A 940-es build kiadás után fél évvel, 2016. június 3-án új MT4 verziót adott ki a MetaQuotes: a 970-es build változatot. A kiadás néhány kisebb újdonságokat tartalmaz.

2016. július 1. után a 940-es buildnél régebbi MT4 változatok támogatása megszűnik, és ezután már bejelentkezni sem lehet velük a kereskedési szerverekre – azaz e dátum után csak a 940-es, vagy újabb Metatrader4 terminálokkal lehet majd kereskedni.

Változások a 970-es build változatban

  1. Terminál: egyszerűsített demó regisztrációs panel. Most már nem kell kitölteni a hosszú űrlapot, egyszerűen csak add meg az egyszerűbb adatokat: számla típusa, tőke és tőkeáttétel mértéke.
Demó számla regisztráció

Demó számla regisztráció

  1. MQL4: Az ex4 fájlok formátuma megváltozott annak érdekében, hogy támogassa az MQL4 nyelv új szolgáltatásait. Minden, korábbi build verzióban létrehozott EX4 fájl helyesen fog működni a frissítés után is. A kompatibilitás felfelé tehát biztosított.A 970 és ennél újabb build verziókban lefordított EX4 programok nem fognak működni a korábbi terminálokban – a kompatibilitás lefelé tehát nem támogatott.
  2. MQL4: Absztrakt osztályok és „tiszta” függvények támogatása.
  3. MQL4: pointerek támogatása függvények esetén az eseménymodellek rendezésének egyszerűsítéséhez.
    Függvény pointer deklarálásához egyszerűen létre kell hozni egy „pointer a függvényhez” típust, például:
    typedef int (*TFunc)(int,int);

    Most már a TFunc egy típus, és lehetőség nyílik a pointer függvény típusú változó létrehozására.

    TFunc func_ptr;

    A func_ptr változó most már pointert tartalmazhat a függvényhez a későbbi létrehozáshoz:

    int sub(int x,int y) { return(x-y); }
    int add(int x,int y) { return(x+y); }
    int neg(int x)       { return(~x);  }
     
    func_ptr=sub;
    Print(func_ptr(10,5));
     
    func_ptr=add;
    Print(func_ptr(10,5));
     
    func_ptr=neg;           // hiba: neg nem int (int,int) típusú
    Print(func_ptr(10));    // hiba: két paraméternek kellene lennie

    A pointer függvényhez típusú változók változóként tárolhatóak és adhatóak át. Nem lehet pointert kérni egy nem-statikus osztály metódushoz.

  4. MQL4: Hozzáadásra került a TERMINAL_SCREEN_DPI érték a ENUM_TERMINAL_INFO_INTEGER kliens terminál tulajdonság enumerációhoz – a megjelenített adatok felbontása dot per inch-ben (DPI) van kifejezve. Ennek a paraméternek az ismeretével pontosan beállítható a grafikus objektumok mérete annak érdekében, hogy ugyanúgy nézzenek ki más-más képernyőfelbontás alatt.
  5. MQL4: Hozzáadásra került a TERMINAL_PING_LAST érték a ENUM_TERMINAL_INFO_INTEGER kliens terminál tulajdonság enumerációhoz – az utolsó ismert ping értéke a kereskedési szerver felé, mikroszekundumban kifejezve. Egy másodperc megegyezik 1 millió mikroszekundummal.
  6. MQL4: A DRAW_NONE pufferek (nincs grafikus megjelenítésük) most már nem vesznek részt a chart ablak minimum és maximum értékeinek számításában az egyéni indikátoroknál.
  7. MQL4: Javítva az OBJ_LABEL és OBJ_TEXT típusú objektumok esetén az egérmozgáshoz és egérkattintáshoz kapcsolódó események generálása. Korábban helytelen események lettek generálva, amennyiben azok OBJ_RECTANGLE_LABEL vagy OBJ_RECTANGLE elemen belül helyezkedtek el.
  8. MQL4: Javítva a nulla magasságú hisztogram gyertyák az egyéni indikátoroknál. Korábban az ilyen gyertyák nem kerültek megjelenítésre, most viszont már 1 pixel magassággal lesznek létrehozva.
  9. Szignálok: Javítva lett a szolgáltató és a feliratkozó közti kereskedhető instrumentumok összehasonlítás során történő keresés.
  10. Teszter: Javítva lett az FXT fájlon belüli spread használat, amennyiben a teszt az Aktuális spreadet használja.
  11. Piac: Javítva lett néhány Piac oldal megjelenítési hibája.
  12. MetaEditor: Javítva lett a szavak keresése a „Match Whole Word Only” módban.
  13. MetaEditor: Amennyiben dupla kattintás történik egy fájlnévre a fordítás utáni eredménylistában, a szerkesztő az adott fájlra vált.
  14. MetaEditor: Javításra került néhány vezérlőelem megjelenítése Windows XP alatt.
  15. Javított hibák a fórumbejegyzések és hibanaplók alapján.

Radu megjegyzései az új változat kapcsán

  • Érdemes figyelni arra a tényre, hogy a korábbi, esetlegesen nem frissített MT4 terminálok nem fogják tudni beolvasni a 970-es fordító által elkészített EX4 fájlokat.
  • A többi változás leginkább a fejlesztők életét könnyíti meg.
  • Korábban már írtam arról, hogy mit kell tenned, ha szeretnél visszaállni egy régebbi build változatra.