Pénteken új, hivatalos MT4 build kiadás érkezett – a 735-ös.

A szokásos, angol nyelvű fórumbejegyzést ide kattintva nyithatjátok meg.

  1. Terminál: Elérhető az új Virtual Hosting szolgáltatás. Most már a MT4 terminálon belül is igényelhetsz virtuális szervert, amely folyamatos kapcsolatot jelent a kereskedési szerverhez, valamint megszakítás nélküli expert advisor futtatást biztosít.

A virtuális szervereket a MetaQuotes partnercégei biztosítják.

A virtuális szerver/terminál szolgáltatás azoknak lehet fontos, akik non-stop szeretnének robotot futtatni.

A „Virtuális terminál” elnevezés mögött az az ötlet húzódik, hogy virtuális szerver helyett elegendő egy-egy virtuális terminál is. A virtuális terminálért természetesen ugyanúgy fizetni kell, ráadásul szinkronizálni kell a terminálban lévő fájlokat, beállításokat és naplóbejegyzéseket. Számomra nem szimpatikus ez az ötlet, mert némi pénz ráfizetésével magyar és nemzetközi piacon is lehetőségünk van komplett számítógépet (VPS szervert) bérelni.

A lehetségesen felbukkanó hibák, szinkronizációs hiányosságok miatt egyelőre biztosan nem javaslom senkinek a funkció használatát. Amennyiben te, kedves olvasó mégis használod, és benyomást + tapasztalatot szerzel, kérlek írd meg nekem a radu kukac radu pont hu e-mail címen! Köszönöm.

Véleményem szerint ez a MetaQuotes újabb trükkje, hogy a MT4 terminálon keresztül minél több pénzért eladható termék váljon elérhetővé.

Virtuális szerver igénylése

Virtuális terminál virtuális szerveren történő igényléséhez kapcsolódj az érintett kereskedési számládhoz, és kattints a helyzetérzékeny menüben a „Virtuális szerver regisztrálása” parancsra.

Virtuális szerver regisztrálása

Virtuális szerver regisztrálása

Megjelenik a „Virtuális hosting varázsló” ablaka. Az ablakban bemutatásra kerül, hogy hogyan is működik ez a folyamat. A virtuális szerver igénylése 3 lépésből áll. Először is ki kell találnod, hogyan kell felkészülnöd a költözésre. Ezután a brókered szerveréhez legközelebb eső virtuális szervert kell kiválasztanod a lehető legkisebb hálózati késleltetés érdekében.

Virtuális szerver kiválasztása

Virtuális szerver kiválasztása (kattints a képre!)

360 percnyi ingyenes lehetőséged van a tesztelésre minden MQL5.közösség hozzáférés kapcsán, de kiválaszthatod a felajánlott bérleti díjak bármelyikét is. Végül ki kell választanod a költözés módját, a végcél alapján:

  • Minden (All) – teljes költözés akkor szükséges, ha egyszerre akarsz robotot futtatni és indikátorokat használni, valamint tradeket másolni (szignálkövetés);
  • Expertek (Experts) – csak robotok és indikátorokat akarsz használni, a szignálkövetés nem érdekel;
  • Szignálok (Signals) – kizárólag kereskedések másolása – csak a szignálkövetés beállításainak mentése (chartok vagy programok nem lesznek másolva).

Miután kiválasztottad a költözés módját, azonnal elindíthatod a virtuális szervert a „Migrate now” gombra kattintva, de ezt megteheted később is.

Költözéssel kapcsolatos előkészületek

Mielőtt elindítod a virtuális terminált, érdemes előkészítened a másolni kívánt aktív munkakörnyezetet, vagyis a chartok, indikátorok, robotok és szignálok beállításait.

  • Chartok és Piacfigyelő – rejtsd el az összes felesleges instrumentumot a Piacfigyelőből a hálózati adatforgalom csökkentésének érdekében. Zárd be a nem használt chartokat, állítsd be a „Max. oszlop a chartban” opciót – a terminált ezután újra kell indítanod.
  • Indikátorok és robotok – ellenőrizd a charthoz csatolt eszközeidet!  Piacon vásárolt programjaid is másolásra kerülnek a költözés során. Az aktivációk száma nem növekszik azzal, hogy virtuális terminálon is futtatod őket. A robotok paramétereinek helyes beállítása mindenképpen szükséges!
  • E-mail, FTP és szignálok – amennyiben egy robot e-mailt küld, FTP-n kereszütl tölt fel adatot vagy szignálokat másol, győződj meg arról hogy megtörténtek az ezzel kapcsolatos helyes beállítások. Add meg a helyes MQL5.közösség bejelentkezési adataidat a beállítások panel Közösség fülén! Ezutóbbi a szignálmásoláshoz szükséges.
  • Szignálmásoláshoz fűződő jogok – az automatizált kereskedés állandóan be van kapcsolva a virtuális terminálban. A szignálokkal történő munkához állítsd be a megfelelő feltételeket a Szignálok fülön!
  • WebRequest – amennyiben egy, a virtuális szerveren futó program használja majd a WebRequest() funkciót HTTP kérések küldése kapcsán, szükséges a megbízható URL-ek listázása az Expertek fülön.

Költözés

A költözés azt jelenti, hogy a terminálban jelenleg használt aktív munkakörnyezetedet a virtuálisra másolod át.

A költözés minden egyes kliens terminál szinkronizáció folyamán törétnik meg. A szinkronizáció mindig egyirányú folyamat – a kliens terminál környezete másolódik át a virtuálisra, és sosem fordítva. A virtuális terminál állapota – terminál és robot naplók, virtuális szerver adatai – állandóan figyelhető, ellenőrizhető.

A szinkronizálás elindításához kattints a „Synchronize Environment” parancsra és válaszd ki a költözés típusát!

Szinkronizáció típusa

Szinkronizáció típusa

Vagyis bármikor megváltoztathatod a chartok számát, az instrumentumlistát, az elindított programokat és azok paramétereit, a terminálbeállításokat vagy a szignál feliratkozásokat.

A költözéssel kapcsolatos összes adat elérhető a kliens terminál naplófájljában.

Szinkronizáció naplózása

Szinkronizáció naplózása

A szinkronizáció után nyisd meg a virtuális terminál naplóját a végrehajtott parancsok ellenőrzése kapcsán!

Napló megtekintése

Napló megtekintése

Munka a virtuális terminállal

A bérelt virtuális szerver státusza könnyen figyelhető a kliens terminálból. Kattints a „Details” parancsra a helyzetérzékeny menüben!

Virtuális terminál állapotának megtekintése

Virtuális terminál állapotának megtekintése

Az információ négy fülön kerül megjelenítésre:

  • Részletek – adatok a virtuális szerverről és a terminál aktuális munkakörnyezetéről
  • CPU Usage – CPU használat grafikonja, %.
  • Memory Usage – memória használat grafikonja, Mb.
  • Hard Disk Usage – merevlemez használat grafikonja, Mb.Mb.

További információt a szolgáltatás kapcsán az alábbi két cikkben találsz (angol nyelven):

  1. Terminál: A hírekkel kapcsolatos modul teljesen újra lett tervezve.

Sokrétű tartalom támogatása

A Hírek modul most már támogatja a dizájn és multimédiai elemeket.

Új artalomkezelés a hírekben

Új artalomkezelés a hírekben

Elmulasztott hírek letöltése

Korábban a terminál csak akkor töltötte le egy hírt, ha közben kapcsolódva volt a bróker szerveréhez. Most már a terminál letölti azokat a hírelemeket is, amelyek akkor jelentek meg, amikor nem volt kapcsolódva a bróker szerveréhez.

Minden szerver híreinek különálló tárolása

Ezen frissítés előtt a hírek egy közös, egyszerű adatbázisban tárolódtak és egy kereskedési számlához történő kapcsolódás során az összes hír megjelenítésre került. Most már minden kereskedési szerver hírei különálló adatbázisokban kerülnek mentésre. Így most már csak annak a releváns kereskedési szervernek a hírei jelennek meg, amelyhez éppen kapcsolódunk. Ez jobb struktúrát és könnyebb kezelhetőséget biztosít a hírek kapcsán.

  1. Terminál: a „Figyelmeztetések” objektum tulajdonságablakának és az objektumlistában történő megjelenítése javítva
  2. Terminál: Néha nem került mentésre a frissen létrehozott kereskedési számla a Navigátor panelen. Javítva.
  3. Terminál: Javításra került a „Kitettség” ablak megjelenítése és frissítése.
  4. Terminál: Kompatibilitás a Symantec Endpoint Protection-nel.
  5. MQL4: Az OrderOpenTime, OrderCloseTime és OrderExpiration eljárások visszatérési értéke most már datetime az integer helyett.
  6. MQL4: Hozzáadásra került az alap idősík (aktuális chart idősíkja) a SeriesInfoInteger függvényben, amennyiben az idősík paraméter nem kerül megadásra.
  7. MQL4: Javításra került a robot által kihelyezett objektum mozgatása közben történő tulajdonság változtatás kapcsán.
  8. MQL4: Javítva a privát konstruktor létezésének ellenőrzése fordítás során.
  9. MQL4: Javítva az osztály tagjainak inicializálása a konstruktor inicializálásakor, amennyiben az osztály konstruktorhoz sablont használtunk
  10. Javított hibák a fórumbejegyzések és hibanaplók alapján.