MT4 átállással kapcsolatos problémák és megoldásuk

Az utóbbi hetek tapasztalata alapján szeretnék segíteni azoknak, akik még nem álltak át az újabb MT4 terminálverzióra, vagy már átálltak de problémáik akadtak. A cikk a lehető legjellemzőbb gondokról szól, lesz olyan amelyről már korábban írtam és lesz olyan amelyről még nem esett szó. Tapasztalatom szerint például van olyan brókercég Magyarországon, aki a belső használatra átadott frissítési dokumentumaiban is helytelen információkat terjeszt az átállásról - így sokaknak biztosan hasznosak lesznek az információmorzsák.

Az alábbi GYIK (Gyakran Ismételt Kérdések) az átállással kapcsolatosan felmerülő problémákat tárgyalják. Az egyes kérdésekre kattintva megjelenik a probléma megoldásának teljes leírása.

Átállás 600-as, vagy annál újabb MT4 verzióra

Mi az a Rendszermappa, és mire jó?

A Rendszermappa a MT4 545-ös build verziójánál újabb változatokban szereplő új fogalom. A mappa minden olyan fájlt tartalmaz, amely a valós idejű robot/indikátor/szkript futtatáshoz szükséges, illetve a gyertyaadatok, sablonok, profilok is ebben a könyvtárban tárolódnak.

A legtöbb Windows rendszerben a MT4 telepítési könyvtára (ún. adatkönyvtár) és a rendszermappa két különböző helyen található meg, míg más esetekben egybeeshet.

Az MQL4 mappa tartalma

A Rendszermappából nyílik az egyik legfontosabb mappa: MQL4.

 • \Experts - expert advisorok (kereskedőrobotok),
 • \Indicators - egyéni indikátorok,
 • \Scripts - szkriptek (egyszeri futtatásra szánt MQL4 alkalmazások),
 • \Include - forráskódot tartalmazó MQH és MQ4 fájlok, amelyeket más programok hívnak meg,
 • \Libraries - függvénykönyvtárak MQ4 formátumban és belőlük fordított EX4 binárisok,
 • \Images – képek, melyeket erőforrásként lehet használni,
 • \Files – specifális “fájl sandbox” – az MQL4 alkalmazások fájlműveleteket kizárólag ide végezhetnek.

A Rendszermappa helye

A mappa helyét a legegyszerűbben a MT4 terminálból hívhatjuk elő. Kattintsunk a Fájl menü Rendszermappa megnyitása (Open Data Folder) lehetőségre! A felugró könyvtáron belül lévő MQL4 mappába másoljunk be minden olyan expertet, indikátort és szkriptet, amelyre szükségünk lehet a jövőben.

Amennyiben egy program nem jelenik meg a bemásolás és MT4 újraindítás után, nagy valószínűséggel rossz helyre másoltad be azt. A fenti bekezdés alapján keresd meg a helyes könyvtárat, és oda másold be a programokat!

Részletes leírást a témáról korábbi cikkemben olvashattok.

Hozzáadva itt: Átállás 600-as, vagy annál újabb MT4 verzióra, Metatrader

MT4 frissítés: a frissítés után a terminál egyáltalán nem indul el, mit tegyek?

Előfordul, hogy a frissítés nem zajlik le megfelelően. Ennek egyik következménye ennek a kérdésnek a megoldásában olvasható. Van viszont olyan eset is, hogy a frissítés eleve nem is tud lezajlani, mert esetlegesen rosszul megírt MQL4 programok (vagy azok összetevői) miatt a régi terminál futva marad, emiatt pedig meghiúsul a frissítés.

Ilyenkor járjunk el a fenti cikkben leírtak szerint (minden terminál bezárása, majd a folyamatok kényszerített kiléptetése), majd:

 1. Keressük meg az érintett - el nem induló - terminál telepítési könyvtárát!
  1. Ha szerencsénk van, akkor ez az eredeti telepítési könyvtár (pl. C:\Program Files\Metatrader) lesz, mivel még gyakorlatilag a frissítés előtt állunk. Innentől kezdve folytassuk a 2. ponttal!
  2. Ha nincs szerencsénk, akkor a keresést folytathatjuk a C:\Felhasználók\{Felhasználónév}\AppData\Roaming\MetaQuotes\Terminal\ könyvtáron belül, ahol akár több, 32 karakteres szimpatikus könyvtárnév létezhet. Az egy lesz a mi könyvtárunk. Hogy melyik? Amelyik könyvtáron belül található egy origin.txt fájl, nyissuk meg és ellenőrizzük a benne található elérési utat. Ha megegyezik a MT4 terminálunk elérési útjával, jó helyen járunk. Innentől kezdve folytassuk a 2. ponttal!
  3. Ha az előző két ponttal nem jártál sikerrel, vagy nem szeretnél beleveszni az informatika csodálatos világába, töltsd le innen azt az egyszerű ellenőrző programot, aminek ha megadod az MT4 terminál telepítési könyvtárát, megnyitja neked az ahhoz a terminálhoz tartozó rendszermappát. A letöltéshez regisztráció szükséges!
 2. A telepítési könyvtáron belül található egy profiles mappa; ezen belül létezik egy lastprofile.ini fájl, ezt nyissuk meg dupla kattintással!
 3. A megnyíló jegyzettömbben jegyezzük fel a legutolsó aktív profilunk nevét - legtöbbször Default -, és írjuk át a fájlban lévő egy sort valami teljesen értelmetlen karaktersorozatra, majd mentsük el a fájlt!
 4. A fájl módosítása után próbáljuk meg elindítani a terminált! Ha szerencsénk van, egy teljesen üres terminál nyílik meg, amelyben újra létrehozhatóak a kívánt chartok, expertekkel, indikátorokkal felvértezve. A korábbi profilt is megpróbálhatjuk megnyitni, de mindenek előtt a frissítést "üres" terminállal igyekezzünk elvégezni!
 5. Vagyis: lépjünk ki a terminálból, és indítsuk el újra! Ellenőrizzük a Súgó menün belül Névjegy menüponttal a build verziót! Ma (2014. február 22-én) a legfrissebb build változat a 610-es. Lehetséges, hogy brókerünk nem pont ezt a verziót használja; ugyanakkor pár terminál újraindítás után kiderül, hogy akar-e a program újabb frissítést végezni. Ha nem, akkor visszatölthetjük a legutóbb használt kedvenc profilunkat úgy, hogy lent, a Metatrader4 státuszsorában a korábban lastprofile.ini -be írt értelmetlen karaktersorozatunkon bal egérgombbal kattintva kiválasztjuk a feljegyzett profil nevét. Ekkor pontosan ugyanúgy viszontlátjuk a chartjainkat, ahogyan azokat a problémák kezdete előtt hagytuk.
A letöltött fájl segítségével megtalált rendszermappa

A letöltött fájl segítségével megtalált rendszermappa

Hozzáadva itt: Átállás 600-as, vagy annál újabb MT4 verzióra

MT4 frissítés: eddig az experts mappába kellett másolnom az experteket, szkripteket és indikátorokat. Eltűnt ez a mappa! Mit tegyek?

 1. amennyiben...
  1. ...az MT4 elvégezte az automatikus frissítést, akkor a dolgaid nem tűntek el (hiszen a terminálon belül látható, hogy megvannak), csak átmásolódtak egy másik mappába.
  2. ...teljesen új MT4 terminált telepítettél fel, akkor a következőkben tárgyalt MQL4 mappa majdnem teljesen üres (gyári állapotú) lesz.
 2. indítsd el a Metatrader4 terminált
 3. kattints a Fájl menü Rendszermappa megnyitása (angol változatban: Open Data Folder) menüpontjára
 4. ekkor megnyílik az a mappa, amin belül minden, az adott terminálhoz köthető fájlod benne van.
 5. az experteket az MQL4\Experts, az indikátorokat az MQL4\Indicators, a szkripteket pedig az MQL4\Scripts könyvtárba kell bemásolni. (A további fájlokról korábbi cikkemben találsz információt)
 6. a MT4 újraindítása után a bemásolt eszközök újra használhatóvá válnak.

Fontos tudni, hogy néha a fenti MQL4 könyvtáron kívül is van egy másik MQL4 könyvtár - az a telepítési könyvtárból nyílik -, azonban azt csak különleges esetekben használja a MT4.

Bővebben erről a témáról korábbi cikkemben írok.

Hozzáadva itt: Átállás 600-as, vagy annál újabb MT4 verzióra

MT4 frissítés: úgy gondolom, lezajlott a MT4 terminálom frissítése, azonban az eddig használt jól működő robotok megkavarodtak. Mit tegyek?

A frissítési procedúra a következőképpen zajlik: amennyiben a brókercég frissítést hajtott végre, egy elindított MT4 terminál letölti az új MT4 változat szükséges fájljait, és a következő terminál újraindításnál feltelepíti azokat. Ezután a program újraindul. A hiba akkor kerül a gépezetbe, amikor a korábban általunk elindított terminál programfolyamata nem lép ki megfelelően, és megbújva a memóriában, látható kezelőfelület nélkül tovább fut. Ekkor a korábban chartra helyezett robotok tovább működnek, így fordulhat elő az, hogy egy-egy konfigurációnk több példányban párhuzamosan, tudtunk nélkül és akaratunk ellenére működik. Ez akár súlyos anyagi veszteséget is okozhat, ezért mindenképpen érdemes odafigyelni a következőkre, akár a frissítéstől függetlenül is:

 1. számoljuk meg a futó Metatrader folyamatokat figyelmesen! Magyarul: hány darab különálló MT4 terminált látunk a Windows rendszerünk tálcáján. Az alábbi képen 11 darab futó MT4 felület látható. (A nagyobb méretért kattintsatok a képre)
11 darab MT4 felület

11 darab MT4 felület

 1. ezek után indítsuk el a Feladatkezelőt (kattintsunk jobb egérgombbal a jobb alsó sarokban lévő órára, majd válasszuk ki a Feladatkezelő menüpontot)
 2. a Feladatkezelőn belül menjünk át a Folyamatok fülre, és kattintsunk a Programkód neve oszlopon; ettől ABC sorrendbe rendeződik az oszlop. (Amennyiben nem látszódik a Folyamatok fül, váltsunk nézetet - biztosan lesz ilyen fül, valahol)
 3. ha az adott Feladatkezelő támogatja a funkciót, kattintsunk a Nézet menü Oszlopok kiválasztása menüpontjára, és pipáljuk be a Lemezkép elérési útjának a neve lehetőséget
 4. keressük meg az összes olyan sort, amelyben a Programkód neve oszlopban terminal.exe kiírást találunk; ennyi MT4 fut valójában, még ha ebből csak 11 darabot látunk is elsőre. A csatolt képen látszik, hogy a 11 várt terminal.exe folyamattal szemben itt jóval több fut, nagy részük feleslegesen - akár kárt okozva. Ők az ún. beragadt folyamatok. A képen pirossal bekarikázva az összes terminal.exe folyamat, a különböző más színekkel összekötve pedig az egy helyről indított folyamatok láthatóak. Minden könyvtárból kizárólag egy darab terminal.exe lenne a normális, ezzel szemben itt bőven akad káosz.
Futó MT4 folyamatok

Futó MT4 folyamatok

Amennyiben annyi terminal.exe folyamatot látunk a Feladatkezelőben, ahány felületet látunk a tálcán, nincs miért aggódni. Ha több a folyamat, mint a látható felület, akkor pedig járjunk el a következőképp:

 1. zárjunk be a hagyományos módszerrel (az ablak jobb felső sarkában lévő X jellel) az összes, általunk látható terminál ablakát
 2. várjunk 1-2 percet az utolsó ablak bezárása után
 3. a fennmaradó összes terminal.exe folyamatot egyenként kijelölve zárjuk le a Folyamat leállítása gomb segítségével.

Ha egyetlen terminal.exe sem marad a listában, akkor elkezdhetjük egyenként újra elindítani a termináljainkat. Minden indítás után ellenőrizzük a darabszámokat, ha pedig egy frissen indított példány frissíteni akarja magát, engedjük meg neki. Minden egyes műveletünk után újra és újra ellenőrizzük a futó terminal.exe folyamatok darabszámát - ezzel a módszerrel győződhetünk meg arról, hogy nem fut több folyamat a szükségesnél.

Amennyiben a Windows rákérdez, hogy szeretnénk-e engedélyt adni a programnak a módosításra, nyomjunk az Igen opcióra.

Hozzáadva itt: Átállás 600-as, vagy annál újabb MT4 verzióra

A régebbi MT4 build verziókat tudtam futtatni a számítógépemen, az újakat viszont nem.

Valószínűleg túl régi a számítógéped, és a processzorból hiányzik az SSE2 utasításkészlet. Bővebben itt olvashatsz a témáról.

Hozzáadva itt: Átállás 600-as, vagy annál újabb MT4 verzióra

Oszd meg ezt a cikket, ha úgy gondolod másnak is hasznos lehet a fenti információ!

Oszd meg, ha hasznosnak találtad!

19 hozzászólás a(z) “MT4 átállással kapcsolatos problémák és megoldásuk” bejegyzéshez

 1. Szia Radu!

  A régebbi verzióban voltak saját expert, script sablonjaim amit az expert/templates könyvtárba kellett másolni, az új verzióban már nincs ilyen, és nem tudom hová kell tenni, hogy használni tudjam, próbáltam másolgatni különböző helyekre, de nem működik.
  Szeretném megkérdezni van-e erre megoldás.
  Üdv. Imre

 2. Sem a dokumentációban, sem a frissítésekkel kapcsolatban nem találkoztam én sem a template-kel. Egyelőre úgy gondolom, hogy az új verzióban simán kihagyták ezt a lehetőséget, sajnos.

  Úgy látom, hogy ráadásul még az én fájljaim is kitörlődtek a frissítés folyamán.

  Végső eshetőségként egyelőre tehát annyi lehetőséged van, hogy ha pl. korábbi mentésből megvannak az mqt fájlok, akkor azokat az All Files-ra kattintva a MetaEditorból is meg tudod nyitni.

 3. Szia Attila.
  Új telepítés után (tehát nem a régi build lett frissítve) kifagy a Metatrader. Két brókertől is letöltöttem (AvaFx, LQDmarkets), feltelepítettem az alapértelmezett útvonalra, majd indítás után "Not responding" fogad. Próbálkoztam a lastprofile.ini átírásával és másik meghajtóra telepítéssel is, mindhiába. Erre a gépre már többször raktam Metatradert, a géppel a windows-al nem lehet baj. Lehetséges az, hogy vasárnap van, nem éri el a bróker szerverét és ezért csinálja? Nem hiszem.
  Mi lehet a gond?
  Üdv Viktor

  • A szervert el kell, hogy érje bár valóban ezzel kapcsolatban is láttam már furcsaságokat, mindenesetre nem hiszem hogy itt most ez okozza a problémát.

   Milyen Windows rendszer ez?
   Van elég szabad hely a C:\ meghajtódon?
   Mit értesz az alapértelmezett útvonal alatt?
   Felhasználói fiókok felügyelete be van kapcsolva?

 4. Windows 7 Professional SP1 64bit
  A C:\ meghajtón még 14GB szabad hely van.
  Alapértelmezett amit a telepítő ajánl:
  C:\Program Files (x86)\Ava MetaTrader\
  C:\Program Files (x86)\LQD MetaTrader 4 Terminal\
  A UAC be van kapcsolva.
  Köszi, hogy foglalkozol a kérdéssel.

  • Szia Attila.
   Sikerült a végére járnom a neminduló metatradernek.
   Mégis a windows volt a ludas. Elővettem egy használaton kívüli régi laptopot (szintén win7), feltettem rá és minden működik :)
   Az első gépen valami windows frissítés félre sikerülhetett, mert mint kiderült más dolgok sem működnek. Pl: .net keretrendszer frissítések, visual C++ frissítések, még a média player is kifagy valami hibával.
   Hogy mi okozta és mivel tudom kijavítani azt még nem tudom, de ez már nem is ennek a fórumnak a témája. A lényeg: nem a meta volt a bűnös.
   Üdv Viktor

 5. Nekem a mai napon jelentkezett az alábbi probléma:

  Nem mozgatható,görgethető a chart .Az utolsó gyertya valahol középen áll, frissül folyamatosan, de innen nem tudom mozdítani.Kapcsolgatom a "nem tudom minek nevezzelek" gombokat ( a nagyító mellett jobbra) de semmi reagálás. Újraindítás sem segít. Mi a teendő vajon?

  • Szerintem csak eltűntek a múltbéli adatok.

   Az F2 billentyűvel a Múltbéli adatok panelen kattints a megfelelő instrumentumra, és a Letöltés gombra (párszor szükséges lehet a "Rendben" gomb nyomkodása is). Utána ha megvagy, akkor ugyanezt játszd el újra - ekkor már újragenerálja az összes idősík adatát. Aztán lépj ki-be a MT4-be, és megoldódik a problémád, ha minden igaz.

 6. kÖSZÖNÖM A VÁLASZT, ERRE ÉN IS gondoltam,d epróbálkozásban közben rájöttem, hogy nincsenek régi adataim csak 2014 febr. 21. Most azon dolgozom,hogy beszerezzek adatokat és bevarázsoljam a platformomba.
  Hááááát! Eddig nem sok sikerrel!
  Köszi mégegyszer!
  Üdv.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!