Fontos: február 3-án komoly MT4 frissítés várható

A korábbi cikkben taglalt, nagyobb lélegzetvételű változásokat a MetaQuotes bejelentése alapján február 3-án kiadják az új MT4 változatot, amely jelenleg tesztelés alatt áll.

Jelen cikket minden MT4 felhasználónak készítem, azaz a változások nem csak a programozókat érintik. Mindenképpen olvassatok tovább!

Az igen komoly változások tehát minden Metatrader felhasználót érintenek, a robotot napi szinten használókat jobban, mint a kézi kereskedőket.

Az én (és mások) véleménye szerint a kiadást elsieti a cég, és gyakorlatilag ráerőlteti a Metatradert használó közösségre azokat a változtatásokat, amelyek akár súlyos hibákat okozhatnak. A rövid tesztelési időszak alatt rengeteg probléma merült fel, amelyek egy részét ugyan javítják, de idővel újabbak kerülnek elő.

A lehetséges következmények:

 • eddig helyesen működő robotok bizonyos funkcióiban hibák keletkezhetnek
 • indikátorok egyáltalán nem, vagy hibásan működnek majd
 • külső DLL importot használó robotok újrafordítás esetén nem tudnak majd együttműködni az eddig kifogástalan DLL függvényekkel (ANSI-ról Unicode-ra való átállás miatt)
 • egyedi (offline) chartok formátum változás miatt lehetséges, hogy nem fognak megfelelően működni (Renko, Range, Tick chartok)
 • sok apró, de idegesítő probléma és hiba

A fentiek fényében minden aktív robothasználónak javaslom, hogy - amennyiben megoldható - a héten zárjon minden robot által menedzselt éles kereskedést, és a robotot jövő héten az új Metatrader verzióval kizárólag demó számlán használja. Ez rávilágíthat az esetlegesen felmerülő problémákra, felesleges kockázat nélkül.

Aki a fentieket nem tudja megoldani (azaz a nyitott pozíciói veszteségesek, és/vagy nem akarja őket zárni), az is kísérje extra figyelemmel az esetleges Metatrader frissülés miatt bekövetkező változásokat.

A fentiek pesszimista jóslatnak tűnhetnek - valóban lehetséges, hogy nem lesz mindennel probléma, ugyanakkor a korábbi évek tapasztalata és a MetaQuotes "kapkodós" hozzáállása alapján igenis várhatóak kisebb-nagyobb hibák.

A MetaQuotes egyébként azt ígéri, hogy a korábban létrehozott robotok az új Metatraderekkel is működnek majd, azonban kompatibilitási problémákból bőven elég akár egy is, hogy aztán az megkeserítse a trader életét.

A MetaQuotes fórumában olvasható visszajelzések ugyanakkor azt tükrözik vissza, hogy rengeteg megoldandó hiba van, amire sokszor a válasz az, hogy: "Fordítsd újra a robotodat az új fordítóval!". Ez a megoldás viszont sokszor nem megoldás, hiszen az új fordító újabb problémákat okozhat, ha egyáltalán lefordul vele a program.

Fontosabb változások, a teljesség igénye nélkül:

 • teljesen új MQL4/MQL5 fordító, egy vagon új funkcióval
 • megváltozott könyvtárstruktúra, lehetséges megváltozott elérési úttal
 • a változókban nem lehet a jövőben a pontot használni (ezek cseréje szükséges más karakterre)
 • külső DLL fájlok ANSI helyett Unicode kódolást használnak; egy expert újrafordítása után csak a megfelelően módosított DLL fájlból használhat jól működő eljárásokat
 • több "védett" változónév került meghatározásra, vagyis az eddig használt változónevek között részben vagy egészében helytelen, fordító által nem elfogadott elnevezések lehetnek - ezek javítása szükséges

A bejelentés körüli káoszról sokat elmond az is, hogy a MetaQuotes által hirdetett 03.02.2014. dátum az orosz formátum alapján február 3, míg az amerikai interpretáció szerint március 2. Mivel február 3. egy hétfői nap, ez a sokkal valószínűbb változat - és a MetaQuotes egy munkatársával folytatott beszélgetésem alapján is ez a megcélzott dátum.

Természetesen lehet, hogy az utolsó pillanatban módosítanak majd a dátumon, de erre jelen pillanatban a cég által erőltetett rohanás miatt kevés esélyt látok.

A frissítés ténye még függ az adott bróker egyéni döntésétől is, így nem biztos, hogy mindenkinél automatikusan meg fog történni a frissülés.

Azt javaslom tehát minden MT4 felhasználónak, hogy szenteljen több figyelmet a termináljaira a jövő héttől kezdve! A fórumon belül várom az esetleges problémákat, igyekszem minden érintettnek megfelelő segítséget nyújtani. 

A cikk megosztásával más emberekhez is eljuttathatod a fenti információkat.

Oszd meg, ha hasznosnak találtad!

3 hozzászólás a(z) “Fontos: február 3-án komoly MT4 frissítés várható” bejegyzéshez

 1. Visszajelzés: Új TickStory Lite verzió: 1.3RC! | Radu MetaTrader blogja

 2. Visszajelzés: Megjelent a Tickstory Lite 1.3-as verziója! | Radu MetaTrader blogja

 3. Visszajelzés: Augusztusban vége a 600-nál régebbi verziók támogatásának | Radu MetaTrader blogja

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!