Visszatesztelés jó minőségű adatokkal – egyszerűen, könnyen és gyorsan

Visszatesztelés jó minőségű adatokkal

A visszatesztelés kapcsán gyakori – és logikus – igény az, hogy minél jobb minőségű, folytonos adatokkal legyen lehetőségünk visszatesztelni. A MetaTrader4-ben alap esetben többnyire hitvány minőségű adatok állnak rendelkezésre, tele olyan szakaszokkal, ahol az adatok egyszerűen hiányoznak. Ezek a rossz minőségű adatok, illetve a teljes teszt alatt kötött (fix) mértékű spread máris predesztinálja a tesztelés lehetőségeit.

3 részből álló cikksorozatommal igyekszem egy, az eddigi megoldásoknál egyszerűbb, gyorsabb, korszerűbb és mindenekelőtt funkciógazdagabb lehetőséget bemutatni, amely 2017-ben megfelelő támogatást ad Neked a visszateszteléshez.

Jelen cikk a következő tartalmi felosztásban jelenik meg:

 1. Egy kis történelem + a Tick Data Suite és Tickstory összehasonlítása (hétfőn jelent meg, ezt olvasod most)
 2. A Tick Data Suite telepítése, és az adatkezelő rész működése (május 9-én kedden jelenik meg)
 3. Visszatesztelési kondíciók beállítása – változó spread, csúszás és további hasznos funkciók (május 10-én szerdán jelenik meg)

A visszatesztelés alapjairól, és hogy miért lehet számodra is rendkívül fontos a háttérben rendelkezésre álló jó minőségű adatsor, ide és ide kattintva olvashatsz korábbi cikkeimben. Javaslom, hogy ezt mindenképpen tedd meg, mert jelen cikkben és a további részekben is lesz pár szakzsargon, amelyet nem minden esetben magyarázok majd el külön-külön.

Egy kis történelem

Az elmúlt években több módszer született meg abból a célból, hogy idegen forrásból beszerzett adatokból visszateszti környezetet lehessen varázsolni az MT4 számára. Ezekről már 2010-ben létrehoztam magyar nyelvű leírásokat, később pedig bővítettem is őket. Azóta sok idő eltelt, természetesen régen és ma is több út létezik a vágyott jó minőségű adatokkal történő visszateszteléshez.

Tény azonban, hogy mindegyik megoldás egy konkrét megoldásból ered, melyet egy Cristi Dumitrescu nevű, az Interneten Birt becenéven ismert fejlesztő hozott létre még 2009-ben. Az általa kifejlesztett módszer lényege, hogy bármilyen külső forrásból származó – akár tick minőségű – adatot be lehet juttatni a MetaTrader4-be, és azon visszatesztet lehet futtatni – akár változó spreaddel is. Ez a megoldás már 2009 óta működőképes, eredetileg egy ún. szkript segítségével lehetett a letöltött adatokat konvertálni és a MetaTrader4-et a szükséges – legyen elég annyi, hogy trükkös – módszerrel elindítani. Azóta több szoftver is részben átvette ezt a módszert, illetve Birt saját szoftvere – amelynek Tick Data Suite a neve – is komoly evolúción esett át. Nem összetévesztendő ez a szoftver a Tickstory (korábban Tickstory Lite) nevű szoftverrel, ami egy másik módszer ugyanennek a témakörnek a lefedésére. (Mind Birt megoldásáról, mind a Tickstory szoftverről éveken keresztül írtam itt a blogon a magyar közönségnek.)

Miről szól majd ez a cikksorozat?

Pár hónappal ezelőtt Birt kiadta a Tick Data Suite 2.0 -ás sorozatát, és ezzel egy rendkívül egyszerűen és flottul működő megoldást alkotott meg a MetaTrader4-re alapuló visszateszteléshez. Úgy gondolom, hogy Magyarországon kevesen tudnak erről a szoftverről, ezért elhatároztam, hogy részletesen bemutatom Nektek és a továbbiakban itt is – akárcsak az elmúlt években a Tickstory kapcsán – összekötő kapocs leszek a Tick Data Suite kapcsán Birt és a magyar kereskedő közösség között. A cikk részei tehát ennek a szoftvernek a használatáról, funkcióiról és lehetőségeiről szólnak majd.

Tick Data Suite letöltése

Állj! Mi lesz a Tickstory programmal?

Továbbra is kapcsolatban vagyok a Tickstory fejlesztőcsapatával, és náluk is várható majd a jövőben, hogy újabb funkciókat és lehetőségeket hoznak létre a programjukba. Mindazonáltal a tények alapján ki merem mondani, hogy funkciógazdagságban a Tick Data Suite verhetetlen, és jelenleg egyetlen – képességeiben hasonló – alternatívája sincsen. Amennyiben a később bemutatott funkciók nagy részére nincsen szükséged és az egyszerűbb (nem rosszabb!) képességekkel rendelkező Tickstory is megfelelő számodra, akkor nem “muszáj” változtatnod a bevált szokásaidon. Ha még sosem alkalmaztál ilyen megoldásokat, akkor a várható problémák és akadályok elkerülése végett egyértelműen a Tick Data Suite programot fogom számodra javasolni.

Akkor most melyik programot használjam?

Köntörfalazás nélkül igyekszem válaszolni az elmúlt évek tapasztalataira hagyatkozva.

 • Ha egyszerű, olcsó megoldásra van szükséged, ami bizonyos korlátozásokkal rendelkezik, de használható: Tickstory.
 • Ha komplex, emiatt némileg drágább megoldás is szóba jöhet: Tick Data Suite.
 • Ha egyáltalán nem akarsz költeni erre a témakörre: ezt felejtsd el, nem fogod tudni teljes mértékben ingyen megoldani (vagy csak óriási kompromisszumokkal).

Milyen szolgáltatásokat tud nyújtani a Tick Data Suite?

Az alábbiakban összefoglalom, hogy milyen funkciókat biztosít a Tick Data Suite. Zöld színnel jelölöm az előnyösebb megoldást.

Funkció leírása Tick Data Suite Tickstory
A MT4 terminált speciális módon szükséges elindítani annak érdekében, hogy működhessen a visszatesztelés a korábban létrehozott adatokkal nem igen
A számítógépre letöltött adatokat újra és újra exportálni szükséges, ha a tesztelt időszakot bővíteni szeretnénk nem igen
Visszatesztelés esetén előre le kell generálni az FXT fájlokat nem igen
A letöltött adatok azonnal felhasználhatóak a visszateszteléshez igen nem
Egyszerre több MT4 terminálban is folyhat visszatesztelés igen nem
Egy MT4 terminálból párhuzamosan több visszatesztelés is történhet igen nem
A visszatesztelés során használt FXT fájl méretkorlátja ~200 GB 4 GB
A visszatesztelési környezet kondíciói minden visszateszt előtt állíthatóak igen nem
A visszatesztelési környezet beállításainak vezérlői beépülnek a MetaTrader4 terminál visszatesztelési paneljére igen nem
Adatforrásként elérhető a Dukascopy igen igen
Adatforrásként elérhető a TrueFX igen nem
Képes végrehajtási csúszás szimulációra (függő megbízások, piaci nyitások, SL és TP esetén) igen nem
Instrumentum elő- és utótagok kezelése szükséges nem igen
Lehetséges a visszatesztelés változó spreaddel igen nem
A tesztelt adatok időzónája egy kattintással állítható minden visszateszt előtt igen nem

A fenti táblázat alapján kijelenthető, hogy a Tick Data Suite-ban lévő funkcióorgia bőven lefedi talán a legvadabb elvárást is, amely a visszatesztelő fejében megfordulhat. A cikk második részében a szoftver összes szolgáltatását be fogom mutatni annak érdekében, hogy látható legyen, mennyi időt és mérgelődést képes számodra is megspórolni.

A következő rész a program telepítéséről és az adatokat kezelő Tick Data Managerről szól.

Írta: | 2018-02-19T15:23:00+00:00 2017. augusztus 17., csütörtök|Jó minőségű adatok|13 hozzászólás

A szerzőről:

Radulovic Attila vagyok, a radu.hu tulajdonosa és szerkesztője. Remélem, hasznosnak találod az oldalamon található anyagokat! Célom, hogy hatékony segítséget nyújtsak Neked a kereskedéssel és az automatizálással kapcsolatban. Érdekel a véleményed, kérlek írd meg kommentben!

13 hozzászólás

 1. Attila 2017. szeptember. 27. szerda - 18:44 - Válasz

  Szia Radu! Ha megveszem ezt a programot, akkor az egyszeri díjon kívül még fizetnem kell a havi 10$ összeget is?

  Köszi a választ.

 2. Dani 2017. november. 17. péntek - 08:58 - Válasz

  Szia Attila!
  A Tick Data Suite-ot a havi 3000 Ft os rendszeres frissìtés nélkül is meg lehet vàsárolni?

  • Radulovic Attila 2017. november. 17. péntek - 13:57

   Utána kérdezek, és itt megírom majd Neked, ha választ kapok.

  • Radulovic Attila 2017. november. 20. hétfő - 14:04

   Szia Dani!

   Választ kaptam Birttől: nem muszáj fizetned a havi előfizetési díjat. Ez a következőket jelenti (fontos tudnod a korlátokat is):

   • nem kapod majd meg a frissítéseket, amelyek az esetleges új MT4 verziókat képesek kezelni
   • nem kapsz technikai támogatást
   • továbbra is használhatod a programot a vásárlás pillanatáig megjelent MT4 verziókkal (a Te feladatod viszont, hogy a frissítést megakadályozd – erről ide kattintva olvashatsz bővebben)
   • továbbra is adatokat tölthetsz le (amennyiben ezt a tick adat szolgáltatók a jövőben is biztosítják).

   A későbbiekben 29 USD ellenében visszatérhetsz a havi díjfizetéshez.

   Ezeket az információkat itt találod meg a szoftver weboldalán.

 3. Dani 2017. december. 2. szombat - 20:28 - Válasz

  Köszönöm Radu! 🙂

 4. NZ 2018. január. 11. csütörtök - 11:26 - Válasz

  Szia Radu! Szeretnék kérdezni, a Tick Data Suite-ot letöltöttem, próbaverzió! Az EURUSD elérhető teljes adatokat letöltöttem a Dukaskopytól. Ezek után elkezdtem a Moving Average.ex4-t visszafelé minden évben jan.01-től jan. 31-ig futtatni. Minden alapon, nem az eredmény a fontos. 2017 és 2016 ban a Chart nyitása funkció működik, viszont 2015 -ben már nem a teszt adatokat rajzolja, mert csak 2015 okt 30-tól vannak adatok a charton. Próbáltam az Eszközök-Beállítások-Max oszlopok a multban funkciót 9-esekkel megtölteni, de ennél 2147483647 nem lett nagyobb. A kérdés, akkor adott időpontól nem lehet kb. 2 év 2 hónapnál távolabb tesztelni vizuálisan? Van valami megoldás, elbénáztam valamit? Előre is köszi.

 5. NZ 2018. január. 12. péntek - 11:08 - Válasz

  Szia Radu! A tegnapi kérdésem annyival egészíteném ki, hogy lehet nem is jó helyen tettem fel a kérdést, mert ez az MT4-ben lehet valami érdekesség. Próbáltam Visual módban is a tesztet, úgy régi időpontokra is 2010 stb. szépen rajzolja. Egy hosszabb időszakra 20150101-től 20171231-ig a visuál mód kirajzolja az összes gyertyát, csak hát jóval lassabb (akkor is ha az Ugrás ide gombot használom). Ezek után azt nem értem, ha a fenti 3 éves időszakot visuálban megjeleníti, akkor sima futtatás után a Chart nyitása gomb ezt miért nem tudja, és miért csak 2015 okt 30-tól vannak adatok?
  Bocs hogy ilyen hosszúra sikerült a kérdésem.

 6. Radulovic Attila 2018. január. 15. hétfő - 12:04 - Válasz

  A 2147483647 az a szám, amelyet egy 32 bites egész szám felvehet. Ez a MT4 korlátozása, és emiatt nem tudsz ennél több gyertyát visszamenőlegesen a charton látni. Elviekben ez bőségesen elegendő kell legyen, hiszen ha M1-es idősíkban gondolkodunk, akkor is kb. 1 491 308 napról van szó.

  Milyen idősíknál jött elő a chart megnyitási probléma? A beállításoknál két szám van, mindkettőhöz ugyanezt írtad be?

  • NZ 2018. január. 15. hétfő - 16:22

   Szia! Igen a Max oszlop a múltban és a charton is 2147483647 ennyi. H1-en 2015 okt 30 előtt nincs adat, M30-on 2016 ápr 29 előtt nincs, M5 2017 feb 24 előtt nincs adat. Visual módban a kijelölt időszakon mutatja, csinálja. Ha nem visualban megy, csak futás után szeretném a chart megnyitással megnézni a kötéseket, azokat nem mutatja.

  • Radulovic Attila 2018. január. 16. kedd - 09:26

   Szerintem az a megoldás, hogy a vizualizáció során a TDS a saját adatait használja a megjelenítéshez, míg a “Chart megnyitás” során a brókercég alap adatait használja fel, abból meg csak annyi van, amennyit látsz.

   Írtam Birtnek, hogy ez bug-e, illetve ha nem, akkor hogyan lehet megoldani ezt a problémát. Szerintem úgy, hogy átmásolod a TDS által legenerált HST fájlokat a brókercég eredeti adatainak helyére – de meglátjuk, hogy ő mit válaszol.

  • Radulovic Attila 2018. január. 19. péntek - 08:24

   Szia NZ!

   Birt megerősítette az elgondolásomat, amit fentebb írtam. A jelenség nem hiba, hanem tudatos működés eredménye. A visszateszt során létrejött HST fájlokkal – amik a gyertyaadatokat tartalmazzák – a TDS nem írja felül a terminálodban lévő aktuális gyertyadatokat. Ha ezt mégis szeretnéd, akkor két lehetőséged van:

   1) Olvasd el ezt a leírást (elég a 19. pontig megcsinálnod, a többi érdektelen számodra)
   2) Vagy: a TDS beállítási panelén, a Misc fülön kattintsd be az Always save the HST files when running a tick data backtest opciót. Figyelj arra, hogy ekkor ne legyen nyitva az érintett chartból semmilyen idősík abban a pillanatban, amikor a visszatesztet elindítod. Tehát ha EURUSD-re tesztelsz, akkor ne legyen EURUSD chart nyitva a terminálban!

   Én első körben a 2. opciót javaslom. Megjegyzés: akármelyik megoldást is alkalmazod, a brókercégtől letöltött adatok minden alkalommal felülírásra kerülnek! Majd jelezz vissza, hogy megoldódott-e így a problémád.

 7. Artúr 2018. január. 18. csütörtök - 22:01 - Válasz

  Szia Radu! Meg lehet rajtad keresztül is vásárolni a TDS-t ?

Hagyj üzenetet

Adhatok Neked még több ingyenes tartalmat?

Értesítelek hetente megjelenő új tartalmaimról.