Megbízást használjak, vagy azonnali nyitást?

Megbízás vagy azonnali végrehajtás?

A robotfejlesztés közepette gyakran merül fel kérdésként, hogy a megbízások vagy a piaci végrehajtás a jobb megoldás. Véleményem szerint mindkettőt a helyén kell kezelni – megosztom Veled tapasztalataimat a témában. Előtte szokásomhoz híven bemutatom Neked az alapfogalmakat is.

Mit gondolsz, valóban kijut a piacra a tranzakciód?

A leggyakoribb kérdés, ami felmerül a (leendő) kereskedőben, hogy a brókercég vajon valóban kiviszi-e a piacra a kötést vagy nem. Lehet, hogy csak úgymond házon belül tartja őket, azaz market maker. A mostani témánkhoz ennek csak közvetve van köze, azonban mégis fontos tudni, hogy miről van szó.

 • Ha kötésünk ténylegesen kikerül a piacra – leggyakrabban a nemzetközi devizapiacról van szó -, akkor a tranzakció túloldalán egy, a mi kötésünk irányával ellentétes irányra “fogadó” kereskedő kell, hogy legyen.

 • Ha kötésünket a brókercég házon belül tartja, akkor előfordulhat, hogy a brókercég egy másik ügyfele van a túlvégen egy ellentétes kötéssel.

 • Legrosszabb esetben a brókercég nem kötötte össze a kötésünket senkivel, annak nyereségét / veszteségét ő finanszírozza, azaz velünk szemben – ellenünk – vette fel a pozíciót.

Erről a témában egy másik bejegyzésemben fogok részletesen írni.

Pozíciónyitás “most” – azonnali nyitás

Ha döntésünk alapján buy vagy sell típusú pozíciót nyitva azonnal szeretnénk a piacra lépni, akkor azonnali nyitásról beszélhetünk. Sokan – gyakran én magam is – piaci nyitásként hivatkozom erre. A fenti bejegyzés fényében ez könnyen keverhető azzal, hogy a tranzakció valójában csak a brókercégig, vagy az üzlet ellentétes “oldalát” megnyitó fél brókercégéig jut-e el. De nem erről van szó: a piaci nyitás – a saját és a tőzsdei terminológia alapján – azt jelenti, hogy most azonnal szeretnék kiadni egy nyitási vagy zárási utasítást, és nem később, valamilyen megbízással. Az, hogy az általam adott utasítás végül csak a brókercég berkein belül kerül-e végrehajtásra, a tárgyalt kifejezés szempontjából irreleváns.

Amikor valaki eldönti, hogy buy vagy sell pozíciót nyit azonnal, akkor kérését a brókercég – hivatalosan – a rendelkezésre álló árak közül a legkedvezőbb áron hajtja majd végre. Buy esetében a legalacsonyabb, sell esetén a legmagasabb áron. Ha buy pozícióhoz már eleve magasabb áron sikerül hozzájutni, mint amin optimális lett volna, akkor még el sem kezdődött a pozíciónk igazi élete, és máris hátrányos helyzetből indulunk.

Buy vagy sell pozíció nyitására több lehetőségünk van egy meztelen MetaTrader4-ben is; az F9 billentyűvel előhívható kereskedési panel, illetve a chart bal felső sarkában elhelyezkedő One Click Trading is erre a célra szolgál.

Azonnali nyitásnál lehetőségünk van arra, hogy megadjuk, mekkora toleranciát fogadunk el a brókercég végrehajtása során. Ezzel a fogalommal Slippage (csúszás, végrehajtási csúszás) néven találkozhatsz. A könnyebb megértés érdekében egy fiktív instrumentum egész számú áraival mutatok Neked egy példát.

Tételezzük fel, hogy buy pozíciót szeretnél nyitni, és az utasítás kiadásának pillanatában 1230-as Ask árfolyamot mutat a brókercég számodra. Optimális esetben pontosan ezen az áron fog létrejönni a buy pozíciód, és nincs miről beszélgetni. Azonban ha a végrehajtás közben a piac mozog – vagy a brókercég megpróbál átverni -, az történhet számodra kedvező, és kedvezőtlen irányban is. Buy pozíció esetében az alacsonyabb, sell pozíció esetében a magasabb árérték az előnyösebb. Gondolj csak bele az unalomig ismert szólásmondásba: Minél kedvezőbb áron venni, minél drágább áron eladni!

Ha az árfolyam menet közben 1231-re módosul, akkor 1 egész ponttal hátrányosabb helyzetből indulhatsz, amennyiben ezt hajlandó vagy elfogadni. Brókercég kérdése, hogy van-e lehetőséged korlátok közé szorítani azt, hogy milyen hátrányos helyezetet vagy még hajlandó automatikusan elfogadni.

A csúszás mértékét a kereskedési panelen tudod beállítani, már amennyiben a brókercéged erre lehetőséget biztosít az adott számlán. Nézd meg az alábbi két képet! Az első (bal oldali) képen egy olyan brókercég panelét mutatom, amelynek a számláján van lehetőséged dönteni erről a toleranciáról. A második (jobb oldali) képen pedig egy olyan panelt látsz, ahol a brókercég végrehajtásán múlik, hogy végül milyen áron teljesül az általad indított tranzakció. (A képeken EURUSD árfolyama szerepel, de ennek most nincs jelentősége.)

A slippage (csúszás) mértéke beállítható
A slippage (csúszás) mértéke nem állítható

Ha megadhatod a csúszási toleranciát, akkor vedd figyelembe, hogy mi az a távolság, amelyet még hajlandó vagy bevállalni. A példánknál maradva az alábbi táblázat segít eligazodni a slippage értékei és következményei között:

Tolerancia mértéke Még elfogadott ár
0 1230
1 1229, 1230, 1231
3 1227, 1228, 1229, 1230, 1231, 1232, 1233
5 1225, 1226, 1227, 1228, 1229, 1230, 1231, 1232, 1233, 1234, 1235

A csúszási toleranciát a bal oldali képen állíthatod be kézi kötésnél, míg egy robot esetében külső paraméter segítségével tudod majd megadni. Ha nincs ilyen paraméter, akkor kérd meg a fejlesztőt, hogy hozza létre azt.

Pozíciónyitás “később” – függő megbízás

Piacra lépni nem csak azonnal van lehetőségünk, hanem egy később teljesülő árszinten is. A MetaTrader4 platformon 4 különböző megbízás típus létezik, ezeket most egyszerű megfogalmazással vázolom a könnyebb érthetőség érdekében.

Megbízás típusa Jelentése a kihelyezés pillanatában
BUY STOP BUY pozícióba szeretnék lépni a jelenlegi árfolyam felett, azaz a megbízás teljesüléséig, majd utána is az ár emelkedésére számítok
BUY LIMIT BUY pozícióba szeretnék lépni a jelenlegi árfolyam alatt, azaz a megbízás teljesüléséig az ár csökkenésére, utána pedig annak emelkedésére fogadok
SELL STOP SELL pozícióba szeretnék lépni a jelenlegi árfolyam alatt, azaz a megbízás teljesüléséig, majd utána is az ár csökkenésére számítok
SELL LIMIT SELL pozícióba szeretnék lépni a jelenlegi árfolyam felett, azaz a megbízás teljesüléséig az ár emelkedésére, utána pedig annak csökkenésére fogadok

A brókercég a végrehajtás során az előzetesen megadott árfolyamszinteden csak abban az esetben tudja megnyitni a pozíciót, amikor az árfolyam ténylegesen ott lesz. Ha a piac “átugorja” a megbízásod árszintjét, akkor a brókercég vagy kedvezőbb, vagy kedvezőtlenebb áron érvényesíti az adott ügyletet. Ellenőrizni itt sem tudod, hogy a háttérben valóban az történik-e, amit a brókercég ígér, itt ráadásul nincs ráhatásod a csúszás mértékének a korlátozására sem, ugyanis a függő megbízások során bekövetkezett slippage (csúszás) nem korlátozható. (Az azonnali nyitásnál sem mindig, és ha igen, akkor is csak oly módon, hogy úgy dönthetsz, mégsem nyitod meg a felajánlott árral a pozíciót – mivel az nem esik az általad meghatározott tolerancián belülre.)

Néhány pont, vagy akár sokkal súlyosabb mértékű eltéréseket is tapasztalhatsz. A negatív csúszás a számodra előnytelen, a pozitív pedig a számodra előnyös eltérést jelöli.

Mikor melyiket érdemes használni?

A fenti bekezdés önmagában nem elég ahhoz, hogy dönteni tudj abban a tekintetben, hogy a stratégiádban azonnali, vagy megbízásos belépési módot használj. Véleményem szerint lehet és érdemes keverni is a kettőt: ehhez az alábbi pro és kontra táblázatot készítettem.

Azonnali nyitás:
pro és kontra

 • Bizonyos esetekben behatárolható a csúszás

 • A nyitás és zárás sem vonatkoznak rá a minimum kihelyezési távolsággal kapcsolatos korlátozások (stop level)

 • Nem vonatkoznak rá a minimum zárási távolsággal kapcsolatos korlátozások (stop level)

 • Több pozíció együttes nyitásakor a végrehajtás során bekövetkező piacmozgás miatt eltérő áron jöhetnek létre az eredetileg egy árszintre tervezett ügyletek

 • Több pozíció együttes zárásakor a végrehajtás során bekövetkező piacmozgás csökkentheti a profitodat és növelheti a veszteségedet

 • A nyitáshoz állandó felügyelet szükséges (például: folyamatosan futtatott robot)

 • Internetkimaradás esetén nem történik meg a nyitás

Megbízásos nyitás:
pro és kontra

 • Több pozíció együttes nyitásakor a végrehajtás során bekövetkezett csúszás az összes pozíciónál azonos lesz

 • Több pozíció együttes zárásakor a végrehajtás során azonos áron zárulnak a pozícióid

 • Korábban kihelyezett megbízás megnyílásához / teljesüléséhez ritkábban szükséges menedzselés

 • Áram- vagy internetkimaradás esetén megtörténik a korábban kihelyezett megbízás teljesülése

 • Néha nem lehet egy bizonyos távolságon belülre megbízást kihelyezni (stop level)

Mi a helyzet a zárással?

A zárás során is használhatsz azonnali (piaci), vagy megbízás alapú (stop loss, take profit) kiléptetést. A két fenti fejezet ezekre a műveletekre is pontosan úgy igaz, ahogyan a nyitásokra. Sokan szeretnek rejtőzködni a brókercég elől, és ennek érdekében inkább bevállalják az azonnali nyitás pontatlanabb végrehajtását.

Hogyan lehet kísérletezni a témában?

A pro és kontra érveket valós időben tudod megtapasztalni, jellemzően éles számlán. A demó számla sajnos sokszor ideálisabb képet mutat, mint amit az adott brókercég éles környezetben ad majd. Ha a stratégiád rugalmas, akkor próbáld ki azonnali nyitással, és függő megbízással is!

Visszatesztben a MetaTrader4 sajnos rendkívül bután kezeli a csúszásokat: a visszatesztben gyakorlatilag nincsen csúszás. Ha egy megbízást egy olyan árszintre helyezel el, amely egy gap (rés) kellős közepére esik, az MT4 pontosan azon az áron fogja megnyitni a megbízásodat. Ez a valóságban természetesen nem így van, így a teszteket ez befolyásolni fogja, és nem kapsz tisztán valósághű eredményeket, hiszen sokszor olyan helyeken sikerül majd kötnöd, ahol a valóságban biztosan nem tudtál volna.

Figyelmedbe ajánlom a Tick Data Suite nevű eszközt, amellyel ez a viselkedés megváltoztatható. A szoftver igényesen és egyszerűen lehetővé teszi számodra, hogy meghatározd a visszateszten belül előforduló csúszások számát, és azt, hogy ezek a csúszások hányszor legyenek számodra kedvezőek, vagy kedvezőtlenek. A Tick Data Suite szoftverről ide kattintva olvashatsz, a csúszással kapcsolatos funkcióiról szóló bejegyzésemet pedig itt találod meg.

Te mit gondolsz a témáról? Oszd meg velem véleményed!

Írta: | 2018-03-15T09:52:47+00:00 2018. március 13., kedd|Kereskedés|7 hozzászólás

A szerzőről:

Radulovic Attila vagyok, a radu.hu tulajdonosa és szerkesztője. Remélem, hasznosnak találod az oldalamon található anyagokat! Célom, hogy hatékony segítséget nyújtsak Neked a kereskedéssel és az automatizálással kapcsolatban. Érdekel a véleményed, kérlek írd meg kommentben!

7 hozzászólás

 1. Nella 2018. március. 14. szerda - 09:45 - Válasz

  “Korábban kihelyezett megbízás megnyílásához nem szükséges menedzselés”
  Ó, dehogy nem szükséges! Jellemzően hírek környékén, azaz gyors mozgásoknál megtörténik, hogy “deleted[trade disabled]” jelzéssel egyszerűen nem köti be a megbízást, hiába volt jó előre berakva az order. Ha nem vagy gép előtt, akkor így jártál. Ugyanez megtörténik TP-vel és SL-el is. Rengetegszer voltam szemtanúja, hogy fél percig oszcillál az árfolyam a számomra fontos értéknél. (Igen, a spread-et is figyelembe vettem.) Jobbik esetben végül megteszi, amit meg kell tenni. Rosszabb esetben egyszerűen figyelmen kívül hagyja azt. Többször volt már ezek miatt reklamációm.

  • Csaba 2018. március. 15. csütörtök - 17:48

   Szia Nella!
   A megbízásaid valószínűleg azért nem teljesülnek mert a nagy piaci volatilitás miatt a brókecégnél nincs árjegyzés. Nem miattad nincs hanem ők nem akarnak veszteségeket szenvedni.
   Nem ajánlatos közel az árfolyamhoz megbízásokat helyezni,mert soha nem tudni milyen lesz a piaci reakció a hír hatására. .Inkább jobb ha megtanulja a kereskedő a híreket lekereskedni úgy hogy a kulcsfontosságú szinteket figyelembe véve, előre eldönti,ha déli irányba mozdul akkor ezt és ezt fogom tenni,ha északra akkor azt.
   Üdv.

  • Nella 2018. március. 19. hétfő - 12:11

   Szia Csaba!

   Az ordereim órákkal, de sokszor napokkal korábban vannak elhelyezve. Arra várok, hogy odaérjen az árfolyam. A hírkereskedés nem az én műfajom, csak elszenvedője vagyok időnként a “hisztinek”.

 2. Radulovic Attila 2018. március. 15. csütörtök - 09:51 - Válasz

  Szia Nella!

  Ilyesmi előfordulhat egyszer-egyszer, de lehet, hogy érdemes más brókercéget is megnézned.

  A visszajelzésedet köszönöm, módosítottam a bejegyzést úgy, hogy: “kevesebbszer szükséges menedzselés”.

  • Nella 2018. március. 19. hétfő - 12:01

   Igen, nézelődök.

   Ha időd engedi, még egy kérdés:
   A kondíciók szerint a függő megbízások visszavonásig érvényesek, illetve réses nyitás esetén ezek a megbízások nyitóáron teljesülnek. Ám a valóságban sokszor teljesülés helyett törlődnek. Azt mondja a bróker, hogy ez azért van, mert az mt4 “nem tudja értelmezni” pl. az aktuális árfolyam alatti sell limit megbízást. A nap közbeni hiszti-gyertyák esetére is ezt hozza, mondván, hogy ott réses ugrálások vannak csak én nem látom, mert percen belüli és nagyon gyors. Igaz ez a “nem tudja értelmezni” vagy teljesülnie kellene akár nagyobb eltéréssel a beállított ártól?

 3. Zsolt 2018. március. 15. csütörtök - 12:52 - Válasz

  Radu, én a “kijut-e egyátalán a piacra a kötésem” részhez szeretnék hozzászólni, illetve inkább kérdezni. Az én szempontomból van jelentősége, hogy a nagypiacon vagyok kint, bagy a broki cégem egy másik kuncsaftjával versenyeztet? Számomra nem ugyanaz a helyzet? Lehet ezt egyátalán valahogy leellenőrizni? És egyátalán félni kell ettől? Mondjuk a 3. variációtól biztos flni kell,igaz?
  Azt írtad, hogy írsz erről egy külön bejegyzést. Ha ott válaszolsz erre részletesen az is jó nekem.

 4. Radulovic Attila 2018. március. 15. csütörtök - 14:58 - Válasz

  Ellenőrizni véleményem és jelenlegi ismereteim szerint nem tudod.

  Egy brókercég megbízhatósága önmagában nem azon múlik, hogy kiviszi-e a kötésedet, hanem hogy menet közben át akar-e a verni, illetve használ-e trükköket arra nézve, hogy megfosszon téged a nyertes ügyleteidtől. Ezen túlmenően a tőkéd, hozamod (pénzed) kifizetése és hazautalása az, amin sok múlik. Ha ezek működnek, akkor véleményem szerint lényegtelen, hogy egy valós, vagy egy “képzett” piacon létezik a kötésed.

  Magyarul: a korrekt működés és üzleti modell az, ami számít. (Szerintem.)

Hagyj üzenetet

Adhatok Neked még több ingyenes tartalmat?

Értesítelek hetente megjelenő új tartalmaimról.