A kereskedők zömét leginkább két csoportba lehet besorolni: az egyik csoport az, aki kevés pénzből szeretne sokat csinálni. A másik csoport pedig az, aki sok pénzből szeretne sokat csinálni. Ejtsünk tehát erről pár szót!

Horváth Gábor Forex trader

Olvastam írásokat, hallottam előadást, ahol a szerző vagy az előadó mesterien szemléltette és vezette le az optimális összeg kiszámolását.  Ezek a modellek tartalmaztak például jövedelmet, megtakarítást, terveket, kalkulációt, kamatos kamatot és hozamelvárást stb.

Elképzelhető, hogy befektetőként hasznosak lehetnek ezek a modellek és kalkulációk, ám az online kereskedés más műfaj. A tényleges gyakorlati oldalról nézve nemhogy szükségtelennek tartom a bonyolult üzleti becsléseket és terveket, hanem kártékonyak is.

Az életben fontos a célok kitűzése, mert úgy érhetjük el a vágyainkat – ha tudjuk, melyek azok.  Azonban a piac világában nem pont úgy működnek a dolgok, mint a fizikaiban. Itt is tudnunk kell, hogy mit akarunk elérni a kereskedés által, de nem tanácsolom, hogy a célokat hozamszázalékban vagy bármilyen más összegben határozzuk meg.

A trédelés területén kizárólag az éppen előttünk álló pozíció megnyitása előtt végzünk becsléseket és célár meghatározást. Ebben az esetben vizsgáljuk, hogy az adott lehetőség megfelel-e az egy ügyletre vetített minimum elvárásunknak.

Előre eltervezni és célul kitűzni olyat, hogy például minden hónapban 15% nyereséget érek el, vagy év végére megduplázom a tőkém; teljesen irreális. Csak arra tervezhetünk, amiről van némi képünk. Amikor látunk egy setup lehetőséget a charton, akkor vannak a jelen pillanatban adataink, amelyek alapján kalkulálhatunk és mérlegelhetünk, persze még ezek az adatok is hiányosak, de legalább van miből kiindulni. Hogy mi lesz pár óra múlva, mi lesz holnap vagy a következő hónapban, arra vonatkozóan zéró információ áll a rendelkezésünkre, és erre kalkulációt végezni nem lehet, legfeljebb ábrándozni. Azonban a kereskedés világában ábrándozni és reménykedni kifejezetten költséges.

Ha az előttünk álló ügyleten kívül bármilyen hozamelvárást tűzünk ki magunk elé, az mentális teher lesz – tudatosan vagy tudattalanul –, és gátolja a sikeres kereskedést.

Ne becsüljük alá az elménk tevékenységét. Mindent el fog követni annak érdekében, hogy elérjük azt a bizonyos havi 15% hozamot, de a helyzet az, hogy a legcsekélyebb mértékben sincs befolyásunk az árfolyamok mozgásaira, és az elme erőfeszítései és utasításai abszolút hatástalanok maradnak a piaci mozgások irányaira és sebességeire. Így a folytonos belső konfliktus elkerülhetetlen, nincs kiegyensúlyozottság és ellenállásoktól mentesség. A teljesítménykényszer akadályozó tényező, komoly nyomás alá helyezi itt az embert, és stresszt okoz. Nem vitatom, lehetnek olyan területek, ahol jól jöhet az ilyen tuning, de az nem az online kereskedés.

Az viszont fontos, hogy utólag naplózzuk és figyeljük az eredményeinket, mert akkor láthatjuk, hogy jelenleg hol tartunk – a múlt eredményeihez képest.

A hozamelvárások helyett inkább azt kell megfogalmazni, hogy mit szeretnénk elérni. Lehet az bármi, amit a megkeresett pénzből szeretnénk venni: aranyóra, új légkalapács, ionos térgörbítő berendezés vagy protonágyú – a lényeg, hogy ne fix, meghatározott hozamról álmodozzunk.

A pozitív megerősítések hallgatása lótuszülésben – vagy máshogy –, szintén nem lesz elegendő. Tenni is kell azért, hogy megérkezzen a siker. Például: kimondottan jót tesz a kereskedés eredményeinek, ha megtanulja az ember a tréder szakmát.

A „mennyi pénzzel kereskedjünk” képlete egyszerű.  Amennyit rá akarunk szánni.

Vegyünk egy kezdő kereskedőt, és ezen belül egy optimális helyzetet. Tételezzük fel, hogy az emberünk már túl van a demózás és a tanulás időszakán, van kereskedési rendszere és már nem égeti le a gyakorló számlákat. Úgy dönt, hogy elkezdi élesben.

A javaslatom, hogy ilyenkor még ne nyisson olyan méretű számlát, mint amit a kereskedésre szán – csupán a töredékével vágjon neki.  Akkora összeggel töltse fel az egyenlegét, amelynek az elvesztése a legcsekélyebb módon sem befolyásolná az életét, illetve borzolná az idegrendszerét. Hogy kinek mekkora ez az összeg, az teljesen egyedi. Már száz dollárral – vagy annak megfelelő összegű más devizával – is lehet számlát nyitni.

Először jobb az óvatosság, mert érdekes jelenségek figyelhetőek meg, amikor demózás után elkezdi az ember valódi pénzzel a trédelést. Ekkor a kereskedő teljesen más élményekkel és érzelmi hatásokkal találkozik.

Aki kezdőként azt mondja, hogy ő nem fog kicsiben kereskedni, mert az unalmas, és így nincs számára kihívás, jobb, ha el sem kezdi, mert még szikrája sincs benne a fegyelemnek, továbbá az is megmutatkozik, hogy csak a pénz érdekli. Ebben a szakmában ez a vesztesek attitűdje. Persze ettől még elkezdi nagyban, nem foglakozik a figyelmeztetésekkel – az itt leírtakkal sem.

De ebben a példában legyünk optimisták, és induljunk ki abból, hogy a kezdő tréderünk jól veszi az akadályokat, betartja a szabályait; a kis tőkemérettel is kockázatkezelten kereskedik – azaz a töredékét kockáztatja az egyenlegének: pl. ügyletenként 1%-ot. Sőt, legalább hat hónapja nyereséges. Ezután lehet növelni a tőke méretet – vagy a pozíciókon vállalt kezdeti kockázatot –, de még mindig csak óvatosan. Ha az emelés után sem romlanak az eredmények, és az elkövetkező hónapok is megerősítik a profitos kereskedést, akkor lehet tovább növelni az összeget. A hangsúly a fokozatosságon van.

Vannak, akik a veszteséges – vagy nullás – eredmények ellenére is növelik a számlaméretüket vagy a kockázatukat, arra gondolva, hogy nagyobb téttel jobban fognak teljesíteni, mert akkor biztosan jobban figyelnek – vagy tudom is én, még milyen érveket sorakoztatnak fel. Ám ez az elmélet a valóságban nem állja meg a helyét, sőt, éppen ellenkező hatás jön létre. A bukók még nagyobbak lesznek – mint a kisebb számlán. Exponenciálisan nő a veszteség. És nem csupán a számlaméret növekedése és a nagyobb kockázat miatt, hanem mert megnő a pszichés teher. Mivel a kereskedő még nincs készen a nagyobb összegű játékra – hiszen alacsonyabb összegnél sem volt nyereséges – így drámai módon hat a teljesítményére a nagyobb mentális nyomás.

 Radulovic Attila Metatrader4 programozó

Gábor leírása nagyon jó választ ad a kereskedő szemszögéből. Ugyanerre a kérdésre én is egyszerű és sarkos választ adok: mindenképpen kevesebbel, mint amennyire jelenleg gondolsz. Ha a „kezdő” és „haladó” minősítés számodra zavaró, akkor gondolj úgy erre, mint bármilyen más vállalkozásra az életben. Gyakran szoktam a következő példát mondani: ha van egy alaptőkéd, és holnap nyomdai vállalkozást akarsz indítani, akkor rögtön számodra túl magas árú ipari nyomdagépeket igyekszel megvásárolni, vagy először némi tájékozódás után a kisebb, digitális nyomdai gépek irányába mozdulsz el? Ha életedben még sosem foglalkoztál a nyomdai területtel, akkor valószínűtlen, hogy 1 év múlva már könyvkiadással vagy hatalmas méretű plakátok nyomtatásával foglalkozol majd. A sanszos inkább az, hogy az első pár év tapasztalatszerzés a „túléléshez” lesz elegendő, és ahhoz hogy kijelöld magadnak a lehetséges irányokat, azt a területet amelyre specializálódni fogsz. Ebből következik, hogy milyen újabb tapasztalatokat szerzel majd, és hogy mennyivel növeled a befektetett tőkédet (ha lesz rá lehetőséged).

Az online kereskedésre lefordítva: először tájékozódj, tanulj, ismerkedj a lehetőségekkel. Később az egzisztenciádhoz képest minimális pénzösszeggel nyiss számlát például egy olyan brókercégnél, amelynél ez lehetséges. Ne akarj rögtön milliókat csinálni!

Tudatosság

A tudatosságról már írtam egy korábbi cikksorozatomban, javaslom, hogy olvasd el mind a három részét: Kereskedés: robottal vagy anélkül? 1. rész2. rész3. rész.

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a három legfontosabb dolog: tervezésmegtakarítás és kitartás. Ha ezek közül valamelyik még nincs rendben nálad, akkor semmiképpen ne kereskedj saját egzisztenciádhoz képest túlzó pénzösszegekkel. Hatalmas tapasztalat volt számomra, amikor más vállalkozásaik alapján sikeres, tízmilliókat kockáztatni képes vállalkozók 1-2 000 dollár (euró) kockáztatásával kezdtek el dolgozni és ezen a szinten hosszabb időn keresztül nem is változtattak. Az egyre jobb és biztosabb eredmények elérése után lehet szó a lépcsőzetes tőkeemelésről. Ha bennük megvan az alázat, akkor Benned is!

Alább egy pár gondolatébresztő kérdést gyűjtöttem össze a három kategóriához.

Ha a következők közül nem tudsz pontos, konkrét választ adni, akkor nem javaslom a nagyobb tételekkel történő kereskedést!

Tervezés

  • Mekkora összegből élsz jelenleg? Csinálj egy pontos számítást erre vonatkozólag!
  • Mennyi pénz szeretnél csinálni és mennyi pénzből?
  • Milyen időközönként szeretnél tőkét kivonni?
  • Hosszú vagy rövidtávú kereskedési stratégiában gondolkodsz?
  • Milyen célt szeretnél elérni a kereskedéssel előállított pénzzel?
  • Tudsz-e kockázatot tervezni egy-egy trade előtt?

Megtakarítás

  • Mekkora összeget takarítasz meg havi szinten?
  • A bevételeid 10-20%-át meg tudod tartani rövid, közép vagy hosszú távú megtakarításokkal? (Nem tőzsdére gondolok; szóba jöhet bármi a biztosítástól a lakástakarékon keresztül.)
  • Van-e megtakarításod a tőzsdére szánt nagyobb összegen felül?
  • Mi történik, ha holnap elveszted azt a pénzt, amit beutalsz a brókercéghez?
  • Mi történik, ha holnap bedől a brókercég, és azt a pénzt, amit beutaltál a brókercéghez csak 1 év múlva, vagy rosszabb esetben soha nem kapod vissza?

Kitartás

  • Mennyi időn belül szeretnél rendszeres pénzhez jutni a kereskedésből?
  • Ha úgy érzed, hogy már nagyobb összeggel kereskedhetsz, akkor mennyi ideig lennél képes elviselni, ha nem tudnál profitot termelni?
  • Sőt, mennyi ideig lennél képes elviselni, hogy veszteséget szenvedsz el?
  • Jelenleg milyen munkát végzel és mennyi szabadidő áll rendelkezésre naponta a kereskedéshez?

A fenti kérdések közül párat talán nem gondolsz relevánsnak, azonban ha egy kicsit távolabbról tekinted át a kereskedés témakörét, akkor igenis komoly súllyal esnek latba ezek a kérdések is.

Ha úgy látod, hogy a környezetedben másoknak is hasznosak lehetnek ezek az információk, oszd meg velük ezt a cikket!