A kérdés tehát másképpen fogalmazva: hogyan kell rész-zárni? A MT4 nem teljesen intuitív felületén ez semmiképp sem magától értetődő feladat, ezért leírom és illusztrálom a rész-zárás módszerét.

Mikor lehet szükség rész-zárásra?

Sok ilyen helyzet lehet, azonban a leggyakoribb használati eset az, amikor profitos helyzetekben az érintett pozíció egy bizonyos részét (például felét) szeretnéd zárni.

Hogyan tudok rész-zárni?

A rész-zárás sok kereskedést támogató segédprogram is meg tudja oldani, azonban most a „meztelen” MT4-es módszert mutatom be, amely minden terminálban alkalmazható.

Az alábbi lépéseket tedd meg a rész-zárás érdekében:

  1. A nyitott pozíciók listájában kattints jobb egérgombbal a részben zárni kívánt pozíción
Rész-zárás a Metatrader4-ben

Rész-zárás a Metatrader4-ben

Fontos, hogy a pozíció egy része csak akkor zárható, ha az adott lotméret az instrumentum feltételrendszerében szereplő minimum lotméretnél nagyobb. Ha például a legkisebb nyitható lotméret 0.01 és pont ekkora pozíciónk van nyitva, akkor ezt a pozíciót nem lehet rész-zárni. Továbbá a zárni kívánt pozíciórésznek is legkevesebb a minimum lot lépésköznek kell lenni; azaz ha van egy 4.00 lot méretű pozíciónk és a legkisebb lot lépésköz 0.1, akkor nem fogunk tudni 0.1-nél kisebb részt zárni.

  1. A megjelenő ablak gyakorlatilag az a panel, ahol TP/SL értékeket szoktál állítani. Az ablakban van egy Típus nevű lenyitható lista; kattints rá bal egérgombbal és válaszd ki a Piaci végrehajtás lehetőséget! Fontos: nem a Zárás lehetőséget kell kiválasztanod, mert az egy teljesen más funkció!
Piaci végrehajtás

Piaci végrehajtás

  1. Most pedig írd át a Mennyiség mező értékét arra a lotméretre, amit zárni kívánsz! Alapból itt a pozíció teljes mérete szerepel majd. Én a példa kedvéért 2.00 lotot fogok zárni a pozícióból, azaz gyakorlatilag lezárom a felét.
Zárni kívánt lotméret megadása

Zárni kívánt lotméret megadása

A Stop loss és Take profit mezőket ne módosítsd! Ezután érdemes még egyszer ellenőrizned, hogy megfelelően töltötted-e ki a zárandó lotméret mezőt; ha minden rendben, akkor a sárga záró gombon a zárni kívánt lotméret jelenik meg. Amennyiben a gomb szürke, akkor a zárni kívánt lotmérettel van valamilyen probléma (lásd fentebb).

  1. a gomb megnyomása után a számlatörténetben megtalálod a lezárt pozíciódat, melynek ticket száma a rész-zárás előtti pillanat ticket száma. A lezárt pozíció Megjegyzés mezőjébe bekerül a to #új ticket szám (pl. to #123456) szöveg, amely megmutatja az új, még létező fele akkora méretű pozíció ticket számát.

Az új pozíció megjegyzése pedig a from #eredeti ticket szám szöveget tartalmazza, azaz a megjegyzés alapján tudható, hogy mely pozícióból történt rész-zárás.

Fontos tudni:

  • a részleges zárás egy olyan művelet, amely eltávolítja az érintett pozíciók korábbi megjegyzését (ha volt nekik)
  • az érintett eredeti pozíció minden paramétere ugyanaz marad; vagyis az új (mesterségesen létrehozott) pozíció nyitóára ugyanaz marad, mint az eredeti. A költségek – például felgyülemlett swap, illetve a jutalék – is darabolásra kerül a zárásnál megadott méret alapján az egyenes arányosság szabálya szerint.