminálját több példányban szeretnéd telepíteni.

Teendők

 1. hozz létre egy mappát, amelyen belül a különböző Metatrader4 telepítéseket helyezed majd el. Ez azért célszerű, mert a brókercégek különböző nevei az alapvetésként felajánlott helyen - ami legtöbbször a C:\Program Files (x86)\ könyvtáron belül lesz - sok más telepített programmal együtt ömlesztve jelenik majd meg. Ez a későbbiekben kényelmetlenné válhat.
 2. a saját mappádat létrehozhatod például a C:\ meghajtó gyökérkönyvtárában Terminálok néven; így az elérési út C:\Terminálok\ lesz. A mappa létrehozásában az Intéző, vagy egyéb fájlkezelő programok (pl. Total Commander) lehet segítségedre. Az első csatolt képen az látható, hogy egy könyvtáron belül rengeteg Metatrader4 található meg.
Sok Metatrader terminál egy mappán belül

Sok Metatrader terminál egy mappán belül

A könyvtár elnevezése és helye természetesen szabadon választott, tehát az akár lehet egy másik meghajtón is teljesen más névvel.

 1. töltsd le a választott brókercég MT4 telepítőprogramját és indítsd el! Ha az első panelen látsz egy Settings (Beállítások) gombot, akkor pipáld be a licenc elfogadását jelző jelölőnégyzetet, nyomd meg a Settings gombot és ugorj a 6. pontra!
 2. az üdvözlőképernyőn nyomd meg a Tovább gombot!
 3. fogadd el a licencet a jelölőnégyzet bejelölésével, majd nyomd meg újra a Tovább gombot!
 4. eljutottál arra a panelre, ahol a leendő telepítési könyvtárat kell megadnod, vagyis azt a helyet, ahova az új MT4 terminál kerülni fog. Kattints a Browse gombra, majd válaszd ki a C:\Terminálok\ könyvtárat! Ha ki van jelölve a Terminálok mappa, kattints az Új mappa gombra, és írj be egy tetszőleges elnevezést! Erről szól a második kép. Ha nem találod itt a telepítési könyvtár megadási mezőjét, akkor olvasd el ezt a cikket.
Új mappa létrehozása

Új mappa létrehozása

 1. megjelenik egy angol nyelvű kérdés, melynek lényege az hogy biztosan meglévő könyvtárba akarsz-e telepíteni. Kattints az Igen gombra!
 2. ekkor megtörténik a telepítés, vagyis a fájlok a helyükre kerülnek. A feladat végezte után nyomj a Befejezés gombra!
 3. a frissen telepített Metatrader4 terminálod el fog indulni! Adj időt az elindulásnak és ne indítsd el az asztalon lévő parancsikonnal újra, mert az első elindulás mindig több ideig tart.
 4. az Asztalon lévő parancsikont nevezd át a jelenlegi nevéről valami másra, mivel a MT4 telepítője buta, és a következő telepítés felül fogja írni a meglévő parancsikont. Összesen egyébként erre a dologra kell figyelned, illetve arra, hogy a Start menün belüli bejegyzések is hajlamosak hasonlóan eltűnni. Ezért mindenképp - legalább - az Asztalon lévő parancsikont nevezd át közvetlenül a telepítés után! Ha tehát a parancsikon neve "Brókercégnév Metatrader 4", akkor nevezd át azt a jobb egérgomb Átnevezés parancsának segítségével "Brókercégnév 1" névre! (Az elnevezés teljes mértékben tetszőleges!)

Fontos betartani

 • A terminálok telepítési könyvtárainak bármi lehet a neve, amit a Windows egyébként is elfogad. Annak tehát semmilyen jelentősége nincsen, hogy az egyébként alapvetően - csak példa - Brókercégnév Metatrader 4 elnevezés helyett a Macskajancsi 5 elnevezést használod.
 • Figyelj oda arra, hogy egy meglévő Metatrader4 telepítési mappán belül ne hozz létre új mappákat és semmiképpen se telepíts a meglévőre! Ez alatt azt értem, hogy ha pl. már van egy telepített Metatrader4 a C:\Terminálok\Brókercégnév 1\ könyvtárban, akkor ne legyen az újonnan választott telepítési könyvtár ezen belül, például C:\Terminálok\Brókercégnév 1\Brókercégnév 2\ elérési úton.
 • Az asztali parancsikon nevét mindenképpen módosítsd, hogy elkerüld a jövőbeli telepítések során a felülírást, hiszen a parancsikonnal tudod a legkönnyebben elindítani az érintett terminált!
 • A telepítési könyvtár nevét a későbbiekben ne módosítsd!
 • A Metatrader4 telepítési könyvtára nem minden esetben fogja tartalmazni a felhasználói adatokat - értsd: sablonok, expertek, indikátorok, stb. Ezek az adatok egy mezei Windows Vista, Windows 7, stb. esetén a C:\Felhasználók\{Felhasználóneved}\AppData\Roaming\MetaQuotes\Terminal\{32 karakteres azonosító}\ fix könyvtáron belül lesznek elhelyezve.
 • A Rendszermappa - amiből pl. az MQL4, vagyis az expertek, indikátorok, stb. könyvtára nyílik - a Metatrader4 -en belüli Fájl menün belül, a Rendszermappa megnyitása lehetőséggel jeleníthető meg. Ez a parancs egy Intéző ablak megnyitását eredményezi. Ez az ablak nyitva maradhat attól függetlenül is, hogy a Metatrader4-et közben bezárod. A Rendszermappáról bővebben itt olvashatsz.

Mi az a Rendszermappa, és mire jó?

A Rendszermappa a MT4 545-ös build verziójánál újabb változatokban szereplő új fogalom. A mappa minden olyan fájlt tartalmaz, amely a valós idejű robot/indikátor/szkript futtatáshoz szükséges, illetve a gyertyaadatok, sablonok, profilok is ebben a könyvtárban tárolódnak.

A legtöbb Windows rendszerben a MT4 telepítési könyvtára (ún. adatkönyvtár) és a rendszermappa két különböző helyen található meg, míg más esetekben egybeeshet.

Az MQL4 mappa tartalma

A Rendszermappából nyílik az egyik legfontosabb mappa: MQL4.

 • \Experts - expert advisorok (kereskedőrobotok),
 • \Indicators - egyéni indikátorok,
 • \Scripts - szkriptek (egyszeri futtatásra szánt MQL4 alkalmazások),
 • \Include - forráskódot tartalmazó MQH és MQ4 fájlok, amelyeket más programok hívnak meg,
 • \Libraries - függvénykönyvtárak MQ4 formátumban és belőlük fordított EX4 binárisok,
 • \Images – képek, melyeket erőforrásként lehet használni,
 • \Files – specifális “fájl sandbox” – az MQL4 alkalmazások fájlműveleteket kizárólag ide végezhetnek.

A Rendszermappa helye

A mappa helyét a legegyszerűbben a MT4 terminálból hívhatjuk elő. Kattintsunk a Fájl menü Rendszermappa megnyitása (Open Data Folder) lehetőségre! A felugró könyvtáron belül lévő MQL4 mappába másoljunk be minden olyan expertet, indikátort és szkriptet, amelyre szükségünk lehet a jövőben.

Amennyiben egy program nem jelenik meg a bemásolás és MT4 újraindítás után, nagy valószínűséggel rossz helyre másoltad be azt. A fenti bekezdés alapján keresd meg a helyes könyvtárat, és oda másold be a programokat!

Részletes leírást a témáról korábbi cikkemben olvashattok.

Az expertem nem működik, mit tegyek?

A "nem működésnek" is több oka lehet. Most a legegyszerűbb okokat gyűjtöttem ki.

A chart jobb felső sarkában egy "szomorú arc" jel (smiley) van

1. hibalehetőség: lehetséges, hogy az AutoTrading főkapcsoló van kikapcsolt állapotban. Ez azt jelenti, hogy a terminálon belül egyetlen robot számára sem engedélyezett a kereskedési műveletek végrehajtása, hiszen ezt a gomb kikapcsolt állása megakadályozza.

Megoldás: kapcsold be az AutoTrading gombot a felső menüsorban!

AutoTrading gomb kikapcsolt állapotban

AutoTrading gomb kikapcsolt állapotban

2. hibalehetőség: az is előfordulhat, hogy az AutoTrading főkapcsoló be van ugyan kapcsolva, de továbbra is szomorú arc jelzi: valami nincs rendjén. Egészen pontosan az Élő kereskedés engedélyezése jelölőnégyzet nincs bepipálva. Ezt az opciót helyileg a robot tulajdonságai között (jobb klikk -> Expertek -> Tulajdonságok menü vagy F7 billentyű), vagy központilag (Eszközök -> Beállítások -> Expertek) lehet beállítani. Érdemes a jövőre nézve az utóbbi mellett dönteni, hiszen akkor a jövőben nyitott chartokra helyezett robotok tulajdonságainál a jelölőnégyzetek már az új alapbeállításokkal lesznek ellátva.

Megoldás: jelöld be az Élő kereskedés engedélyezése opciót!

Élő kereskedés engedélyezése

Élő kereskedés engedélyezése

Fontos tudni:

 • a már nyitott chartokon egyenként kell elvégezned a módosításokat;
 • amennyiben a fenti két lehetőség bármelyike miatt a robotkereskedés nincs engedélyezve, attól még a robotok működnek, csak kereskedési műveleteket nem tudnak végrehajtani az olvasáson kívül. Erre érdemes odafigyelni - főleg a régebbi robotok esetén - hiszen amennyiben a robot hibanaplót vezet, akkor a gyakori hibaüzenetek kiírása miatt a naplófájlok mérete folyamatosan növekszik majd. Ez feleslegesen csökkenti a szabad lemezterületet, és veszélybe sodorhatja a többi, még aktívan működő robot biztonságos működési körülményeit is.
 • ellenőrizd az Általános panel többi beállítását is, ha azok érinthetik a robotod működését! (például: DLL import engedélyezése)

A többi jelölőnégyzet jelentéséről itt olvashattok részletesen.

A chart jobb felső sarkában egy "mosolygó arc" jel (smiley) van

Amennyiben a robot főkapcsoló be van kapcsolva és a kis arc is mosolyog, jó úton vagy: a robot számára most már lehetővé válik a működés. Amennyiben mégsem működik, ellenőrizd a terminál jobb alsó sarkában lévő kapcsolatjelzőt: itt két számot kell látnod, egy per jellel elválasztva. Amennyiben itt a "Nincs kapcsolat", "Érvénytelen számla" vagy egyéb hibaüzenetet látsz akkor a brókerhez való kapcsolódás sikertelen, ami természetesen a robot futását is akadályozza. Ellenőrizd az internetkapcsolatot, a belépési adataid helyességét!

AutoTrading engedélyezve

AutoTrading gomb bekapcsolt állapotban

Mi az a set fájl, és mire jó?

A set (ejtsd: szet) fájl egy robot paramétereinek és azok értékeinek fájlba mentett listája.

A robotok a chartra helyezéskor a gyárilag beléjük kódolt értékekkel ajánlják fel a paramétereiket. Sokszor jól jöhet, hogy egy robot temérdek paraméterét nem mindig kézzel állítjuk be újra és újra, hanem egy kattintással egy korábban mentett beállításlistát töltünk be.

A kimentés során egy kisméretű, .set kiterjesztésű fájlt kapunk, amelyet a visszatöltésnél ugyanilyen egyszerűséggel tölthetünk be.

Bemenő adatok panel

Bemenő adatok panel

A Betöltés és Mentés gombok használhatóak a paraméterlista kimentéséhez és visszaolvasásához.

A kimentett paramétereket a valós idejű és backteszt futtatások során is felhasználhatjuk.

A backteszt beállítási panel egy kissé eltér a valós idejű futtatás paneljától, az első jelölőnégyzetes, valamint az utolsó három oszlop (Start, Lépés, Stop) az optimalizációhoz kapcsolódik, így azok értékei lényegtelenek az egyszeri backtesztek futtatása során.

Backteszt beállítási panel

Backteszt beállítási panel

Amennyiben egy paraméter neve megváltozik a robotban, a korábban mentett set fájlban lévő érték már nem kapcsolódik hozzá egyértelműen, ezért betöltés során az adott paraméter és értéke átugrásra kerül.

Ha tehát valaki azt kéri tőlünk, hogy: "Küldd át a set fájlt!", akkor arra gondol, hogy a robot érintett beállításait a beállító panel Mentés gombjára kattintva egy set fájlba mentsük ki, és azt küldjük el neki e-mailen, vagy bármilyen más csatornán keresztül.

Mi a teendő, ha a Metatrader "elfelejti" a beállításokat?

Windows Server 2008/Vista/7 operációs rendszerek alatt előfordulhat az a hiba, hogy a Metatrader feltelepítése után az első kilépést követően a program nem menti el az általunk eszközölt beállításokat (eltűnnek a nyitott chartok, a feltelepített indikátorok, expertek, stb.)

Ennek több oka lehet, de a leggyakoribb a módosítási jogosultság hiánya - ekkor a program nem tudja elmenteni a beállításainkat, mert a Windows nem engedi számára a saját könyvtárában lévő fájlok módosítását. Ezt könnyen eszközölhetjük az alábbi módszerrel:

 • Ügyeljünk arra, hogy lehetőleg ne a Program Files (x86) vagy Program Files könyvtárba telepítsük a terminálokat, hanem egy egyedi könyvtárba - például "C:\Terminálok". Természetesen nem muszáj a C:\ meghajtóra telepíteni, a lényeg hogy a fent említett két könyvtárat kerüljük el messzire - így nem leszünk a Windows virtualizációs technológiájának áldozatai, és talán kevesebb problémába botlunk majd bele. Bővebben: itt
 • Ha fut, lépjünk ki az érintett terminálból majd keressük ki a telepítési mappáját (pl.: C:\Terminálok\Insta2, E:\Forex\Insta2c:\Program Files (x86)\Insta2), stb. ! Kattintsunk rajta jobb gombbal, majd hívjuk elő a Tulajdonságok ablakot! (1. ábra)
  Megjegyzés: a telepítési könyvtár természetesen mindenkinél más; a bróker neve valamilyen módon általában bekerül a telepítési könyvtárba, kivéve ha ezt mi felülbíráltuk.  
Tulajdonság ablak előhívása

Tulajdonság ablak előhívása (1. ábra)

 • Kattintsunk a Biztonság fülre, válasszuk ki a Létrehozó tulajdonos sort és kattintsunk a Szerkesztés gombra! (2-3. ábra)
  Megjegyzés: a Speciális gombot kerüljük el; nincs rá szükség! 
Biztonság fül

Biztonság fül (2. ábra)

Szerkesztés gomb

Szerkesztés gomb (3. ábra)

 • A felugró újabb panelen kattintsunk a Teljes hozzáférés sor és az Engedélyezés oszlop metszetében lévő jelölőnégyzetre! (4. ábra) Ekkor az összes négyzet bejelölődik az Engedélyezés oszlopban. A párbeszédpaneleken nyomjuk az OK gombokra, és már készen is vagyunk!
Jogok beállítása

Jogok beállítása (4. ábra)

Megjegyzés: néhány számítógépen előfordulhat, hogy a Létrehozó tulajdonos helyett a Felhasználó esetében is meg kell tennünk a fentieket! Ha semmi sem segít, próbálkozhatunk a Felhasználók csoporttal is.
Mindenképpen vegyük figyelembe, hogy ha pl. a Metatrader Rendszergazda felhasználó által lett telepítve, akkor "sima" felhasználóként hiába próbálkozunk a jogok átállításával, azt csak Rendszergazda jogosultságú felhasználó tudja megváltoztatni. A listában ettől függetlenül mindig megjelenik a Rendszergazda és System felhasználó/csoport, ezeket rendszerint figyelmen kívül hagyhatjuk.

 • Angol nyelvű Windows esetén ugyanígy kell eljárni; minden ugyanott található majd, csak a gombok/feliratok nem magyar nyelvűek.
 • Ha a fentiek után továbbra is fennáll a probléma, érdemes szakember segítségét kérni illetve ellenőrizni, hogy van-e olyan vírusirtó alkalmazás a számítógépen amely képes "burokban" futtatni egy alkalmazást. A burokban futtatás lényege az, hogy a programfuttatás közben történt változások csak addig maradnak meg, ameddig a programot be nem zárjuk. Bezáráskor a vírusirtó visszaállítja a programindítás előtti alapértelmezett állapotot.
  Az ilyesfajta védelmi alkalmazások szinte biztos, hogy felteszik a kérdést a programfuttatás előtt: szeretné-e Ön zárt környezetben futtatni az alkalmazást? Sokan erre olvasás és gondolkodás nélkül igent nyomnak, ez okozza a fenti bekezdésben leírt problémát is - amely gyakorlatilag inkább egy funkció, mint hiba.

Kapcsolódó probléma: Bizonyos fájlokat (expert, indikátor, sablon, stb.) nem találok fájlszinten, míg a Metatraderben használni tudom őket. Mitől van ez?

Bizonyos fájlokat (expert, indikátor, sablon, stb.) nem találok fájlszinten, míg a Metatraderben használni tudom őket. Mitől van ez?

Néha előfordulhat, hogy egy-egy expertet, indikátort, szkriptet, set fájlt vagy sablont egyszerűen nem találunk a neki megfelelő könyvtárban, pedig a MT4-ben történő munka során a helyükön vannak.

A jelenség oka nem hallucináció, hanem a Windows operációs rendszer Felhasználói fiókok felügyelete elnevezésű szolgáltatása. Az érintett rendszerek: Windows Server 2008, Windows Vista, Windows 7 és Windows 8, valamint az ennél újabb Windows változatok.

Információk Metatrader 600-as build vagy azutáni verziókhoz

A 2014. év eleje óta kiadott MT4 build verziók esetén a Rendszermappa fogalmával szükséges megismerkedned. Erről bővebben ide kattintva olvashatsz.

Információk Metatrader 600-as build előtti verziókhoz

Idézet a Microsoft honlapjáról:

A Felhasználói fiókok felügyelete elősegíti a számítógép védelmét a támadókkal és a kártékony szoftverekkel szemben. Minden alkalommal, amikor egy program nagyobb módosítást kísérel meg végrehajtani a számítógépén, a Felhasználói fiókok felügyelete értesítést jelenít meg erről, és a felhasználó beleegyezését kéri.

A működés során a Windows az olyan alkalmazásoknak, amelyeknek nincs közvetlen írásjoga abba a könyvtárba ahova telepítettük, (például régebbi - 32 bites - alkalmazások számára) egy elkülönített burkot hoz létre fájlszinten, amelyet a működés során összevon a "mezei" fájlokkal, így egyszerre láthatóak az alkalmazásban. Ha azonban a mappákban keressük fájljainkat, addig nem válnak láthatóvá míg Intézőben a felső menüsor alatt elhelyezkedő "Compatibility Files" (Kompatibilitási fájlok) gombra nem kattintunk. (Ez csakis az Intézőben érhető el, a népszerű Total Commanderben például nincs erre mód).

A gombra történő kattintáskor előjönnek az elveszettnek hitt fájlok, melyek amúgy a C:\Users\{felhasználónév}\AppData\Local\VirtualStore\ könyvtárban vannak.

Az egész fenti problémát a legegyszerűbben úgy lehet elkerülni, hogy régebbi programokat (az MT4 is ilyen!) nem telepítünk a Program Files vagy Program Files (x86) könyvtárakba. A termináloknak példáult létrehozhatunk egy C:\Terminálok\ könyvtárat, amelyen belül már minden fájlt a helyén fogunk találni a későbbiekben is, lévén hogy a felhasználói fiókok felügyelete szolgáltatás csak a fenti két könyvtár kapcsán működik automatikusan.

Jó megoldás lehet továbbá a Felhasználói fiókok felügyeletének teljes kikapcsolása is: az ehhez szükséges lépések megtekinthetőek itt.

Kapcsolódó probléma: Mi a teendő, ha a Metatrader “elfelejti” a beállításokat?

Hogyan tudok frissíteni a béta (nem hivatalos) MT4 kiadásokra?

Sokakban felmerülhet az az igény, hogy szeretnék MT4 terminálprogramjukat egy újabb kiadásra frissíteni akkor is, amikor az újabb kiadás még kizárólag csak tesztelésre van kiadva.

A szoftverek ún. béta változatainak tesztelését általában egy zárt közösség végzi el, a MetaQuotes azonban ezt a fajta tesztelési lehetőséget megnyitotta a hétköznapi felhasználók előtt is. A tesztelési lehetőségnek több előnye és hátránya is van.

Előny

Amennyiben a legutóbbi hivatalos frissítésben számunkra nagyon kellemetlen hiba fordul elő, és a következő hivatalos kiadás csak 1-1,5 hónap múlva várható, kifejezetten kényelmes lehet, hogy a béta verzió már tartalmazza a szóban forgó hiba javítását.

Hátrány

Újabb hibák keletkezhetnek a béta változatban, amely a mindennapi robotfuttatásunkat, kereskedésünket hátráltathatja vagy akár súlyos hibával tönkre is teheti. Ezeket a hibákat lehet, hogy meg sem tapasztalnánk, azonban a "házi" frissítési döntés miatt mégis találkozni fogunk velük.

Hogyan próbálhatjuk ki a béta kiadásokat?

A publikus MetaQuotes-demo szerver a demo.metaquotes.net:443 -as címen érhető el. Ez egy olyan kereskedési szerver, mint amilyen a brókercégünknél van,  csak ez kizárólag tesztelési célokat szolgál. Ettől függetlenül ugyanúgy lehet rajta demó számlát létrehozni és kereskedni, mint egy egyszerű brókercégnél, azonban itt a szerver tulajdonosa és üzemeltetője nem egy brókercég, hanem a MT4 terminálprogram szoftverkiadó cége, a MetaQuotes.

Tesztelés
Egyszerűen kapcsolódj a demo.metaquotes.net:443 szerverhez az MT4 frissítése érdekében!

A MetaQuotes teszt terminálját innen töltheted le, de használhatod meglévő terminálodat is.

A legújabb terminálok esetén a számlanyitásnál további kereskedési szervereket is hozzá lehet adni. Az alábbi kép segítségével add hozzá a demo.metaquotes.net:443 címet a zöld pluszjelre kattintva! Ezután válaszd ki az új sort, és fejezd be a demó számla regisztrációját!

Kereskedési szerver hozzáadása

Kereskedési szerver hozzáadása

Amennyiben régebbi terminálról van szó, lehet, nem tudsz kereskedési szervert hozzáadni. Ilyen esetben amikor a telepítés után elindul az MT4, lehet hogy nem a MetaQuotes szervere lesz megadva ott, hanem egy létező brókercégé. Ebben az esetben ne regisztráljunk, hanem a bejelentkező képernyőn adjuk meg a szerverhez a demo.metaquotes.net:443 címet, majd akár üres felhasználónév-jelszó párossal nyomjunk rá a bejelentkezésre! Ezek után a számlaregisztrációs panelen már meg fog jelenni a metaquotes demo szerverének címe is. Válasszuk ki, majd lépjünk tovább.

Bejelentkezés

Bejelentkezés

Számlanyitás

Számlanyitás

Helyi MT4 terminálok automatikus frissülése

Nem árt tudni, hogy a gépen lévő MT4 terminálok egy-egy újraindítást követően jellemzően lefrissülnek akkor is, ha az adott kereskedési szerver egyébként ezt még igényelni.

Vagyis: ha van a gépeden 10 terminál, és te játszottál a 11., újonnan feltelepített béta terminállal, a másik 10 terminál következő újraindításánál az összes le fog frissülni a 11.  (a legfrissebb) terminál kiadására. Ezt megakadályozni a következő mappa törlésével lehet:

C:\Felhasználók\{Bejelentkezett felhasználó}\AppData\Roaming\MetaQuotes\WebInstall

A könyvtárat a LiveUpdate rendszer a legközelebbi frissülésnél újra létre fogja hozni, így jobb rá odafigyelni, ha el szeretnéd kerülni az összes terminálprogram automatikus frissülését.

Nem találok egy instrumentumot a MT4-en belül, pedig idáig megvolt. Hogyan lehet előkeríteni?

Néha előfordulhat, hogy - akár egy frissen feltelepített - Metatrader4 terminálban nem található egy számunkra fontos instrumentum.

Ennek az az egyszerű oka van, hogy - habár kevesen tudják - de a Metatrader4-ben lehetőségünk van csak a minket érdeklő instrumentumokat megjeleníteni. Ez a leválogatás később a Piacfigyelő, valamint a backteszt panelen belül is érvényes lesz. Az alábbi két képen látszik, hogy kizárólag három darab instrumentum jelenik meg a listákban:

Szűkített instrumentumlista a Piacfigyelő panelen

Szűkített instrumentumlista a Piacfigyelő panelen

Szűkített lista a visszateszt panelen

Szűkített lista a visszateszt panelen

Miközben a bróker által kínált instrumentumpaletta egyébként jóval bővebb:

Teljes instrumentumlista a Piacfigyelő panelen

Teljes instrumentumlista a Piacfigyelő panelen

Megoldás

Természetesen a szűk leválogatást valamikor a bróker alapbeállítása, esetleg valamilyen hiba okozza. Megoldása pofon egyszerű:

 1. hívd elő a Piacfigyelő ablakot (Nézet > Piacfigyelő)
 2. kattints bármelyik instrumentumon jobb egérgombbal, majd válaszd az Összes megjelenítése lehetőséget
Összes instrumentum megjelenítése

Összes instrumentum megjelenítése

Ekkor a brókercégnél elérhető összes instrumentum megjelenik. Ahhoz, hogy a backteszt panel lehulló listájában is ez a válogatás legyen az alapértelmezés, indítsd újra a Metatradert!

A Piacfigyelő ablakon belül egyébként fogd és vidd módszerrel szabadon átrendezhetjük az instrumentumok listáját. Ha például az EURUSD a legkedvesebb devizapárunk, akkor az egyszerűen bal egérgombbal megfogható és a lista elejére mozgatható.

A törlés a jobb egérgombos menü Elrejtés lehetőségére kattintva érhető el.

Jó tudni: előfordulhat, hogy a beállítások elvégzése után nem változik a Stratégiai Teszter panelen a lista tartalma. Ha ez történne, érdemes újraindítani a MT4 terminált, és ott is frissül majd a lista.

MT4 frissítés: a frissítés után a terminál egyáltalán nem indul el, mit tegyek?

Előfordul, hogy a frissítés nem zajlik le megfelelően. Ennek egyik következménye ennek a kérdésnek a megoldásában olvasható. Van viszont olyan eset is, hogy a frissítés eleve nem is tud lezajlani, mert esetlegesen rosszul megírt MQL4 programok (vagy azok összetevői) miatt a régi terminál futva marad, emiatt pedig meghiúsul a frissítés.

Ilyenkor járjunk el a fenti cikkben leírtak szerint (minden terminál bezárása, majd a folyamatok kényszerített kiléptetése), majd:

 1. Keressük meg az érintett - el nem induló - terminál telepítési könyvtárát!
  1. Ha szerencsénk van, akkor ez az eredeti telepítési könyvtár (pl. C:\Program Files\Metatrader) lesz, mivel még gyakorlatilag a frissítés előtt állunk. Innentől kezdve folytassuk a 2. ponttal!
  2. Ha nincs szerencsénk, akkor a keresést folytathatjuk a C:\Felhasználók\{Felhasználónév}\AppData\Roaming\MetaQuotes\Terminal\ könyvtáron belül, ahol akár több, 32 karakteres szimpatikus könyvtárnév létezhet. Az egy lesz a mi könyvtárunk. Hogy melyik? Amelyik könyvtáron belül található egy origin.txt fájl, nyissuk meg és ellenőrizzük a benne található elérési utat. Ha megegyezik a MT4 terminálunk elérési útjával, jó helyen járunk. Innentől kezdve folytassuk a 2. ponttal!
  3. Ha az előző két ponttal nem jártál sikerrel, vagy nem szeretnél beleveszni az informatika csodálatos világába, töltsd le innen azt az egyszerű ellenőrző programot, aminek ha megadod az MT4 terminál telepítési könyvtárát, megnyitja neked az ahhoz a terminálhoz tartozó rendszermappát. A letöltéshez regisztráció szükséges!
 2. A telepítési könyvtáron belül található egy profiles mappa; ezen belül létezik egy lastprofile.ini fájl, ezt nyissuk meg dupla kattintással!
 3. A megnyíló jegyzettömbben jegyezzük fel a legutolsó aktív profilunk nevét - legtöbbször Default -, és írjuk át a fájlban lévő egy sort valami teljesen értelmetlen karaktersorozatra, majd mentsük el a fájlt!
 4. A fájl módosítása után próbáljuk meg elindítani a terminált! Ha szerencsénk van, egy teljesen üres terminál nyílik meg, amelyben újra létrehozhatóak a kívánt chartok, expertekkel, indikátorokkal felvértezve. A korábbi profilt is megpróbálhatjuk megnyitni, de mindenek előtt a frissítést "üres" terminállal igyekezzünk elvégezni!
 5. Vagyis: lépjünk ki a terminálból, és indítsuk el újra! Ellenőrizzük a Súgó menün belül Névjegy menüponttal a build verziót! Ma (2014. február 22-én) a legfrissebb build változat a 610-es. Lehetséges, hogy brókerünk nem pont ezt a verziót használja; ugyanakkor pár terminál újraindítás után kiderül, hogy akar-e a program újabb frissítést végezni. Ha nem, akkor visszatölthetjük a legutóbb használt kedvenc profilunkat úgy, hogy lent, a Metatrader4 státuszsorában a korábban lastprofile.ini -be írt értelmetlen karaktersorozatunkon bal egérgombbal kattintva kiválasztjuk a feljegyzett profil nevét. Ekkor pontosan ugyanúgy viszontlátjuk a chartjainkat, ahogyan azokat a problémák kezdete előtt hagytuk.
A letöltött fájl segítségével megtalált rendszermappa

A letöltött fájl segítségével megtalált rendszermappa

MT4 frissítés: egyik terminálból a másikba költözöm. Hogyan őrizhetem meg a globális változók értékeit?

A globális változók sok robot számára hordozhatnak értékes információkat, akár az adott robot kereskedési állapotával és helyzetével kapcsolatban. Költözésnél mindenképpen ellenőrizzük tehát, hogy van-e globális változónk a régi terminálunkban! Ezt a következőképpen lehet megtenni:

 1. válasszuk ki az Eszközök menün belül a Globális változók menüpontot, vagy nyomjuk meg az F3 billentyűt!
 2. amennyiben legalább egy sornyi adatot tartalmaz a felugró ablak, érdemes megőrizni a mentett értékeket, hátha valamely általunk futtatott robot használja azokat.

Az átmásolás legegyszerűbb módja:

 1. telepítsük fel az új terminált, amelyben a jövőben dolgozni szeretnénk!
  1. amennyiben 600-as vagy annál újabb build verziójú terminálból költözünk, a Fájl menü Rendszermappa megnyitása menüponttal nyissuk meg a profiles könyvtárat!
  2. amennyiben 600-as build verziónál régebbi terminálból költözünk, nyissuk meg a telepítési könyvtáron belüli profiles könyvtárat!
 2. hasonló módon keressük meg az új terminálhoz kötődő ugyanilyen könyvtárat!
 3. lépjünk ki mind az új, mind a régi terminálból!
 4. a régi profiles könyvtárból a gvariables.dat fájlt másoljuk át az új terminál profiles könyvtárába!
 5. indítsuk el az új MT4 terminált, és az F3 billentyűvel jelenítsük meg a globális változókat! Ha megegyezik a lista a régi terminálban megtekintett listával, akkor a feladatot sikeresen végrehajtottad!
 6. Nagyon fontos, hogy ha a futó robotokat migráljuk, a régi és az új terminál egyszerre semmiképp ne fusson! Ilyenkor ugyanis a két, különböző terminálban lévő azonos beállítású robotpéldányok esetlegesen egymás pozícióit kezdik el nyitni-zárni!

MT4 frissítés: eddig az experts mappába kellett másolnom az experteket, szkripteket és indikátorokat. Eltűnt ez a mappa! Mit tegyek?

 1. amennyiben...
  1. ...az MT4 elvégezte az automatikus frissítést, akkor a dolgaid nem tűntek el (hiszen a terminálon belül látható, hogy megvannak), csak átmásolódtak egy másik mappába.
  2. ...teljesen új MT4 terminált telepítettél fel, akkor a következőkben tárgyalt MQL4 mappa majdnem teljesen üres (gyári állapotú) lesz.
 2. indítsd el a Metatrader4 terminált
 3. kattints a Fájl menü Rendszermappa megnyitása (angol változatban: Open Data Folder) menüpontjára
 4. ekkor megnyílik az a mappa, amin belül minden, az adott terminálhoz köthető fájlod benne van.
 5. az experteket az MQL4\Experts, az indikátorokat az MQL4\Indicators, a szkripteket pedig az MQL4\Scripts könyvtárba kell bemásolni. (A további fájlokról korábbi cikkemben találsz információt)
 6. a MT4 újraindítása után a bemásolt eszközök újra használhatóvá válnak.

Fontos tudni, hogy néha a fenti MQL4 könyvtáron kívül is van egy másik MQL4 könyvtár - az a telepítési könyvtárból nyílik -, azonban azt csak különleges esetekben használja a MT4.

Bővebben erről a témáról korábbi cikkemben írok.

MT4 frissítés: úgy gondolom, lezajlott a MT4 terminálom frissítése, azonban az eddig használt jól működő robotok megkavarodtak. Mit tegyek?

A frissítési procedúra a következőképpen zajlik: amennyiben a brókercég frissítést hajtott végre, egy elindított MT4 terminál letölti az új MT4 változat szükséges fájljait, és a következő terminál újraindításnál feltelepíti azokat. Ezután a program újraindul. A hiba akkor kerül a gépezetbe, amikor a korábban általunk elindított terminál programfolyamata nem lép ki megfelelően, és megbújva a memóriában, látható kezelőfelület nélkül tovább fut. Ekkor a korábban chartra helyezett robotok tovább működnek, így fordulhat elő az, hogy egy-egy konfigurációnk több példányban párhuzamosan, tudtunk nélkül és akaratunk ellenére működik. Ez akár súlyos anyagi veszteséget is okozhat, ezért mindenképpen érdemes odafigyelni a következőkre, akár a frissítéstől függetlenül is:

 1. számoljuk meg a futó Metatrader folyamatokat figyelmesen! Magyarul: hány darab különálló MT4 terminált látunk a Windows rendszerünk tálcáján. Az alábbi képen 11 darab futó MT4 felület látható. (A nagyobb méretért kattintsatok a képre)
11 darab MT4 felület

11 darab MT4 felület

 1. ezek után indítsuk el a Feladatkezelőt (kattintsunk jobb egérgombbal a jobb alsó sarokban lévő órára, majd válasszuk ki a Feladatkezelő menüpontot)
 2. a Feladatkezelőn belül menjünk át a Folyamatok fülre, és kattintsunk a Programkód neve oszlopon; ettől ABC sorrendbe rendeződik az oszlop. (Amennyiben nem látszódik a Folyamatok fül, váltsunk nézetet - biztosan lesz ilyen fül, valahol)
 3. ha az adott Feladatkezelő támogatja a funkciót, kattintsunk a Nézet menü Oszlopok kiválasztása menüpontjára, és pipáljuk be a Lemezkép elérési útjának a neve lehetőséget
 4. keressük meg az összes olyan sort, amelyben a Programkód neve oszlopban terminal.exe kiírást találunk; ennyi MT4 fut valójában, még ha ebből csak 11 darabot látunk is elsőre. A csatolt képen látszik, hogy a 11 várt terminal.exe folyamattal szemben itt jóval több fut, nagy részük feleslegesen - akár kárt okozva. Ők az ún. beragadt folyamatok. A képen pirossal bekarikázva az összes terminal.exe folyamat, a különböző más színekkel összekötve pedig az egy helyről indított folyamatok láthatóak. Minden könyvtárból kizárólag egy darab terminal.exe lenne a normális, ezzel szemben itt bőven akad káosz.
Futó MT4 folyamatok

Futó MT4 folyamatok

Amennyiben annyi terminal.exe folyamatot látunk a Feladatkezelőben, ahány felületet látunk a tálcán, nincs miért aggódni. Ha több a folyamat, mint a látható felület, akkor pedig járjunk el a következőképp:

 1. zárjunk be a hagyományos módszerrel (az ablak jobb felső sarkában lévő X jellel) az összes, általunk látható terminál ablakát
 2. várjunk 1-2 percet az utolsó ablak bezárása után
 3. a fennmaradó összes terminal.exe folyamatot egyenként kijelölve zárjuk le a Folyamat leállítása gomb segítségével.

Ha egyetlen terminal.exe sem marad a listában, akkor elkezdhetjük egyenként újra elindítani a termináljainkat. Minden indítás után ellenőrizzük a darabszámokat, ha pedig egy frissen indított példány frissíteni akarja magát, engedjük meg neki. Minden egyes műveletünk után újra és újra ellenőrizzük a futó terminal.exe folyamatok darabszámát - ezzel a módszerrel győződhetünk meg arról, hogy nem fut több folyamat a szükségesnél.

Amennyiben a Windows rákérdez, hogy szeretnénk-e engedélyt adni a programnak a módosításra, nyomjunk az Igen opcióra.

A régebbi MT4 build verziókat tudtam futtatni a számítógépemen, az újakat viszont nem.

Valószínűleg túl régi a számítógéped, és a processzorból hiányzik az SSE2 utasításkészlet. Bővebben itt olvashatsz a témáról.

Újrafordítottam a robotomat, és a fájlméret jóval kisebb, mint régen. Miért van ez?

Az MQL4 nyelven írt programok forráskódjából az úgynevezett compilerrel, vagyis fordítóval lesznek ex4 kiterjesztésű fájlok.

A MT4 újabb fordítóprogramjait jobban optimalizálták, így az igen régi ex4 fájlokhoz képest az újonnan fordítottak kisebb méretűek lesznek. Ez semmiféle működésbeli problémát nem okoz, kizárólag az ex4 fájlban elhelyezkedő kód lett kisebb méretű és kompaktabb.

Fontos tudni, hogy az újabb fordítóval lefordított forráskódokból született ex4 fájlok a régebbi build verziójú terminálokon belül nem használhatóak - habár ennek a ténynek ma már egyre kevesebb jelentősége van, hiszen a MT4 terminálok automatikusan frissülnek fel az újabb build verziókra.

Mi az a build szám, és hogyan tudom megnézni hogy a terminálomnál mi ez a szám?

A build számot (ejtsd: bɪld, bild) egy szoftverfejlesztők által használt fogalom. Ha egy szoftverben kisebb módosítást, javítást végeznek, de a program verziószámán nem akarnak növelni, akkor ezt az ún. build számot használják a változás jelzésére. (erre a célra jellemzően a több pontos elválasztást is alkalmazzák, pl. 4.0.1.14)

A Metatrader esetében a "stabil" kiadás verziószáma 4.

Megjegyzés: bizonyos brókerenél már a Metatrader5 is használható, azonban jelenleg a nemzetközi közösség által mutatott érdeklődés a platform iránt jóval kisebb, mint a várt - ezért véleményem szerint még évekig a Metatrader4 platform lesz a tömegek által használt platform - már amennyiben a 4 és az 5 közül kell választani.

Amennyiben apróbb-cseprőbb módosításokat végeznek (pl. egy felhasználó hibát észlelt a működésben, és erről értesítette a szoftver gyártóját, aki kijavítja a hibát), ezt a build számot növelik meg.

A Metatrader 4.00 verziószáma gyakorlatilag évek óta nem növekszik, a build szám azonban időről időre igen. A cikk írásának pillanatában - 2011 augusztusában - a build szám értéke 402-403, attól függően hogy mely brókercég szolgáltatását használjuk.

Közben a gyártó cég kiadta a Metatrader 5 - egyelőre - tesztelhető változatait, de stabil változatként továbbra is a 4-es sorozatot alkalmazzák szerte a világon (lásd keretes írás).

A build számot a Súgó menüpont Névjegy (régebbi változatokban Leírás) menüpontjára kattintva tekinthetjük meg, az ablak bal alsó sarkában. A build verzió alatt látszik a változat kiadásának dátuma.

Az alábbi két képen remekül látható az, hogy két év elteltével hogyan emelkedett a build szám: 226-ról 402-re. Ez viszont nem azt jelenti, hogy 176 kiadott változat volt. Ennek oka az, hogy a szoftverfejlesztés során a belső használat során tesztelt változatokat - amelyeknek szintén emelték a számát - nem adták ki, csak a komolyabb (stabilnak hitt) változatokat.

Build szám megtekintése a MetaTraderben

Build szám megtekintése a MetaTraderben (1)

Build szám megtekintése a MetaTraderben (2)

Build szám megtekintése a MetaTraderben (2)

Főbb build számok a 226 óta: 227, 228, 229, 301, 302, 400, 401, 402, 403. (a teljesség igénye nélkül)

Újabb build változatok kapcsán (2014 után)

2014 év eleje óta a Metatrader4 terminálok automatikusan frissítik magukat, amennyiben a MetaQuotes vállalat új build verziót ad ki. A frissítés feltétele, hogy a Metatrader újra legyen indítva - ekkor érzékeli ugyanis a frissítés szükségességét a program.

Amennyiben valaki ki szeretné kapcsolni ezt az automatikus frissítést, futtassa a Metatrader4 futtatható állományát - a terminal.exe -t - a /skipupdate opcióval. Fontos, hogy időnként mindenképpen megtörténjen a frissítés, hiszen a vállalat időről-időre letiltja a korábbi - túl régi - változatok használatának lehetőségét. A /skipupdate kapcsolóval lehetőségünk van a frissítés időpontját magunk meghatározni - például hétvégén, amikor nincs piac. Ezzel el tudjuk kerülni, hogy az aktuálisan futtatott stratégiáink műszaki probléma, esetlegesen kényszerű leállásba kerüljenek.

Régebbi build változatok kapcsán (2014 előtt)

Az alábbi bekezdések a cikk frissítésének pillanatában (2015-ben) már idejétmúltak. 

A build számok tekintetében érdemes mindig a legfrissebb verziót birtokolni (a program automatikus frissítőprogramja, a LiveUpdate mindig felajánlja a frissítés lehetőségét - és ha engedjük neki, végre is hajtja), ugyanis könnyen előfordulhat hogy az új kiadás kritikus sebezhetőséget vagy súlyos programhibát javít.

A 400-nál nagyobb build számú Metatraderből származó robotokkal gyakran előfordul, hogy a régebbi változatokon (jellemzően a 2xx sorozaton) hibát okozva kilépésre kényszerítik a terminált. Ilyen esetben azonnal javallott a terminál frissítése - a probléma rögtön meg fog szűnni.

Hol tárolja a Metatrader a naplófájlokat?

Előfordulhat, hogy egy-egy robot/indikátor/szkript működésével kapcsolatban hiba vagy tisztázni való kérdés merül fel.

A legtöbb esetben az futtatással kapcsolatos (hiba)üzenetek a naplófájlokban (log fájlokban) olvashatóak el. A Metatrader alapesetben ezen fájlok tartalmait ki is listázza a panelek egy-egy fülén belül, de ez nem mindig elegendő: a szövegek ugyanis fordított sorrendben (lentről felfelé) jelennek meg, és az Auto Scroll (automatikus soremelés) funkció kikapcsolása után is nehézkesen olvasgatható. Miért szenvedjünk, ha a fájlok elérhetőek és - mivel egyszerű szöveges fájlokról van szó - bármilyen szerkesztővel/olvasóval megnyithatóak?

Általános információk

Minden naplófájlra igaz, hogy az aktuális nap dátuma a fájlnév, és .log a kiterjesztés. Backtesztnél is a teszt futtatásának napja. Tehát ha 2011. 08. 31. napján tesztelünk vissza két évet, a logfájl neve akkor is 20110831.log lesz.

A logfájlok könyvtárait nem feltétlen kell kikeresnünk; az adott panel megfelelő fülén jobb egérgombbal kattintva, majd a "Megnyitás" lehetőséget kiválasztva felugrik az adott könyvtár.

Naplófájlok "fülei"

Naplófájlok "fülei"

Fontos megjegyzés Windows Vista és 7 felhasználóknak: amennyiben itt nem látunk semmit, az nem jelenti azt a könyvtár üres. Csak a Microsoft egy haszontalan funkciója miatt egy másik könyvtárba gyűlnek fájljaink. A Windows intézőben (az ablak, amelyben épp matatnánk) keressük meg a felső eszköztáron a Kompatibilitási fájlok (Compatibility Files) gombot. Bökjünk rá, és máris megjelennek az elveszettnek hitt fájlok. Ez a tipp kizárólag régi (545-nél régebbi) MT4 változatok esetén alkalmazható..

A valós időben (nem backtesztben) futtatott expertek, szkriptek és indikátorok naplója

A valós időben futtatott programok üzenetei ebben a fájlban jelennek meg, ömlesztve. A fájlok helye a Rendszermappa\MQL4\Logs\  könyvtár. Példa teljes elérési útvonalra:

C:\Felhasználók\Radu\AppData\Roaming\MetaQuotes\Terminal\323F89A4654E1AC73185DE0DBB0CEED4\MQL4\Logs\20140302.log

A Rendszermappáról itt olvashattok bővebben.

A MT4 545-nél régebbi build kiadásaiban a experts\logs\ könyvtáron belül találhatóak meg a naplófájlok.

A terminál panel Expertek vagy Expert napló fülén érjük el közvetlenül a legutóbbi üzeneteket.

Megjegyzés: tartalmát menüből nem lehet kiüríteni - ez kizárólag a fájl törlésével érhető el.

Backtesztek naplója

A visszatesztek során futtatott expertek üzeneteit, történéseit a Rendszermappa\tester\logs\ könyvtárban találjuk meg.

Ha kifejezetten hibát szeretnénk keresni egy-egy futtatás során, mindenképpen töröljük a naplófájlt a "Start" gomb megnyomása előtt. Ezt a "Napló" fülön történt jobb kattintásra előtűnő menü "Töröl minden bejegyzést" menüpontjával érhetjük el. Ha ezt nem tesszük meg, akkor a terminálindítás óta lefuttatott összes teszt üzenetei megmaradnak a logfájlban. Abból bogarászni pedig jóval komplikáltabb küldetés...

A stratégiai teszter panel "Napló" fülén érjük el közvetlenül a legutóbbi üzeneteket.

A terminál naplója

Ebben a naplóban találhatóak az expertek, szkriptek és indikátorok felhelyezésének és levételének időpontjai, a számlára való ki- és bejelentkezésekkel, hálózati hibákkal kapcsolatos üzenetek. A fájl helye a logs\ könyvtár, mely ugyancsak a Rendszermappából nyílik. Példa teljes elérési útvonalra:

C:\Program Files\Metatrader - FXOpen\logs\20140302.log 

vagy

C:\Felhasználók\Radu\AppData\Roaming\MetaQuotes\Terminal\323F89A4654E1AC73185DE0DBB0CEED4\Logs\20140302.log

A terminál panel "Napló" fülén érjük el közvetlenül a legutóbbi üzeneteket.

Mit jelentenek az opciók a Beállítások panel "Expertek" fülén?

A Beállítások panelt az Eszközök -> Beállítások vagy Control-O billentyűkombináció segítségével hívhatjuk elő. Az expertekre és szkriptekre vonatkozó fontos beállítások egy része itt érhető el. Nézzük, melyik opció mit jelent!

A Beállítások panel egy tipikus beállítása

A Beállítások panel egy tipikus beállítása

Expert Advisor Engedélyezése (kivéve egyéni Indikátorok és Scriptek)

Ez az opció gyakorlatilag azonos a főkapcsolóval, amit a felső menüsorban találunk meg. Az expertek globális ki- és bekapcsolására szolgál.

Nem érinti az indikátorok, szkriptek működését.

Expert hatástalanítása, amikor a számla megváltozott

Amennyiben számlát váltunk, az expert főkapcsoló (és ezáltal az összes futó expert) kikapcsol Így az új számlán csak a mi jóváhagyásunkkal indulhatnak (újra) robotok. Ha ez az opció nincs kipipálva, akkor a számlaváltás nem okozza a robotok leállását. Az opció kikapcsolása nem javasolt!

Expert hatástalanítása, amikor a profil megváltozott

Amennyiben profilt váltunk, az expert főkapcsoló (és ezáltal az összes futó expert) kikapcsol. A profilváltás után magunk dönthetünk arról, hogy bekapcsoljuk-e újra a főkapcsolót. Ha ez az opció nincs kipipálva, akkor a profilváltás nem okozza a robotok leállását.

Élő kereskedés engedélyezése

Amennyiben ez az opció be van pipálva, a robotok chartra helyezésekor az "Élő kereskedés engedélyezése" opció alapértelmezetten be lesz pipálva. Ha kivesszük a pipát, akkor felül tudjuk bírálni az itt megadott globális alapértelmezést.

Az opció engedélyezése esetén az expertek képesek önállóan (beavatkozás nélkül) működni, pozíciót nyitni, zárni, stb.

Kézi megerősítés kérése

Ha nem vagyunk biztosak a chartra helyezett robot(ok) működésének biztonságosságában, egy-egy kereskedelmi művelet előtt megkapjuk a megszokott kereskedési ablakot (mint manuális kereskedésnél). Természetesen amennyiben nem vagyunk gép előtt, a robot működését kvázi akadályozzuk azzal, hogy nem reagálunk az általa javasolt kötésre.

DLL import engedélyezése

Engedélyezhetjük a Dynamic Link Library (DLL) fájlok használatát. Ezek olyan kiegészítéseket rejthetnek magukban, amelyek a működést segítik elő. Leggyakrabban akkor használják őket a programozók, ha olyan problémával szembesülnek amelyet nem lehet a Metatrader beépített programnyelvi megoldásaival megoldani.

Amennyiben pl. a blogon elérhető "birt's patch" szkriptet szeretnénk futtatni, elengedhetetlen ezen opció engedélyezése.

DLL funkciós hívások megerősítése

Akkor engedélyezhetjük ezt az opciót, ha nem bízunk egy expertben, amely DLL hívásokat használ és szeretnénk minden funkció hívásáról értesülni. Természetesen a hívások futását engedélyezhetjük és tilthatjuk is. A komplex programokat gyakorlatilag használhatatlanná tesszük, mivel itt is minden egyes funkciós hívásnál ott kell ülnünk a gép előtt és engedélyezni az adott kérdést.

Amennyiben pl. a blogon elérhető "birt's patch" szkriptet szeretnénk futtatni, ezen opció ne legyen bepipálva!

Külső expert import engedélyezése

A lehetőség megadása vagy elvétele arra vonatkozólag, hogy egy adott expert használhat-e más MQ4 programokat. Jellemzően szintén ismeretlen eredetű expertek iránti bizalmatlanság esetén érdemes kikapcsolni.

Megjegyzés: a fenti opciók mindegyikét beállíthatjuk külön-külön az adott expert chartra helyezésekor! A globális beállítások során elvégzett változtatások nincsenek hatással az éppen futó expertek beállításaira!

A Metatrader platform programnyelve MQL4, vagy MQ4?

Az orosz Metaquotes cég találta ki és fejleszti, bővíti az általuk kiadott Metatrader platform saját programnyelvét is. Ennek hivatalos megnevezése: "MetaQuotes Language".

A nyelv (illetve a platform) jelenlegi verziószáma a 4, de próba alatt áll és folyamatosan tesztekben vesz részt az 5-ös verzió is. Némely brókercég már MT5 platformon is biztosítja a kereskedés lehetőségét.

A MT4 platformhoz köthető kiegészítők (robotok, indikátorok, szkriptek) forráskódja fájljainak kiterjesztése mq4 - ez okozza azt a tévhitet, hogy a programnyelvet is mq4-nek hívják.

Tehát a Metatrader 4 platform hivatalos programnyelve az MQL4, vagyis a MetaQuotes Language 4.

A Metatrader 5 platform hivatalos programnyelve pedig az MQL5, vagyis a MetaQuotes Language 5.

A platform nevét Metatrader4/Metatrader5 helyett szokás MT4 vagy MT5 -ként rövidíteni.

Hogyan lehet kirajzoltatni a lezárt pozíciók nyilait és vonalait?

Gyakran szükségünk lehet arra a vizuális támogatásra, amelyet a Metatrader ad a pozíciók nyitási és zárási pontjainak megjelenítésekor. A nyitó- és záró időpontoknál előbukkanó nyíl, valamint a két pontot összekötő szaggatott vonal komoly segítség lehet az áttekinthetőség kapcsán.

Ezeket a nyilakat és vonalakat azonban a Metatrader alapból csak backteszt esetén rajzolja ki. Expert advisor segítségével természetesen bármikor megoldhatóak a fentiek, de a kérdés most arra vonatkozik, megoldható-e a feladat már lezárt pozíciók kapcsán, pusztán Metatrader segítségével, mindenféle kiegészítő nélkül.

A válasz: igen! A következő lépéseket kell tennünk:

 1. nyissunk egy olyan chartot, amelynek a pozíciói kapcsán kíváncsiak vagyunk a nyíl és vonal objektumokra
 2. nyissuk meg a számlatörténetet, és a SHIFT billentyű lenyomásával egy időben egy lezárt pozíciót - melynek instrumentuma megegyezik chartéval - fogd és vidd módszerrel  húzzunk a chartra

Ekkor megjelenik az összes, adott magic számú pozíció nyila és vonala. Amennyiben csak egy pozíció kapcsán akarjuk a fentieket elkövetni, hagyjuk ki a mókából a SHIFT billentyűt.

A módszer a kézileg nyitott pozíciókon kívül az expert advisor által nyitott, magic számmal rendelkező pozíció esetén is működik - ekkor természetesen csak az adott magic számú pozíciók objektumait rajzolja be a Metatrader.

Hány darab expert advisort (robotot) lehet felhelyezni egy chartra egyszerre?

A Metatraderben egy chartra csak egyetlen egy expert advisort lehet felhelyezni.

A nyitott chartok számát tekintve azonban nincs megkötés, így egy robotot akár több chartra is felrakhatunk egyszerre; sőt, egy robotot egy instrumentum több chartjára is.  Ez a forgatókönyv például akkor lehet érdekes, ha az ember egy robotot több, eltérő beállítással szeretne futtatni ugyanazon az instrumentumon. Ebben az esetben természetesen figyelni kell arra is, hogy a robot által menedzselt pozícióknak mindenképpen külön magic száma legyen annak érdekében, hogy az azonos instrumentumon működő robotok ne zavarják egymás működését és mindegyik csak a saját maga által nyitott pozíciókat kezelje. A magic számról bővebben ide kattintva olvashatsz.

Az alábbi táblázatban ábrázolt helyzet is egy lehetséges helyes beállítás:

Robot neve Instrumentum Idősík Magic szám
robot-1 EURUSD H1 10
robot-1 EURUSD H1 20
robot-1 EURUSD M5 30
robot-1 GBPUSD H1 40
robot-1 GBPUSD H4 50
robot-2 EURUSD H1 60
robot-3 EURNZD D1 70

Hány darab indikátort lehet felhelyezni egy chartra egyidőben?

A felhelyezhető indikátorok számát tekintve nincsen korlátozás a MetaTraderben.

Hány darab szkriptet lehet felhelyezni egy chartra egyszerre?

Egyszerre csak egyet. A szkriptek jellemzően egy alkalommal futnak le, és miután befejezték feladatukat, automatikusan kilépnek.

Ennek ellenére természetesen létezik olyan szkript, mely úgymond végtelenítve van - vagyis ameddig a felhasználó nem távolítja el a chartról, addig folyamatosan fut.

A szkript eltávolítása a következő módon lehetséges:

 1. jobb egérkattintás a charton
 2. bal egérkattintás a "Szkript eltávolítása" menüpont

Miért szürke az ikon az expert neve mellett a Navigátorban?

A szürke ikon azt jelzi, hogy az adott expert forráskódja nem áll rendelkezésre. Ez a mindennapi felhasználásban semmilyen hátrányt nem okoz.

Természetesen a robot módosítása a forráskód nélkül nem lehetséges, így ha a módosítás a célod, ellenőrizd hogy a forráskód létezik-e a robot mellett.

Az alábbi képen az nevű expert kapcsán nem, míg az A2 expert kapcsán rendelkezésre áll a forráskód.

Forráskód és forráskód nélküli ikon a Navigátorban

Forráskód és forráskód nélküli ikon a Navigátorban

Miért omlik össze a Metatrader bizonyos robotok esetén?

Először is: jobb tisztázni, milyen egy összeomlás. Egy program összeomlása során magában a szoftverben keletkezik valami olyan súlyos hiba, ami miatt a program "elszáll", azaz futása megszakad, vagyis kilép. Erről a tényről rendszerint egy átlagfelhasználónak sokat nem mondó információtengert is kapunk, lásd az alábbi képen.

Összeomlott MT4

Összeomlott MetaTrader 4

Ilyenkor a Bezárás gombon kívül nem sok lehetőségünk van.

Annak, hogy egy ilyen összeomlással találkozunk sokféle oka lehet. A Metatrader szerencsére nem csinál sokszor ilyet, viszont kifejezetten gyakran történik meg a hibaüzenet ha egyéni robotot/expertet/indikátort helyezünk a chartra. Az ok a következő: az újabb build számú Metatraderben elkészített (lefordított) robot hibát generál a régebbi build verziókban. (Ha a build szám nem mond semmit, akkor olvasd el ezt)

A hiba javítása egyszerű: frissíteni kell a Metatradert. Ezt rendszerint számlánkra való bejelentkezés után fel is ajánlja a rendszer - amennyiben ez nem történik meg, valami hibás a terminál telepítésében, vagy Windows Vista / 7 rendszert használunk. Javallott uninstallálni (törölni) a terminált a gépről, és újra telepíteni - lehetőleg bárhova, csak NE a C:\Program Files\ vagy C:\Program Files (x86) könyvtárakba.

A telepítés után minden jól fog működni, és nem fogunk ilyen összeomlást tapasztalni.

A trendvonalaim a végtelenbe futnak. Hogyan tudom ezt kikapcsolni?

Elképzelhető, hogy a Metatrader alapbeállítása a brókernél az volt, hogy a trendvonalakat úgynevezett sugár beállítással rajzolja. Ez azt jelenti, hogy a vonal egyik vége az általunk megadott pontban indul, a másik vége azonban a végtelenbe nyúlik.

Ezt a következőképpen lehet ki- és bekapcsolni:

 1. jelöld ki az objektumot (alapbeállításként dupla bal egérkattintás)
 2. jobb kattintás az objektumon,
 3. "Trendline tulajdonságok" kiválasztása,
 4. "Változók" panel kiválasztása,
 5. "Sugár" jelölőnégyzet kiválasztása.

A sugár opció más objektumok esetén is alkalmazható (pl. fibonacci objektumok, trendvonal szögből, stb.)

A grafikon árfolyama Bid vagy Ask?

A grafikon árfolyama mindig Bid, azaz vételi ár. Ez azt jelenti hogy amennyiben sell pozíciót nyitunk, akkor a pozíció nyitási ára pontosan ott lesz, ahol az árfolyamunk van.

Buy pozíció esetén az instrumentum kereskedési költségével (spreaddel) fentebbi árat fogunk látni nyitóárként.

Buy pozíciót tehát Ask áron, sell pozíciót pedig Bid áron nyit nekünk a bróker.

A pozíciók zárásakor a zárási ár pont az ellentétes oldal nyitóára lesz, azaz buy pozíciót Bid, míg sell pozíciót Ask áron fogunk zárni.

Nem tudok megadni a pozíciónak TP vagy SL értéket nyitásnál. Mi ennek az oka?

A legtöbb bróker a bankközi piaci ajánlatokat veszi alapul az árhoz, azonban ezekből kisebb-nagyobb módosításokkal saját árat képez, így képes manipulálni a piacot. Vagyis: lehetséges, hogy a megnyitott BUY pozíciód mögött nem egy másik kereskedő fél, hanem maga a bróker áll.

A nyitás pillanatában ezért szinte bármilyen TP vagy SL értéket elfogad a stop szintes szabály betartásával.

Ezzel ellentétben a bróker, amin kereskedsz úgynevezett ECN bróker - ő valóban "kiviszi" a piacra a kötéseidet, ezért egy (akkor még) fiktív pozícióhoz nem fogad el (és nem is kér be) TP és SL értékeket. Amint megszületik a pozíció, a TP és SL értékek megadhatóvá válnak.

Ezzel a jelenséggel a legegyszerűbben akkor szembesülünk, amikor a kereskedési terminál megbízás paneljén a TP és SL paraméterek beállítási lehetősége inaktív.

Egy robot tervezésénél azt is figyelembe kell venni, hogy ECN és nem ECN platformokon is képes legyen működni. A megoldás a fent leírtaknak megfelelő a programon belül is: először pozíciót nyitunk, majd a pozíció megszületése után azonnal frissítjük a TP és SL értékeket.

Hogyan tudok alapvető kondíciókat lekérdezni a számlámmal vagy az aktuális instrumentummal kapcsolatban?

A Metatrader viszonylag kevés segítséget ad a kérdés megoldásához.

Minden terminálban (alap telepítésnél is) elérhető lehetőség:

 1. a Piacfigyelő ablakban (gyorsbillentyű: Control-M) kattints bárhol jobb egérgombbal,
 2. kattints a "Szimbólumok" menüpontra,
 3. válaszd ki a számodra érdekes instrumentumot, majd kattints a "Tulajdonságok" gombra.

Extra információk lekérése (szkript segítségével):

 1. olvasd el a Információk lekérése egy választott instrumentumról cikket itt a blogon.

Mikor kell újraindítani a Metatrader terminált expert frissítése esetén?

Felhasználóknak

Amennyiben az ember új expertet/szkriptet/indikátort másol be a terminál experts könyvtárán belülre, akkor mindenképpen szükséges az újraindítás.

Amennyiben meglévő expertet frissítünk - azaz felülírjuk a már meglévő ex4 fájlt - nem szükséges újraindítani a terminált. Arra azonban mindenképp figyeljünk, hogy a frissítés előtt az összes chartról távolítsuk el az adott segédeszközt!

Fejlesztőknek

Fejlesztés közben a Metaeditorban az F5 billentyű megnyomásával fordíthatjuk le programunkat. Amennyiben charton is épp használatban van az adott eszköz, akkor azok automatikusan frissülnek. Fontos tudni, hogy az expertek/indikátorok esetében a beállított paraméterek azonnal elvesznek, és az expertben/indikátorban megadott alapértelmezett beállítások lépnek életbe. Ez sokszor kellemetlen lehet, ezért oda kell figyelni!

Szkriptek esetén az újrafordítás nem sok vizet zavar, ezért ott eltávolítás-újra hozzáadás szükséges.

Mit jelent a Naplóban az "Old tick" hibaüzenet?

Az Old tick hibaüzenet azt jelenti, hogy az adott instrumentum árváltozásának adata (tick) túl későn érkezett meg hozzánk. Így mire hozzájutunk az új árhoz, az már nem aktuális.
Ez ritka esetben rajtunk, de az esetek túlnyomó részében a bróker szerverén múlik.
A hiba legtöbbször demó környezetben fordul elő. A legtöbb expert advisort a probléma nem érinti, de előfordulhat hogy bizonyos robotokat megzavar.
Amennyiben sokszor előfordul a kérdéses hibaüzenet éles környezetben, jelezzük azt a bróker felé!

Lehetséges okok

 • A bróker szervere lassú, túlterhelt vagy karbantartás alatt áll.
 • Lassú hálózati kapcsolat. A hálózaton utazó adatcsomagok túl lassan érkeznek meg hozzánk a bróker szerveréről. Javasolt a Traceroute hálózati segédprogram használatával ellenőriznünk a gépünk és a bróker szervere közti hálózati útvonalat!
 • A legritkább esetben a saját gépünk hibás: az óra nem jól van beállítva, vagy késik/siet. Minden esetben javasolt az interneten keresztül rendszeresen szinkronizálni gépünk belső óráját egy megfelelő Time server segítségével.

Kézi javítás a következők szerint (az esetleges idő-szinkronizálást mindenképpen érdemes beállítani!):

 1. Zárj be minden chartot!
 2. Zárd be az MT4 platformot!
 3. Törölj ki minden .hst fájlt a MT4 history könyvtárából! (példa elérési útvonalra: c:\Program Files\FxOpen - Metatrader\history)
 4. Indítsd el az MT4 platformot!

Mit jelent a "magic szám" ?

A magic szám (magic number, ejtsd: medzsik námber) a Metatrader platformon belül a robotok által nyitott pozíciókat hivatott elkülöníteni. A kézi kötéseknek nincsen magic számuk (helyesebben van, csak értékük nulla), míg a robotok szükségszerűen használják a magic számot.

A magic szám célnak több célja van:

 • egy számlán szeretnénk több különböző robotot, vagy egy robotból több példányt futtatni
 • ha egy robotból egyazon instrumentumon szeretnénk több példányt futtatni, elkülöníti a példányok egyes pozícióit egymástól

Amennyiben egy darab robotot futtatunk, akkor elviekben nem lenne fontos a magic szám használata. Azonban ha az ember egy kézi kötést eszközöl a robot futása közben, akkor máris felborul(hat) a robot pozíciókezelési rendszere.

A magic szám értéke -2 147 483 648 -tól 2 147 483 647 -ig terjedhet (természetesen a nulla kivételével!), de jellemzően csak pozitív tartományban szokás használni.

Kézi kötésnek magic számot adni nem lehetséges. Ezt megkerülni úgy lehet, hogy egy szkript segítségével nyitjuk meg azt a pozíciót, amelyet egyébként kézzel nyitnánk bármiféle segédeszköz nélkül. A szkripttel megoldható a magic szám megadása is.

Előfordulnak robotok, melyek fittyet hánynak a többi pozícióra és például magic szám nélkül dolgoznak. Ezek az eszközök sok problémát okozhatnak, ha nem egyedül futnak az adott számlán vagy esetleges kézi kötésekkel találják szembe magukat.

Átállás 600-as, vagy annál újabb MT4 verzióra

Mi az a Rendszermappa, és mire jó?

A Rendszermappa a MT4 545-ös build verziójánál újabb változatokban szereplő új fogalom. A mappa minden olyan fájlt tartalmaz, amely a valós idejű robot/indikátor/szkript futtatáshoz szükséges, illetve a gyertyaadatok, sablonok, profilok is ebben a könyvtárban tárolódnak.

A legtöbb Windows rendszerben a MT4 telepítési könyvtára (ún. adatkönyvtár) és a rendszermappa két különböző helyen található meg, míg más esetekben egybeeshet.

Az MQL4 mappa tartalma

A Rendszermappából nyílik az egyik legfontosabb mappa: MQL4.

 • \Experts - expert advisorok (kereskedőrobotok),
 • \Indicators - egyéni indikátorok,
 • \Scripts - szkriptek (egyszeri futtatásra szánt MQL4 alkalmazások),
 • \Include - forráskódot tartalmazó MQH és MQ4 fájlok, amelyeket más programok hívnak meg,
 • \Libraries - függvénykönyvtárak MQ4 formátumban és belőlük fordított EX4 binárisok,
 • \Images – képek, melyeket erőforrásként lehet használni,
 • \Files – specifális “fájl sandbox” – az MQL4 alkalmazások fájlműveleteket kizárólag ide végezhetnek.

A Rendszermappa helye

A mappa helyét a legegyszerűbben a MT4 terminálból hívhatjuk elő. Kattintsunk a Fájl menü Rendszermappa megnyitása (Open Data Folder) lehetőségre! A felugró könyvtáron belül lévő MQL4 mappába másoljunk be minden olyan expertet, indikátort és szkriptet, amelyre szükségünk lehet a jövőben.

Amennyiben egy program nem jelenik meg a bemásolás és MT4 újraindítás után, nagy valószínűséggel rossz helyre másoltad be azt. A fenti bekezdés alapján keresd meg a helyes könyvtárat, és oda másold be a programokat!

Részletes leírást a témáról korábbi cikkemben olvashattok.

MT4 frissítés: a frissítés után a terminál egyáltalán nem indul el, mit tegyek?

Előfordul, hogy a frissítés nem zajlik le megfelelően. Ennek egyik következménye ennek a kérdésnek a megoldásában olvasható. Van viszont olyan eset is, hogy a frissítés eleve nem is tud lezajlani, mert esetlegesen rosszul megírt MQL4 programok (vagy azok összetevői) miatt a régi terminál futva marad, emiatt pedig meghiúsul a frissítés.

Ilyenkor járjunk el a fenti cikkben leírtak szerint (minden terminál bezárása, majd a folyamatok kényszerített kiléptetése), majd:

 1. Keressük meg az érintett - el nem induló - terminál telepítési könyvtárát!
  1. Ha szerencsénk van, akkor ez az eredeti telepítési könyvtár (pl. C:\Program Files\Metatrader) lesz, mivel még gyakorlatilag a frissítés előtt állunk. Innentől kezdve folytassuk a 2. ponttal!
  2. Ha nincs szerencsénk, akkor a keresést folytathatjuk a C:\Felhasználók\{Felhasználónév}\AppData\Roaming\MetaQuotes\Terminal\ könyvtáron belül, ahol akár több, 32 karakteres szimpatikus könyvtárnév létezhet. Az egy lesz a mi könyvtárunk. Hogy melyik? Amelyik könyvtáron belül található egy origin.txt fájl, nyissuk meg és ellenőrizzük a benne található elérési utat. Ha megegyezik a MT4 terminálunk elérési útjával, jó helyen járunk. Innentől kezdve folytassuk a 2. ponttal!
  3. Ha az előző két ponttal nem jártál sikerrel, vagy nem szeretnél beleveszni az informatika csodálatos világába, töltsd le innen azt az egyszerű ellenőrző programot, aminek ha megadod az MT4 terminál telepítési könyvtárát, megnyitja neked az ahhoz a terminálhoz tartozó rendszermappát. A letöltéshez regisztráció szükséges!
 2. A telepítési könyvtáron belül található egy profiles mappa; ezen belül létezik egy lastprofile.ini fájl, ezt nyissuk meg dupla kattintással!
 3. A megnyíló jegyzettömbben jegyezzük fel a legutolsó aktív profilunk nevét - legtöbbször Default -, és írjuk át a fájlban lévő egy sort valami teljesen értelmetlen karaktersorozatra, majd mentsük el a fájlt!
 4. A fájl módosítása után próbáljuk meg elindítani a terminált! Ha szerencsénk van, egy teljesen üres terminál nyílik meg, amelyben újra létrehozhatóak a kívánt chartok, expertekkel, indikátorokkal felvértezve. A korábbi profilt is megpróbálhatjuk megnyitni, de mindenek előtt a frissítést "üres" terminállal igyekezzünk elvégezni!
 5. Vagyis: lépjünk ki a terminálból, és indítsuk el újra! Ellenőrizzük a Súgó menün belül Névjegy menüponttal a build verziót! Ma (2014. február 22-én) a legfrissebb build változat a 610-es. Lehetséges, hogy brókerünk nem pont ezt a verziót használja; ugyanakkor pár terminál újraindítás után kiderül, hogy akar-e a program újabb frissítést végezni. Ha nem, akkor visszatölthetjük a legutóbb használt kedvenc profilunkat úgy, hogy lent, a Metatrader4 státuszsorában a korábban lastprofile.ini -be írt értelmetlen karaktersorozatunkon bal egérgombbal kattintva kiválasztjuk a feljegyzett profil nevét. Ekkor pontosan ugyanúgy viszontlátjuk a chartjainkat, ahogyan azokat a problémák kezdete előtt hagytuk.
A letöltött fájl segítségével megtalált rendszermappa

A letöltött fájl segítségével megtalált rendszermappa

MT4 frissítés: eddig az experts mappába kellett másolnom az experteket, szkripteket és indikátorokat. Eltűnt ez a mappa! Mit tegyek?

 1. amennyiben...
  1. ...az MT4 elvégezte az automatikus frissítést, akkor a dolgaid nem tűntek el (hiszen a terminálon belül látható, hogy megvannak), csak átmásolódtak egy másik mappába.
  2. ...teljesen új MT4 terminált telepítettél fel, akkor a következőkben tárgyalt MQL4 mappa majdnem teljesen üres (gyári állapotú) lesz.
 2. indítsd el a Metatrader4 terminált
 3. kattints a Fájl menü Rendszermappa megnyitása (angol változatban: Open Data Folder) menüpontjára
 4. ekkor megnyílik az a mappa, amin belül minden, az adott terminálhoz köthető fájlod benne van.
 5. az experteket az MQL4\Experts, az indikátorokat az MQL4\Indicators, a szkripteket pedig az MQL4\Scripts könyvtárba kell bemásolni. (A további fájlokról korábbi cikkemben találsz információt)
 6. a MT4 újraindítása után a bemásolt eszközök újra használhatóvá válnak.

Fontos tudni, hogy néha a fenti MQL4 könyvtáron kívül is van egy másik MQL4 könyvtár - az a telepítési könyvtárból nyílik -, azonban azt csak különleges esetekben használja a MT4.

Bővebben erről a témáról korábbi cikkemben írok.

MT4 frissítés: úgy gondolom, lezajlott a MT4 terminálom frissítése, azonban az eddig használt jól működő robotok megkavarodtak. Mit tegyek?

A frissítési procedúra a következőképpen zajlik: amennyiben a brókercég frissítést hajtott végre, egy elindított MT4 terminál letölti az új MT4 változat szükséges fájljait, és a következő terminál újraindításnál feltelepíti azokat. Ezután a program újraindul. A hiba akkor kerül a gépezetbe, amikor a korábban általunk elindított terminál programfolyamata nem lép ki megfelelően, és megbújva a memóriában, látható kezelőfelület nélkül tovább fut. Ekkor a korábban chartra helyezett robotok tovább működnek, így fordulhat elő az, hogy egy-egy konfigurációnk több példányban párhuzamosan, tudtunk nélkül és akaratunk ellenére működik. Ez akár súlyos anyagi veszteséget is okozhat, ezért mindenképpen érdemes odafigyelni a következőkre, akár a frissítéstől függetlenül is:

 1. számoljuk meg a futó Metatrader folyamatokat figyelmesen! Magyarul: hány darab különálló MT4 terminált látunk a Windows rendszerünk tálcáján. Az alábbi képen 11 darab futó MT4 felület látható. (A nagyobb méretért kattintsatok a képre)
11 darab MT4 felület

11 darab MT4 felület

 1. ezek után indítsuk el a Feladatkezelőt (kattintsunk jobb egérgombbal a jobb alsó sarokban lévő órára, majd válasszuk ki a Feladatkezelő menüpontot)
 2. a Feladatkezelőn belül menjünk át a Folyamatok fülre, és kattintsunk a Programkód neve oszlopon; ettől ABC sorrendbe rendeződik az oszlop. (Amennyiben nem látszódik a Folyamatok fül, váltsunk nézetet - biztosan lesz ilyen fül, valahol)
 3. ha az adott Feladatkezelő támogatja a funkciót, kattintsunk a Nézet menü Oszlopok kiválasztása menüpontjára, és pipáljuk be a Lemezkép elérési útjának a neve lehetőséget
 4. keressük meg az összes olyan sort, amelyben a Programkód neve oszlopban terminal.exe kiírást találunk; ennyi MT4 fut valójában, még ha ebből csak 11 darabot látunk is elsőre. A csatolt képen látszik, hogy a 11 várt terminal.exe folyamattal szemben itt jóval több fut, nagy részük feleslegesen - akár kárt okozva. Ők az ún. beragadt folyamatok. A képen pirossal bekarikázva az összes terminal.exe folyamat, a különböző más színekkel összekötve pedig az egy helyről indított folyamatok láthatóak. Minden könyvtárból kizárólag egy darab terminal.exe lenne a normális, ezzel szemben itt bőven akad káosz.
Futó MT4 folyamatok

Futó MT4 folyamatok

Amennyiben annyi terminal.exe folyamatot látunk a Feladatkezelőben, ahány felületet látunk a tálcán, nincs miért aggódni. Ha több a folyamat, mint a látható felület, akkor pedig járjunk el a következőképp:

 1. zárjunk be a hagyományos módszerrel (az ablak jobb felső sarkában lévő X jellel) az összes, általunk látható terminál ablakát
 2. várjunk 1-2 percet az utolsó ablak bezárása után
 3. a fennmaradó összes terminal.exe folyamatot egyenként kijelölve zárjuk le a Folyamat leállítása gomb segítségével.

Ha egyetlen terminal.exe sem marad a listában, akkor elkezdhetjük egyenként újra elindítani a termináljainkat. Minden indítás után ellenőrizzük a darabszámokat, ha pedig egy frissen indított példány frissíteni akarja magát, engedjük meg neki. Minden egyes műveletünk után újra és újra ellenőrizzük a futó terminal.exe folyamatok darabszámát - ezzel a módszerrel győződhetünk meg arról, hogy nem fut több folyamat a szükségesnél.

Amennyiben a Windows rákérdez, hogy szeretnénk-e engedélyt adni a programnak a módosításra, nyomjunk az Igen opcióra.

A régebbi MT4 build verziókat tudtam futtatni a számítógépemen, az újakat viszont nem.

Valószínűleg túl régi a számítógéped, és a processzorból hiányzik az SSE2 utasításkészlet. Bővebben itt olvashatsz a témáról.

Optimalizáció, visszatesztelés

Hogy lehet, hogy az optimalizáció egyik részeredményét külön lefuttatva más eredményt kapok?

A jelenség: optimalizáció után az ember kiválaszt egy sort, és azt a beállítást akarja egyedileg további tesztelések alá vetni. Ezután meglepve tapasztalható az, hogy az optimalizáció során kapott eredmény teljesen eltér az egyénileg futtatott teszt eredményétől.

Ez akkor történik meg, ha megadjuk a kezdő- és végdátumot a tesztelésnél. Sajnos ez egy hiba a Metatrader 4-ben: csak az optimalizáció első lépése veszi alapul a megadott időszakot, a további lépések a teljes rendelkezésre álló időszakon lefutnak. Azaz amennyiben beállítjuk, hogy 2009/01/01 -től 2009/12/31 között fusson az optimalizáció, akkor azt csak az első "körben" veszi alapul a terminál, minden további körben az összes rendelkezésre álló adaton végigfuttatja az egyes teszteket.

99%-os backtesztelés során két megoldás jöhet szóba:

 1. készíts konkrétan olyan FXT fájlt, amelyben csak az általad tesztelendő időszak van benne
 2. ne adj meg tól-id időpontot, és akkor az összes rendelkezésre álló időszakon le fog futni minden egyes teszt az optimalizáción belül.

Lehet a MT4-ben változó spread-del backtesztelni?

Alapvetően nem. Változó spread-es bróker esetén a backtesztelés az éppen aktuális spreadet veszi alapul: ezért fordul elő gyakran, hogy a hétvégeken backtesztelt robotok nem a várt eredményt hozzák. Ennek oka az, hogy a hétvége felé a legtöbb bróker spread értéke kitágul, és mivel a teszt során végig egy közös spread van, egy-egy pozíció nehezebben válik profitossá. Alacsony spreaddel futtatva természetesen kedvezőbb eredményt kap(hat) az ember.

Némi patkolás segítségével lehet ugyan változó spreadekkel dolgozni a backtesztek kapcsán, de ehhez a 99%-os adatok konvertálása szükséges a CSV2FXT szkripttel. Az így kapott adatok futtatása Tick Data Suite segítségével válik lehetővé, amely automatikusan létrehozza a változó spreadet - alapvetően az adatforrásban található spreadek alapján (tehát itt sem a saját brókerünk spreadjét használjuk!).

Az optimalizáció látszólag lefut, de egy eredményt sem látok. Miért van ez?

Ez azt jelenti, hogy az eredmények egyike sem volt profitos. Ha ennek ellenére szeretnéd látni őket, az Optimalizálási eredmények fülön kattints bárhova jobb egérgombbal és vedd ki a pipát az "Átugrás haszontalan eredmények" vagy angol MT4 esetén a "Skip Useless results" lehetőség elől.

Ezután már meg fog jelenni az összes eredmény.

Milyen korlátozásokra kell figyelni optimalizáció, illetve backteszt során?

Néhány fontos funkció nem, vagy csak korlátozottan érhető el a tesztelések során. A témáról bővebben itt olvashatsz.

Tickstory Lite-ban hogyan tudom beállítani a helyes jutalékszámítást, és mit jelentenek az egyes számok?

A probléma

Ha az ember jó minőségű adatokkal akar tesztelni, akkor előbb-utóbb szeretné a tökéletes környezetet kialakítani a kondíciók terén is.

A jutalék - azaz commission - kapcsán kaptam egy kérdést, amelynek megoldását most így osztom meg, hogy mindenki elolvashassa.

A kérdés az volt, hogy a TSL-tal generált FXT környezetekben hogyan lehet megoldani, hogy a jutalék felszámítása helyes legyen. Mivel a MT4-ből nem lehet kiolvasni az adott instrumentumon érvényes jutalékbeállításokat, így ezeket a TickstoryInfoExpert sem tudja kiolvasni. A végeredmény így tehát az, hogy kapunk egy olyan visszateszt környezetet, amelyben nem lesz jutalék - ha pedig a brókercég számláján ez nincs így, máris kész a probléma.

Az alábbi leírás a jutalékkal kapcsolatos beállítások jelentését mutatja be, és használható a CSV2FXT módszer kapcsán is, nem csak a Tickstory Lite-tal.

Az alábbi képen látható, hogy hol vannak a Tickstory Lite exportáló ablakán belül a jutalékkal kapcsolatos beállítások:

Jutalék paraméterei a TickStory Lite-ban

Jutalék paraméterei a TickStory Lite-ban

A számok jelentése

Figyelmesen olvasd el az alábbi leírást, mert könnyen bele lehet kavarodni.

Alulról felfelé haladok, így épül majd egymásra a három beállítási lehetőség.

Jutalék lot

 • 0 - a jutalék számítása a lotméret alapján történik. Azaz: az egységnyi jutalékot annak függvényében számítja fel a teszt, hogy mekkora a lotméret. Példa: az 1 lot és a 10 lot kötésméret közötti felszámolt jutalék tízszeres lesz.
 • 1 - a jutalék számítása a pozíció alapján történik. Azaz: a jutalék független a lotméret nagyságától, mindenképpen a (később) megadott érték kerül felszámításra - és lotmérettől függetlenül 1 kerek lot kontraktusa alapján.

A mező értéke tehát kizárólag 0 vagy 1 lehet!

Jutalék típusa

 • 0 - a jutalékösszeg (Alap jutalék mező) alapja konkrét megadott összeg a számla devizanemében. A megadott érték 1 kerek lotra értendő.
 • 1 - a jutalékösszeg alapja (Alap jutalék mező) a legkisebb egységnyi elmozduláskor kereshető vagy bukható összeg ekkora szorzata. Azaz ha 1 kerek lot esetén pl. EURUSD instrumentumon a legkisebb - 0.00001 - elmozdulás esetén 1 dollár a kereshető pénz, akkor ezt képezi a jutalékösszeg alapját.
 • 2 - a jutalékösszeg alapja (Alap jutalék mező) a lotméretre alapuló kontraktusméret megadott százaléka. Azaz ha 1 kerek lot kontraktusmérete 100 000, akkor ennek a számnak a megadott százalékát számítja majd fel a program 1 kerek lot esetén.

A mező értéke tehát kizárólag 0, 1 vagy 2 lehet!

Alap jutalék

Ide kell megadni azt a szorzószámot vagy alapösszeget, amelyet a Jutalék típusa mező beállítása alapján alapul fog venni a Metatrader4.

Példa #1

Ha például ide 2-öt írunk, akkor a következő lehetőségek lesznek az egyes jutaléktípusok alapján egy képzeletbeli 1 lotos EURUSD pozíciónál, EUR alapú számlán (árfolyam = 1.12983, tickvalue = 0.88 EUR):

Jutalék típusa Konkrét jutalék 1 lot esetén Magyarázat
0 (pénz) 2 EUR 1 lot esetén 2 EUR
1 (pont) 1.76 EUR 1 lot esetén a legkisebb elmozdulás (0.00001) 0.88 USD keresményt okoz. Ennek kell a kétszeresét venni.
2 (százalék) 2 000 EUR 1 lot kontraktusa 100 000. Ennek az összegnek kell a 2%-át venni.

Példa #2

Ha például ide 2-öt írunk, akkor a következő lehetőségek lesznek az egyes jutaléktípusok alapján egy képzeletbeli 2 lotos USDJPY pozíciónál, USD alapú számlán (árfolyam = 124.475, tickvalue = 0.81 USD):

Jutalék típusa Konkrét jutalék 2 lot esetén Magyarázat
0 (pénz) 4 USD 1 lot esetén 2 USD, 2 lot esetén 4 USD
1 (pont) 3.24 USD 1 lot esetén a legkisebb elmozdulás (0.001) 0.81 USD keresményt okoz. Ennek kell a kétszeresét venni, ami 1.62. Végül pedig a 2 lot miatt ugyancsak kettővel szorozzuk meg, azaz a végeredmény 3.24
2 (százalék) 4 000 USD 2 lot kontraktusa [200 000]. Ennek az összegnek kell a 2%-át venni.

A százalékos jutalék esetén természetesen borzasztó irreális számot kapunk a példában, de a számítás értelemszerűen működik kisebb százalékokkal is.

Amennyiben a Bázis pénzneme résznél a számla devizanemétől eltérő érték van, a százalékos számítási módnál (2) még egy plusz lépés kerül be a folyamatba: az árfolyammal át kell számítani a kapott összeget. Például ha az első példát vesszük, de nem EUR, hanem USD alapú számlával, akkor:

Példa #3

Ha például ide 2-öt írunk, akkor a következő lehetőségek lesznek az egyes jutaléktípusok alapján egy képzeletbeli 1 lotos EURUSD pozíciónál, USD alapú számlán (árfolyam = 1.12983, tickvalue = 1 USD):

Jutalék típusa Konkrét jutalék 1 lot esetén Magyarázat
0 (pénz) 2 USD 1 lot esetén 2 USD
1 (pont) 2 USD 1 lot esetén a legkisebb elmozdulás (0.00001) 1 USD keresményt okoz. Ennek kell a kétszeresét venni.
2 (százalék) 2 259 EUR 1 lot kontraktusa 100 000. Ennek az összegnek kell a 2%-át venni, majd felszorozni az EUR (bázis pénzneme) és az USD (számla pénzneme) közösen alkotott instrumentumának árfolyamával, 1.12983-mal.

Természetesen a végén meg kell jegyezni, hogy ha a Jutalék lot értéke 1-re van állítva, akkor a lotméret nem fogja befolyásolni a jutalék méretét, azaz teljesen mindegy hogy mekkora a lotméret, az 1 kerek lotra számított összeget fogja felszámítani minden pozíciómérethez. Ezért a beállításokat úgy kell megadni, hogy teljesen egyértelműek legyenek.

Ha a brókercég beállításait akarod szimulálni, akkor - akár teszteléssel, akár az ügyfélszolgálathoz intézett kérdéssel - ki kell derítened, hogy a számládon mik a fenti beállítások. A brókercégnél valószínűleg nem foglalkoznak sem a TickStoryval, sem a fenti elnevezésekkel ezért fogalmazd meg virágnyelven, hogy ők is értsék. Teszteléssel egy demó számlán egyébként rövid úton ki lehet deríteni az aktuális kondíciókat.

Az optimalizáció során az összes kombináció közül rendkívül kevés fut le. Mi ennek az oka?

Amennyiben az ember sok bemenő paramétert variál össze - hiszen az optimalizálás lényege gyakran ez -, akkor előfordulhat, hogy akár sok ezer kombináció jön létre. Ha a sok ezer kombinációhoz képest az optimalizációs folyamat irreálisan kevés eredményt hoz - azaz 1500 tesztelési kör eredménye helyett csak 1 értelmeset látunk, a többi pedig nullákkal van tele - akkor nagy valószínűséggel a MT4 egyik fájlmérettel kapcsolatos korlátozásába futottunk bele. Ekkor egyébként az optimalizáció sebessége is meglehetősen (túlságosan) gyors.

Magyarázat: a visszatesztelés egyik sarokpontja az ún. FXT fájl, amely a tesztelés tick adatait tartalmazza - vagyis a lehető legrészletesebb árfolyammozgásokat. Az FXT fájlok maximális mérete Tickstory használata során maximum 4 GB lehet - az ezt meghaladó FXT fájlok esetén a fent leírt viselkedés lesz tapasztalható.

A 4 GB méretet rendszerint akkor haladják meg ezek a fájlok, ha a fő devizapárok - pl. EURUSD, GBPUSD - sokéves, egybefüggő tesztjét szeretnénk elvégezni. Ha 4-5 évre limitálod a tesztelt (legenerált) időszak hosszát, akkor valószínűleg nem fogsz a fenti problémába botlani. A generálás befejeztével mindenképpen ellenőrizd, hogy az FXT fájlok mérete 4 GB alatt legyen.

A Tick Data Suite (TDS) képes akár több tíz GB-os FXT fájlt is kezelni, így a szoftverrel gyakorlatilag nincsen ilyen akadály előtted.

Amennyiben csak a veszteséges eredményeket nem látod megjelenítve a listában, akkor ebben a cikkemben találod a megoldást.

A fájlmérettel kapcsolatos probléma megoldását köszönöm Csaba nevű olvasómnak!

Kereskedés

Mit jelent a "per side" és "per round trip" brókeri jutalék?

A bróker nem csak spread, hanem jutalék (commission) formájában is elkérheti a kereskedés költségét.

per side jutalék

Azt az értéket mutatja, amelyet a bróker pozíció nyitásánál és zárásánál (a tranzakció megtörténtekor) elvon. Ha a per side jutalék értéke 1 lotra 4 dollár, az azt jelenti hogy a pozíció megnyitásánál is 4, illetve a tranzakció lezárásakor is 4 dollár a költség. Azaz összesen 8 dollár költség merül fel.

per round trip

A ~ költségben ugyanannyi pénzt jelent, megfogalmazásában viszont eltér: a teljes összeget mutatja, amely a brókerhez kerül majd jutalékként, és a pozíció nyitásánál azonnal elvonásra kerül.

Tehát a fenti két fogalom csupán a kommunikációban, illetve az elvonás idejének tekintetében tér el.

Mikor vonja el a bróker a kereskedés költségét?

A bróker többféle kereskedési költséget alkalmazhat a kereskedővel szemben.

Spread, azaz a vételi-eladási árfolyamkülönbség

Ebben az esetben a költséget a vételi és eladási ár közötti távolság határozza meg. Ez lehet fix, vagy folyamatosan változó érték is. A pozíció mérete alapján fizetjük meg, és már a pozíció nyitásának pillanatában elvonja a bróker, hiszen a pozíció zárása nem a nyitási, hanem a másik árfolyamon fog megtörténni.

Amennyiben BUY - BUY STOP - BUY LIMIT pozíciót nyitunk, a nyitás Ask áron történik meg, a zárás pedig Bid áron. SELL - SELL STOP - SELL LIMIT pozíciók esetén pedig pont fordítva.

Egy egyszerű példával illusztrálva: ha EURUSD instrumentumon kötünk és USD alapú számlánk van, akkor 1 pip elmozdulással 0.1 lot kötésméret esetén 1 dollárt nyerünk vagy veszítünk. Ha a nyitás pillanatában a spread kereken 2 pip, akkor ez a pozíció számunkra 2 dollárba fog kerülni, amely -2 dollárként jelenik meg azonnal, már a nyitás pillanatában. Ha a nyitás pillanatában az Ask ár 1.0050, akkor a Bid ár 2 pippel kevesebb: 1.0048. Ha most azonnal zárjuk a pozíciónkat, akkor az 1.0048-as Bid áron fog kiszállásunk megtörténni. A 2 pip költséget akkor tudjuk "ledolgozni", ha az árfolyam 1.0050-es Bid árra emelkedik, azaz az Ask ár 1.0052 -re emelkedik. Valójában tehát a költségünk nullázásakor már matematikailag 4 pipet ment feljebb az árfolyam, a profitunk ezzel szemben csak 2 pip, ami viszont teljes egészében a spread költségére megy el.

Természetesen változó spreadnél előfordulhat, hogy a zárás pillanatában a spread szűkül, vagy éppen tágul. Az előbbi értelemszerűen számunkra hasznos, míg az utóbbi a kívánt profitunkat fogja csökkenteni.

Commission, azaz a jutalék

Bizonyos brókerek a spread mellett (ritkábban helyett) jutalékot vonnak le a kötéseknél. A jutalékot általában 1 kerek lot mennyiségre határozzák meg, és azt a nyitáskor vagy fele-fele arányban a nyitás és zárás pillanatában vonják el. Erről részletesebben itt olvashatsz!

 

Egy bizonyos chartra helyezett robot nem működik. Mitől van ez?

Sokszor teszik fel nekem a kérdést: egy-egy instrumentumra felhelyezett robot nem működik, nem köt, nem jelenik meg a kijelzése. Ha az egyértelmű okokat - nincs engedélyezve a kereskedés, nincs bekapcsolva az automatikus kereskedés lehetősége - leellenőrizted és úgy gondolod minden rendben van, akkor legnagyobb valószínűséggel az instrumentumnevek problémájába botlottál bele.

Az instrumentumnév problémája

Több brókernél egyazon instrumentumból több is előfordulhat, viszont az elnevezések közti különbség alig észrevehető. Például: van egy EURUSD instrumentum, de mellette megtalálható egy EURUSD. (ponttal a végén) elnevezésű is. A két instrumentum közül csak a pontra végződő kereskedhető, ami azt jelenti hogy a "sima" EURUSD instrumentum ugyan mutatja az árfolyamot, de egyáltalán nem lehet rajta sem kötést nyitni, sem robotot futtatni.

Az instrumentum "igazi" neve előtt (előtag), vagy mögött (utótag) lévő extra karakterek megjelenésére emiatt különösen oda kell figyelni. Piros színnel kiemeltem őket:

 • példa az előtagra: mEURUSD
 • példa az utótagra: EURUSDm, EURUSD., EURUSDmicro

Az elő- és utótagoknak sokszor praktikussági, néha pedig üzleti okai vannak. Saját tapasztalataim szerint a brókercégek ügyfélszolgálatai nem ismerik a saját felületeiket, ezért ha a robotot futtatni kívánó ügyfél egy ilyen hibajelenség - vagyis a "nem indul el a robotom" - kapcsán azonnal a programozót vagy magát az ügyfelet hibáztatják, és nem képesek a fenti egyszerű megoldást vázolni.

Megoldás

A megoldás tehát: mindig tisztában kell lenni azzal, hogy az adott kereskedési számlán mely instrumentumok azok, amelyeken a kereskedés és a robotfuttatás lehetséges. Ha a robot nem a megfelelő chartra van csatolva, zárd be az aktuális chartot és nyisd meg azt, amely kereskedésre alkalmas! Amennyiben a Piacfigyelő ablakban nem látszik a keresett instrumentum, olvasd el ezt a cikket!

Egy charton nem látom a pozíció vonalait (nyitóár, SL, TP szint). Miért van ez?

Sokszor teszik fel nekem a kérdést: egy-egy instrumentumon sikerült ugyan pozíciót nyitni, azonban a pozíció szintvonalai (nyitóár, stoploss szint, takeprofit szint, függő megbízások nyitóárai) nem látszanak. Ha a terminálszoftver kapcsolata a brókercég szerverével rendben van (például látod, hogy a terminál panelen változnak a pozíciók állapotai), akkor legnagyobb valószínűséggel az instrumentumnevek problémájába botlottál bele.

Az instrumentumnév problémája

Több brókernél egyazon instrumentumból több is előfordulhat, viszont az elnevezések közti különbség alig észrevehető. Például: van egy EURUSD instrumentum, de mellette megtalálható egy EURUSD. (ponttal a végén) elnevezésű is. A két instrumentum közül csak a pontra végződő kereskedhető, ami azt jelenti hogy a "sima" EURUSD instrumentum ugyan mutatja az árfolyamot, de egyáltalán nem lehet rajta sem kötést nyitni, sem robotot futtatni. A lényeg: a pozíció megnyitása azon az instrumentumon történt amely kereskedhető, azonban a megnyitott chart viszont attól eltérő. A nem kereskedhető instrumentumokat a Piacfigyelő ablakban szürke színnel jelöli a Metatrader 4. Az alábbi első képen az látszik, hogy van egy EURUSD és egy EURUSDmicro nevű instrumentum. Az árak azonosak, azonban ha a Piacfigyelő ablakra nézünk akkor látszik, hogy az EURUSD nem kereskedhető, hiszen a színe szürke.

Kereskedhető és tiltott instrumentum

Kereskedhető és tiltott instrumentum

A második képen pedig az látható, hogy - ugyan az EURUSD instrumentumon hívtam elő a kereskedési ablakot - a lenyitható listában észrevétlenül az EURUSDmicro instrumentum van kiválasztva, hiszen csak azon tud pozíciót nyitni a rendszer. A listában egyébként egyáltalán nem is található meg a sima EURUSD instrumentum.

Pozíciónyitás - de melyik instrumentumon is?

Pozíciónyitás - de melyik instrumentumon is?

Az instrumentum "igazi" neve előtt (előtag), vagy mögött (utótag) lévő extra karakterek megjelenésére emiatt különösen oda kell figyelni. Piros színnel kiemeltem őket:

 • példa az előtagra: mEURUSD
 • példa az utótagra: EURUSDm, EURUSD., EURUSDmicro

Az elő- és utótagoknak sokszor praktikussági, kondíciókhoz köthető, vagy pedig üzleti okai vannak. Saját tapasztalataim szerint a brókercégek ügyfélszolgálatai nem ismerik a saját felületeiket, ezért ha az ügyfél egy ilyen hibajelenség - vagyis a "nem látom a kereskedéseimet a charton" - kapcsán azonnal magát az ügyfelet hibáztatják, és nem képesek a fenti egyszerű megoldást vázolni.

Megoldás

A megoldás tehát: mindig tisztában kell lenni azzal, hogy az adott kereskedési számlán mely instrumentumok azok, amelyeken a kereskedés (és a robotfuttatás) lehetséges. Ha nem a megfelelő chart van megnyitva, zárd be az aktuális chartot és nyisd meg azt, amely kereskedésre alkalmas! Amennyiben a Piacfigyelő ablakban nem látszik a keresett instrumentum, olvasd el ezt a cikket!

Hogyan lehet lezárni egy nyitott pozíció egy részét?

A kérdés tehát másképpen fogalmazva: hogyan kell rész-zárni? A MT4 nem teljesen intuitív felületén ez semmiképp sem magától értetődő feladat, ezért leírom és illusztrálom a rész-zárás módszerét.

Mikor lehet szükség rész-zárásra?

Sok ilyen helyzet lehet, azonban a leggyakoribb használati eset az, amikor profitos helyzetekben az érintett pozíció egy bizonyos részét (például felét) szeretnéd zárni.

Hogyan tudok rész-zárni?

A rész-zárás sok kereskedést támogató segédprogram is meg tudja oldani, azonban most a "meztelen" MT4-es módszert mutatom be, amely minden terminálban alkalmazható.

Az alábbi lépéseket tedd meg a rész-zárás érdekében:

 1. A nyitott pozíciók listájában kattints jobb egérgombbal a részben zárni kívánt pozíción
Rész-zárás a Metatrader4-ben

Rész-zárás a Metatrader4-ben

Fontos, hogy a pozíció egy része csak akkor zárható, ha az adott lotméret az instrumentum feltételrendszerében szereplő minimum lotméretnél nagyobb. Ha például a legkisebb nyitható lotméret 0.01 és pont ekkora pozíciónk van nyitva, akkor ezt a pozíciót nem lehet rész-zárni. Továbbá a zárni kívánt pozíciórésznek is legkevesebb a minimum lot lépésköznek kell lenni; azaz ha van egy 4.00 lot méretű pozíciónk és a legkisebb lot lépésköz 0.1, akkor nem fogunk tudni 0.1-nél kisebb részt zárni.

 1. A megjelenő ablak gyakorlatilag az a panel, ahol TP/SL értékeket szoktál állítani. Az ablakban van egy Típus nevű lenyitható lista; kattints rá bal egérgombbal és válaszd ki a Piaci végrehajtás lehetőséget! Fontos: nem a Zárás lehetőséget kell kiválasztanod, mert az egy teljesen más funkció!
Piaci végrehajtás

Piaci végrehajtás

 1. Most pedig írd át a Mennyiség mező értékét arra a lotméretre, amit zárni kívánsz! Alapból itt a pozíció teljes mérete szerepel majd. Én a példa kedvéért 2.00 lotot fogok zárni a pozícióból, azaz gyakorlatilag lezárom a felét.
Zárni kívánt lotméret megadása

Zárni kívánt lotméret megadása

A Stop loss és Take profit mezőket ne módosítsd! Ezután érdemes még egyszer ellenőrizned, hogy megfelelően töltötted-e ki a zárandó lotméret mezőt; ha minden rendben, akkor a sárga záró gombon a zárni kívánt lotméret jelenik meg. Amennyiben a gomb szürke, akkor a zárni kívánt lotmérettel van valamilyen probléma (lásd fentebb).

 1. a gomb megnyomása után a számlatörténetben megtalálod a lezárt pozíciódat, melynek ticket száma a rész-zárás előtti pillanat ticket száma. A lezárt pozíció Megjegyzés mezőjébe bekerül a to #új ticket szám (pl. to #123456) szöveg, amely megmutatja az új, még létező fele akkora méretű pozíció ticket számát.

Az új pozíció megjegyzése pedig a from #eredeti ticket szám szöveget tartalmazza, azaz a megjegyzés alapján tudható, hogy mely pozícióból történt rész-zárás.

Fontos tudni:

 • a részleges zárás egy olyan művelet, amely eltávolítja az érintett pozíciók korábbi megjegyzését (ha volt nekik)
 • az érintett eredeti pozíció minden paramétere ugyanaz marad; vagyis az új (mesterségesen létrehozott) pozíció nyitóára ugyanaz marad, mint az eredeti. A költségek - például felgyülemlett swap, illetve a jutalék - is darabolásra kerül a zárásnál megadott méret alapján az egyenes arányosság szabálya szerint.

Hogyan tudom megoldani, hogy a rendszermappa abban a könyvtárban legyen, ahová a MT4-et telepítettem?

Mi az a rendszermappa, és miért lehet fontos a számítógépen belüli helye?

A rendszermappa fogalmáról már írtam korábban. Ez az a mappa ahol minden, a felhasználó számára fontos adat tárolódik. Ide fogsz tudni MQL4 programokat (indikátorok, robotok, szkriptek), sablonokat, profilokat, backteszt adatokat másolni. A Metatrader4 továbbá itt tárolja a gyertya (chart) adatokat, naplófájlokat is.

Ha a rendszermappát csak a Rendszermappa megnyitása paranccsal tudod egyszerűen elérni - mivel például az az egyébként rejtett C:\Felhasználók\Felhasználónév\AppData\Roaming\Terminal\ könyvtáron belül helyezkedik el -, ez a cikk nagy valószínűséggel neked szól.

Fontos lehet például akkor, ha:

 • zavar a jelenlegi elérési út bonyolultsága és ezt egyszerűsíteni szeretnéd (később részletezem)
 • több Metatrader4 terminált akarsz futtatni ugyanazon a gépen kicsit különböző beállításokkal vagy különböző brókercégeknél és nem szeretnél belekavarodni a hosszú elérési út és az új, megjegyezhetetlen karaktersorozatokkal jelölt könyvtárnevekbe
 • több gépre szeretnénk átvinni vagy másolni a meglévő Metatrader4 beállításainkat egyszerű fájl másolással
 • nagy számban szándékozol backtesztet végeztetni egy tesztprogrammal (pl. Tickstory Lite) és nem szeretnéd hogy a terminál a C: meghajtóra dolgozzon és ott fogyassza el a szabad lemezterületet
 • pendriveról (hordozható meghajtóról) indítható példányt szeretnél létrehozni.

Hol lehet ez a mappa, miből lehet választani?

Két helyen lehet mindösszesen. A két lehetőség vagylagos, de később is eldönthető hogy melyiket használod. Azaz egy futó Metatrader4-nek csak egy aktív rendszermappája lehet, csak egyben dolgozhat egyszerre.

 1. Első lehetőség: arról a mappáról van szó, ahol a terminálprogram futtatható fájlja (terminal.exe) helyezkedik el - vagyis az az elérési út, amit a Metatrader4 telepítőjének megadtál. Ha nem adtál meg semmit, akkor nagy valószínűséggel a C:\Program Files (x86)\Metatrader4 brókercégnév elérési út alatt található meg. A rendszermappa ebben az esetben ugyanez a könyvtár, lásd az alábbi képen. Ez cikk arról szól, hogy hogyan lehet elérni ezt az állapotot.
Rendszermappa a terminálkönyvtárban

Rendszermappa a terminálkönyvtárban

 1. Második lehetőség: ebben az esetben a rendszermappa egy, a saját dokumentumaidat is tartalmazó Windows mappában van. A Windows operációs rendszer alapbeállítása ez, azaz ha Windows Vista vagy anál újabb rendszered  (Windows 7, 8, 10) van, akkor nagy valószínűséggel inkább itt fogod megtalálni a számítógépre telepített összes Metatrader4 rendszermappát (természetesen külön könyvtárakban, egymástól függetlenül). A mappát a
C:\Felhasználók\Felhasználónév\AppData\Roaming\MetaQuotes\Terminal\

elérési út alatt találod van, egy 32 karakter hosszú értelmetlennek tűnő karaktersorozattal ellátott mappában - lásd az alábbi képen.

Rendszermappa az AppData könyvtáron belül

Rendszermappa az AppData könyvtáron belül

Hogyan tudom megnézni, hogy pillanatnyilag mi a Metatrader4 terminálomhoz tartozó rendszermappa?

Ez egyszerű! Ehhez válaszd ki a Metatrader4-ben a Fájl menü Rendszermappa megnyitása parancsot! A kattintás után felugrik egy Intéző ablak, amelynek címsorában látni fogod a mappa konkrét helyét a számítógépen belül.

Én az első lehetőséget szeretném, vagyis azt, hogy a Metatrader4 rendszermappája ne a felhasználói könyvtáramban hanem a terminal.exe mellett legyen. Mit tegyek ennek érdekében?

Erre több megoldás létezik, én most mindet megosztom veled sorrendben a legegyszerűbbtől a legegyetemlegesebbig.

Első megoldás: parancssori kapcsoló használata

Ennél a megoldásnál gy úgynevezett parancssori kapcsoló használatára lesz szükség. Mint minden program, a Metatrader4 is rendelkezik egy futtatható exe fájllal, amely hétköznapi értelemben vett MT4 felületet tartalmazza és jeleníti meg. A futtatható exe fájl ebben az esetben a terminal.exe, amelyet a MT4 telepítési mappájában találhatsz meg. A parancssori kapcsolók segítségével pedig lehetséges ezt a terminal.exe programot finomhangolni. Azt, hogy a rendszermappa közvetlenül ebből a könyvtárból nyílik a fejlesztők "hordozható" (angolul: portable) módnak nevezik.

A parancssori kapcsoló neve: /portable. A legegyszerűbb az, ha megkeresed az érintett terminál parancsikonját - például az Asztalon -, vagy akár létrehozol egy újat.

A művelet részletesen leírva:

 1. keresd meg az érintett MT4 terminál parancsikonját az Asztalon, vagy a Start menüben
 2. kattints rajta jobb egérgombbal, és válaszd a Tulajdonságok lehetőséget
 3. keresd meg a Parancsikon fülön a Cél mezőt, és menj el az ott lévő szöveg végére
 4. kattints a szöveg után úgy, hogy az egérkurzor ott villogjon (elképzelhető, hogy a szöveg idézőjelre végződik - akkor az idézőjel után legyen a kurzor)
 5. üss egy szünetet, és írd be: /portable
 6. nyomj a párbeszédablakra egy OK gombot

Készen is vagy. Ha ezek után rákattintasz a parancsikonra, akkor a MT4 ugyanúgy fog indulni, mint eddig - csak éppen innentől kezdve a rendszermappád helyet változott meg. Az eddigi adataid érintetlenül "hevernek" a korábbi mappában, és a MT4 teljesen "üresen", alapbeállítással fog elindulni.

Ha már van alkalmaztál másik parancssori kapcsolót (pl. a frissítés megakadályozása kapcsán - akkor csak üss egy szünetet a meglévő kapcsoló mögé és utána írd be a /portable -t. Ne felejtsd el a szünetet a perjel előtt!).

Második megoldás: fájllal indított Metatrader4

Ez a lehetőség főként azoknak lehet igazán hasznos, akik penrive-ra (hordozható meghajtóra) szeretnének dolgozni és az az igényük, hogy a Metatrader4 mindig relatív módon kezelje a rendszermappa helyét. Amennyiben ez téged nem érint, nem szükséges tovább olvasnod ezt a pontot. Ehhez a ponthoz némileg gyakorlottabb felhasználói szintű ismeretek szükségesek.

Létre fogunk hozni egy bat kiterjesztésű fájlt, amely képes lesz elindítani a terminált a /portable parancssori kapcsolóval együtt.

A művelet részletesen leírva:

 1. nyisd meg a Jegyzettömböt (vagy bármilyen egyszerű szerkesztőprogramot, amit használsz)
 2. írd be pontosan a következőket: start terminal.exe /portable
 3. emlékeztető: figyelj a perjel előtti szünet jelentőségére!
 4. mentsd el a fájlt start.bat néven a terminal.exe mellé, és ügyelj arra hogy mindezt idézőjelbe rakd: "start.bat" - ebben az esetben ugyanis a Jegyzettömb nem fogja hozzáfűzni a fájlnév végéhez a szokásos txt kiterjesztést. Ez nagyon fontos!
A start.bat a jegyzettömbben

A start.bat a jegyzettömbben

Készen is vagy. Ha elrakod magadnak ezt a bat fájlt, akkor a jövőbeli Metatrader4 telepítésekhez is fel tudod használni, hiszen nincs benne olyan elérési út vagy hivatkozás, amely megakadályozná a többszöri felhasználást. Ennek az az oka, hogy ún. relatív hivatkozást használ, azaz a bat fájlban nincs megadva a terminal.exe pontos helye - ezért a Windows a futtatáskor majd azt feltételezi, hogy azt a terminal.exe -t keressük, amely ugyanabban a mappában van, mint ahol a bat fájl. Ez szerencsére így is van és ez számunka megfelelő körülmény.

Innentől kezdve ezt a fájlt kell indítanod, azaz a start.bat -ra kell kétszer kattintanod, nem a terminal.exe -re. Amennyiben véletlenül a terminal.exe -t indítod el, akkor a terminál a régi rendszermappádat fogja használni - ha pedig a start.bat -ot, akkor az újat. Baj emiatt nem történik, de ha erre nem figyelsz akkor furcsa jelenségeket fogsz tapasztalni (hiszen nem úgy jelenik majd meg a felületed, ahogyan korábban hagytad).

Harmadik megoldás: a Felhasználói Fiókok Felügyeletének kikapcsolása

Ez a megoldás azt a Windows funkciót kapcsolja ki, amely magát az AppData könyvtáras viselkedést okozza. Angolul User Account Controlnak (UAC) hívják és azért hozták létre, hogy a futtatott programok felhasználói adatai elkülönülten tárolódjanak magától a szoftvertől.

A kikapcsolás után az addig megszokott nem jelennek majd meg azok a kérdések, amelyeket a rendszer a képernyő sötétítésével kérdezett meg, és a Metatrader4 pedig nem fogja a rendszermappát az AppData könyvtár alá rakni.

Fontos, hogy csak akkor kapcsold ki ezt a funkciót ha rendszergazda jogú felhasználó vagy, ellenkező esetben előfordulhat hogy az általad futtatott program nem fogja tudni írni azt a könyvtárat, amely a terminal.exe -t tartalmazza - mivel idáig nem is volt szükséges azt írni tudnia.

A fiókfelügyelet kikapcsolásáról alább olvashatsz.

 • Kikapcsolás a Windows Vista operációs rendszeren
 • Kikapcsolás a Windows 7 operációs rendszeren
 • Kikapcsolás a Windows 8 operációs rendszeren
 • Kikapcsolás a Windows 10 operációs rendszeren

Mi a helyzet az eddigi rendszermappával? Hogyan tudom kimenteni onnan az adataimat?

Ha idáig a korábban említett (AppData -n belüli) mappába dolgoztál, akkor az a mappa továbbra is elérhető - az adataidat át tudod másolni vagy mozgatni az új rendszermappába, hogy megőrizd a sablonjaidat, profiljaidat, programjaidat. Ha nem tudod, hogy hol van ez a mappa, akkor kövesd ezeket a lépéseket:

 1. Tartsd lenyomva a Windows billentyűt, mellette pedig nyomd le az R billentyűt a billentyűzeten! (Vagy nyisd meg a Start menüt és válaszd a Futtatás parancsot, esetleg a Start menü megnyitása után kezdj el gépelni!)
 2. Írd be a szöveges mezőbe, hogy: %APPDATA% és üss egy entert (a százalékjelek is fontosak!)
 3. A felugró könyvtáron belül lépj be a MetaQuotes\Terminal\ könyvtárba!
 4. Esetlegesen több, véletlenszerűen elnevezett könyvtárat fogsz látni. Ezek mind egy-egy Metatrader4 terminálhoz tartoznak, amelyek jelenleg vagy valaha a gépeden vannak/voltak. Lépj be egyesével minden könyvtárba, és nyisd meg az origin.txt szöveges fájlt dupla bal egérkattintással! A megjelenő szöveg az a telepítési mappa, amelyből anno az a Metatrader4 futott amely ezt a rendszermappát létrehozta és kezelte.
 5. Amennyiben megtalálod a megfelelő könyvtárat, a teljes tartalmát átmásolhatod az  új rendszermappádba, amelynek helyét ismered és amely könnyen elérhető (hiszen a terminal.exe -t tartalmazó mappából nyílik).

Néhány részletre nem tértem ki, mert azok az operációs rendszer változatától függenek és nem szeretnélek összezavarni. Amennyiben elakadtál, keress meg nyugodtan! Írj egy e-mailt, vagy tedd fel kérdésedet a fórumban!

Oszd meg, ha hasznosnak találtad!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!