Új hivatalos MT4 build verzió várható március 21-én

Új MetaTrader4 build: 625

A MetaQuotes bejelentése alapján ma a napsütés mellett annak is örülhetünk, hogy (elvilekben) új hivatalos build verziót adnak ki. Mivel egyelőre ez is csak egy ígéret, nem ismert a kiadás száma, bár az biztosnak látszik hogy 620 vagy annál nagyobb lesz.

Frissítve 2014. március 22-én: a kiadás a 625-ös számot kapta.

Talán zavaró lehet mostanában a sok “talán”, “lehetséges” és “valószínű” itt a blogon, de jelenleg a Metatrader4-et övező közhangulat jelenleg talán legfontosabb három jelzője ez.

A cég egyik munkatársával folytatott beszélgetés vége az, hogy a mára tervezett kiadást akár el is halaszthatják, amennyiben túl sok váratlan hiba merül fel a kiadás tesztelése során. Az rejtély, hogy akkor addig miért jelentik be, de ezen nem szabad fennakadnunk.

A kiadás legfontosabb újdonsága, hogy végre tartalmazza az általam korábban jelzett súlyos hiba javítását is.

A változások és újítások listája

 1. Piac: Új termékkategória a MetaTrader AppStore -on belül: Magazinok (Magazines). A felhasználók most már nem csak kereskedési alkalmazásokat, hanem kereskedéssel és pénzügyekkel kapcsolatos magazinokat is könnyen vásárolhatnak.

Magazinok

Akárcsak a MetaTrader4 alkalmazások, a magazinok is megvásárolhatóak a MQL5.community Market oldalán. Az összes magazin részletes leírással és képernyőkép-galériával rendelkezik:

Magazinok

Az magazin utolsó száma mindig a “kirakatban” jelenik meg, a korábbiak pedig az Archívum (Archive) fülön található meg.

A magazinok vásárlásához rendelkezned kell egy MQL5.com hozzáféréssel, rajta a megfelelő mennyiségű pénzzel. A hozzáférés adatait a Közösség (Community) fülön érheted el a terminál beállításai között:

Kattints a Vásárlás gombra a magazin oldalán a kifizetéshez! A kifizetési jóváhagyás panel meg fog jelenni:

A folytatáshoz fogadd el a Piac használati feltételeit, és add meg az MQL5.közösség jelszavadat! Ezek után a megfelelő mennyiségű pénz levonásra kerül a számládról és a magazin letöltődik. A Vásárlás (Buy) gomb helyére a Megnyitás (Open) gomb kerül.

A Magazin fájlok a My Documents\MQL5 Market\Magazines\[Magazin neve]\[szám neve] könyvtárba töltődnek le. A letöltés két formátumban történhet meg:

 • MQB – ez egy védett formátum, melyet a fizetős magazinok esetében használunk. A fizetés után a magazin fájl kódolva kerül letöltésre, és csak ezen az adott számítógépen nyitható meg. Egy kódolt változat generálását aktiválásnak nevezzük. Minden magazin legalább 5 alkalommal aktiválható különböző számítógépeken. A magazin saját szerkesztőire (eladóira) van bízva, hogy megnövelik-e az aktiválások maximális számát.
 • PDF – ezt a formátumot az ingyenes magazinok használják majd. A letöltés után egy ilyen fájl szabadon másolható, mozgatható és megtekinthető más eszközökön is. A MT4-hez hozzáadtunk egy speciális összetevőt, a MetaViewert, melynek feladata a kódolt MQB fájlok megnyitása. Ez a program lesz elindítva akkor, amikor a felhasználó a Megnyitás gombra kattint, továbbá a Windowsban a fájlra történő dupla kattintás esetén is.

A MetaViewer egy kényelmes alkalmazás MQB és PDF formátumú könyvek és magazinok olvasásához. A billentyűzet nyilainak használatával lehet lapozni: a jobbra és balra gomb a lapozáshoz, a felfelé és lefelé gombok a görgetéshez használhatóak. A MetaViewer további funkciókat tartalmaz a navigáláshoz:

 • Fájl (File) – fájlok megnyitása és kilépés a programból
 • Nézet (View) – megjelenítési beállítások: felület nyelve, oldal nézete, státusz panel és vezérlőgombok megjelenítése, elforgatás
 • Navigáció (Navigation) – navigációs parancsok: lapozás, első oldal, utolsó oldal, ugrás a választott oldalra
 • Nagyítás (Zoom) – nagyítás és kicsinyítés, oldalhoz méretezés, tényleges méret
 • Segítség (Help) – információ a programról és pár hasznos link
 1. Teszter: az optimalizáció során most már támogatott az OnTester handleren belüli egyedileg meghatározott eredmény használata.Amennyiben az OnTester handler jelen van, az OnTester eredmények egy új oszlopban jelennek meg:
 2. Teszter: Új TesterStatistics függvény hozzáadva az OnTester handler eredményeihez történő hozzáférés kapcsán
 3. Teszter: Elérhető optimalizáció a lista (enumeration) típus bemenő paramétere alapján
 4. Teszter: Az expertek string típusú paramétereinek javítása a teszt kimutatásban
 5. Terminál: A Expertek gomb szerepe megváltozik; az új gomb neve AutoTrading lesz. Most már az összes expert megkapja a szükséges eseményeket (tick, időzítés, chart események) függetlenül a gomb állapotától, akárcsak a MT5-ben. A gomb státusza kizárólag az OrderSend, OrderModify, OrderClose és OrderDelete funkciókat érinti.
 6. Terminál: Új feltétel került hozzáadásra az automata kereskedés letilthatósága érdekében: chart instrumentum vagy idősík változása. Amennyiben ilyen változás történik, a robotok működése tiltottá válik az érintett charton.
 7. Szignálok: a szignálok leírása javítva, amennyiben azok más nyelvűek mint a Windows aktuális területi beállítása.
 8. MQL4: A fordító elvárja a statikus osztály változók pontos elhelyezését az új verzióban.
 9. MQL4: SYMBOL_PATH tulajdonság hozzáadva az instrumentum kapcsán lekérdezhető információkhoz.
 10. MQL4: Az OBJPROP_FILL és OBJPROP_HIDDEN objektum tulajdonságokkal kapcsolatos működés hozzáadva.
 11. MQL4: Az IsStopped működése javítva számlaváltás közben. Az IsStopped függvény nem adott vissza true értéket, amennyiben számlaváltás történt.
 12. MQL4: A ChartIndicatorsTotal és ChartIndicatorName eljárások javítva.
 13. MQL4: Az ArrayCopy eljárás javítva akkor, amikor egy tömb egy része saját magára kerül másolásra
 14. MQL4: Az IndicatorSetString függvény most már helyesen adja át az indikátori szintek leírását
 15. MQL4: Javítva az esetenként előbukkanó hiba a ChartWindowFind függvény használatakor (hibás számot adott vissza az ablakok kapcsán)
 16. MQL4: A szélsőségesen hosszú sorok levágása javítva az ObjectSetText függvényben.
 17. MQL4: IndicatorSetInteger függvény javítva; néhány érték esetén az indikátor szintjeinek megadását akadályozta meg
 18. MQL4: A StringSplit működése most már a dokumentáció szerint történik – amikor NULL stringet adunk át, a visszatérési érték nulla.
 19. MQL4: Javítva a statikus tömbök elemeinek megjelenítése, amennyiben dinamikusra lett állítva a debugger általi végrehajtás közben
 20. MQL4: A DLL-ek számára átadott stringek javítva, amennyiben a NULL string értékként lett átadva
 21. MQL4: Az ENUM_SYMBOL_TRADE_EXECUTION és ENUM_SYMBOL_TRADE_MODE listák hozzáadásra kerültek
 22. MQL4: Gyorsabb fájlműveletek.
 23. MQL4: Javított ANSI – Unicode Fixed sorkonverzió a hieroglifikus nyelvek esetén.
 24. Javítások a fórumbejegyzések és hibajelentések alapján

A frissítés a szokásos módon, a LiveUpdate rendszeren keresztül várható.

Írta: | 2017-08-21T09:21:18+00:00 2014. március 21., péntek|MetaTrader4, MQL4|11 hozzászólás

A szerzőről:

Radulovic Attila vagyok, a radu.hu tulajdonosa és szerkesztője. Remélem, hasznosnak találod az oldalamon található anyagokat! Célom, hogy hatékony segítséget nyújtsak Neked a kereskedéssel és az automatizálással kapcsolatban. Érdekel a véleményed, kérlek írd meg kommentben!

11 hozzászólás

 1. abunba 2014. március. 23. vasárnap - 19:37 - Válasz

  Sziasztok! Nem tudom, hogy volt-e már ebben a témában bejegyzés, ha igen, akkor elnézést kérek az ismétlésért. Az a gondom, hogy a régi expertjeim – indikátoraim – scriptjeim új editorral való lefordítása (compile) után, annak ellenére, hogy semmilyen hibát nem jelez az editor, a play gombbal történő hibakeresés hibát talál, és utána az addig működő ex4 elem nem működik. A MeteTrader kikapcsolása, új fordítás (compile) után ismét működnek az ex4 elemek. Mi lehet az oka a leírt jelenségnek? Előfordulhat, hogy valamilyen helyzetben mégis hibásan fog működni valamelyik ex4 elem, annak elelnére, hogy a compile után nincs error üzenet?

  • Radulovic Attila 2014. március. 28. péntek - 08:17

   Nagy valószínűséggel MT4 bugról van szó, figyeld a következő build kiadásokat. Alapvetően nem javaslom az újrafordítást, én továbbra is 509-es compilerrel dolgozom – amíg nem tiltják az 509-et, addig neked is ezt javaslom.

 2. abunba 2014. március. 31. hétfő - 17:30 - Válasz

  Sziasztok!
  Köszönöm a választ, valóban MT4 bug hibaüzenetet kapok. Még én is az 509-es editort használom, csak próba volt (sikertelen) az új editorral való fordítás.
  A következő kérdésem lenne még:
  A korábbi verziókban az objektumok elnevezésével tudtam szabályozni, hogy melyek kerüljenek a másikak elé illetve mögé. (ABC sorrendben kerültek megjelenítésre, tehát a Z eltakarta az A-t) Az új MT4-ben mindez teljesen felborul, nem is értem teljesen, hogy mi szabályozza az objektumok sorrendjét. Tudna valaki (Radu:)) segíteni ennek a dolognak a tisztázásában?
  Köszi előre is!

  • Radulovic Attila 2014. március. 31. hétfő - 20:28

   Az ABC sorrend valóban így van a régi MT4-ben, az újjal egyelőre nincs tapasztalatom mert build 509, amivel dolgozom. Várok kicsit, míg “stabilabb” lesz az új változat) Itt nézelődj az objektum tulajdonságok között, a megoldást szerintem itt mindenképp megtalálod.

 3. Povi 2014. április. 21. hétfő - 14:16 - Válasz

  Szia Attila
  A magamnak készített indikátorok nagy részénél az érték helyére mindig jelzést teszek hétvégén. (Igen, többször előfordult már, hogy nem értettem miért nem működik indikátor, EA, mire kiderült csak hétvége van!)
  Most ezek egyike sem működik megfelelően újrafordítás után. Ha még nem volt erről szó, kérlek jelezd a programozók felé, hogy a DayOfWeek() változó az indikátor indítása után MINDIG nullát – azaz vasárnapot ad vissza. Csak akkor áll a helyes értékre ha idősíkot váltasz.
  Üdv
  Povi

  • Povi 2014. április. 21. hétfő - 15:22

   Ja és az lemaradt, hogy egész vasárnap DayOfWeek = 5 ?!!

  • Radulovic Attila 2014. április. 21. hétfő - 17:24

   A vasárnap nem 5, hanem nulla.

   A fordítás után a chartra csatolt indikátorok hülyeségeket csinálnak, ez mindig is így volt, mondjuk az új változatban nem tudom hogyan viselkednek.

   Az egész ötletnek egyébként nem nagyon értem mi értelme, hiszen a lekérdezés napja hiába vasárnap, attól még az indikátor által végigvizsgált időszakon belüli adatelemzés simán működhet. Nem?

 4. Povi 2014. április. 21. hétfő - 18:03 - Válasz

  Szia
  Sajnos itt nem arról van szó, hogy fordítás után hülyeségeket csinál, hanem a már említett DayOfWeek változó hibája miatt nem működtek rendesen.
  509-el fordítva a chartra húzott indikátor azonnal a helyes értéket mutatja, még az új fordítóval nullát ad vissza függetlenül attól valójában milyen nap is van és csak idősík váltásra áll be a helyes érték.
  “A vasárnap nem 5, hanem nulla.” Nos hát épp ez a probléma: a DayOfWeek vasárnap lekérdezve 5-öt adott eredménynek.
  Kézi kereskedéshez készült indikátor, csupán kereskedési adatokat rak ki a monitorra pl. szerver idő, spread, gyertyazárásig visszalévő idő, stb.
  Üdv
  Povi

  • Radulovic Attila 2014. április. 21. hétfő - 18:15

   A kód alapján valószínűleg többet tudnék mondani. Elképzelhető, hogy olyan megoldást használsz amelyre az 509-nél még nem, a >= 600-as változatnál meg érzékeny a fordító.

  • Radulovic Attila 2014. április. 24. csütörtök - 18:42

   Povi: most olvastam az MQL4 fórumon, hogy a közelgő új MT4 kiadásban javítottak egy TimeCurrent-et érintő hibát, ami kb. olyasmit produkált mint amit Te leírtál (0 visszatérési érték). Hamarosan lefordítom a bejelentést, majd olvasd el, hogy ez volt-e a probléma. Hátha… 🙂

 5. […] könyvek megnyitásával kapcsolatban korábbi cikkemben […]

Hagyj üzenetet

Adhatok Neked még több ingyenes tartalmat?

Értesítelek hetente megjelenő új tartalmaimról.