Radulovic Attila
Tag
Bejegyzések száma: 653

Az első verzióhoz nem kellenek sem tömbök, sem fájlba irkálás – nem teljesen értem, hogy miért volt szükséged ilyesmi megoldásra.

A TP és SL esetén valóban vannak szabályok, amiket be kell tartanod (nem lehet őket megkerülni). Az esetek 99%-ban bőven megfelelőek a szabályok, néhány esetben azonban valóban előfordulhat olyan helyzet hogy borsot tör az orrunk alá.

Alapvetően két dolgot kell szem előtt tartanod: takeprofit BUY pozi esetén csak az aktuális piaci ár fölé, SELL esetén pedig az aktuális piaci ár alá helyezhető el. Stoploss-nál pedig fordítva.

Tehát az elhelyezhetőség NEM a nyitóártól függ, ez szokott lenni a legnagyobb félreértés a témában. Magyarul: TP-vel is kiszállhat az ember veszteséggel, és SL-el is kiszállhat az ember nyereséggel.

Az, hogy mimimum mekkora az aktuális piaci ártól való „eltartás”, azt a stop szint (MarketInfo-ban MODE_STOPLEVEL) szabályozza. Ezen kívül érdemes még odafigyelni a MODE_FREEZELEVEL -re (fagyási szint) . Ezekről a fogalmakról érintőlegesen ebben a cikkben olvashatsz.

Amennyiben a kiszámolt TP és SL beállítása szabályba ütközik, érdemes azt korrigálni. Ilyenkor előfordulhat, hogy a kilépési szint akaratunk ellenére valamennyivel elcsúszik – de még ez is jobb megoldás, mintha egy szabály be nem tartása miatt a pozícióink kilépési érték nélkül maradnak.