Mi az a build szám, és hogyan tudom megnézni hogy a terminálomnál mi ez a szám?

A build számot (ejtsd: bɪld, bild) egy szoftverfejlesztők által használt fogalom. Ha egy szoftverben kisebb módosítást, javítást végeznek, de a program verziószámán nem akarnak növelni, akkor ezt az ún. build számot használják a változás jelzésére. (erre a célra jellemzően a több pontos elválasztást is alkalmazzák, pl. 4.0.1.14)

A Metatrader esetében a "stabil" kiadás verziószáma 4.

Megjegyzés: bizonyos brókerenél már a Metatrader5 is használható, azonban jelenleg a nemzetközi közösség által mutatott érdeklődés a platform iránt jóval kisebb, mint a várt - ezért véleményem szerint még évekig a Metatrader4 platform lesz a tömegek által használt platform - már amennyiben a 4 és az 5 közül kell választani.

Amennyiben apróbb-cseprőbb módosításokat végeznek (pl. egy felhasználó hibát észlelt a működésben, és erről értesítette a szoftver gyártóját, aki kijavítja a hibát), ezt a build számot növelik meg.

A Metatrader 4.00 verziószáma gyakorlatilag évek óta nem növekszik, a build szám azonban időről időre igen. A cikk írásának pillanatában - 2011 augusztusában - a build szám értéke 402-403, attól függően hogy mely brókercég szolgáltatását használjuk.

Közben a gyártó cég kiadta a Metatrader 5 - egyelőre - tesztelhető változatait, de stabil változatként továbbra is a 4-es sorozatot alkalmazzák szerte a világon (lásd keretes írás).

A build számot a Súgó menüpont Névjegy (régebbi változatokban Leírás) menüpontjára kattintva tekinthetjük meg, az ablak bal alsó sarkában. A build verzió alatt látszik a változat kiadásának dátuma.

Az alábbi két képen remekül látható az, hogy két év elteltével hogyan emelkedett a build szám: 226-ról 402-re. Ez viszont nem azt jelenti, hogy 176 kiadott változat volt. Ennek oka az, hogy a szoftverfejlesztés során a belső használat során tesztelt változatokat - amelyeknek szintén emelték a számát - nem adták ki, csak a komolyabb (stabilnak hitt) változatokat.

Build szám megtekintése a MetaTraderben

Build szám megtekintése a MetaTraderben (1)

Build szám megtekintése a MetaTraderben (2)

Build szám megtekintése a MetaTraderben (2)

Főbb build számok a 226 óta: 227, 228, 229, 301, 302, 400, 401, 402, 403. (a teljesség igénye nélkül)

Újabb build változatok kapcsán (2014 után)

2014 év eleje óta a Metatrader4 terminálok automatikusan frissítik magukat, amennyiben a MetaQuotes vállalat új build verziót ad ki. A frissítés feltétele, hogy a Metatrader újra legyen indítva - ekkor érzékeli ugyanis a frissítés szükségességét a program.

Amennyiben valaki ki szeretné kapcsolni ezt az automatikus frissítést, futtassa a Metatrader4 futtatható állományát - a terminal.exe -t - a /skipupdate opcióval. Fontos, hogy időnként mindenképpen megtörténjen a frissítés, hiszen a vállalat időről-időre letiltja a korábbi - túl régi - változatok használatának lehetőségét. A /skipupdate kapcsolóval lehetőségünk van a frissítés időpontját magunk meghatározni - például hétvégén, amikor nincs piac. Ezzel el tudjuk kerülni, hogy az aktuálisan futtatott stratégiáink műszaki probléma, esetlegesen kényszerű leállásba kerüljenek.

Régebbi build változatok kapcsán (2014 előtt)

Az alábbi bekezdések a cikk frissítésének pillanatában (2015-ben) már idejétmúltak. 

A build számok tekintetében érdemes mindig a legfrissebb verziót birtokolni (a program automatikus frissítőprogramja, a LiveUpdate mindig felajánlja a frissítés lehetőségét - és ha engedjük neki, végre is hajtja), ugyanis könnyen előfordulhat hogy az új kiadás kritikus sebezhetőséget vagy súlyos programhibát javít.

A 400-nál nagyobb build számú Metatraderből származó robotokkal gyakran előfordul, hogy a régebbi változatokon (jellemzően a 2xx sorozaton) hibát okozva kilépésre kényszerítik a terminált. Ilyen esetben azonnal javallott a terminál frissítése - a probléma rögtön meg fog szűnni.

Hozzáadva itt: Metatrader

Oszd meg, ha hasznosnak találtad!