A MetaQuotes bejelentése alapján igazán komoly döntésekre szánta el magát a MT4/MT5 gyártója. Az új irányvonal – szerintem – mindenki számára rendkívül pozitív dolgokat fog hozni. Összegyűjtöttem, hogy melyek ezek.

Az alábbiakat a MetaQuotes fórumának egyik moderátora közölte – lefordítva, néhol kiegészítve teszem közzé.

[Mi, a fejlesztők] hatalmas mennyiségű munkával készülünk a következő MetaTrader 4 frissítésre.

Néhány a nagyobb változások közül:

  1. Az MQL4 nyelv és a MetaEditor 4 bizonyos részeinek komplett cseréje az MQL5-ös közösen használható komponensekre.Ahelyett, hogy az MQL4->MQL5 kompatibilitáson dolgoznánk, pont az ellenkező irányba megyünk. Az MQL5 funkciók lehető legteljesebb átvehető skáláját hozzuk el az MQL4-be úgy, hogy közben az MQL4 meglévő funkciói nem sérülnek. Más szavakkal mondva: az MQL5 hatékony funkciói – beleértve az OOP-t és a natív kódfordítást – elérhetővé válnak az MQL4-ben is.Ennek érdekében létrehoztunk egy egységesített programfordítót, amely automatikusan támogatja mind az MQL4, mind az MQL5 programnyelvet. Továbbá a MetaEditor egy közös szerkesztőfelületté válik mindkét platform számára – így lehetővé válik az összes korábbi és jövőbeli MQL4/MQL5 program fordítása egy helyen belül.
  2. Az MQL5 Storage szolgáltatása elérhetővé válik az MQL4 IDE (integrált fejlesztőkörnyezet) berkein belül is.Egyszerűbb lesz a forráskód verziók kezelése, a fájlok szinkronizálása és a csapatmunka is.
  3. Az MQL4 kódvédelem jelentősen növelve lesz.Az új EX4/EX5 fájlok komolyabb és teljesebb védelmet biztosítanak majd a visszafejtés ellen..
  4. A piaci programok elérhetővé válnak a MetaTrader 4-benAz új fordító támogatja az erőforrások és klasszikus védelmeket, így minden felhasználó képes a saját számítógépén teljes körű alkalmazásokat fejleszteni és eladni. Nem kell majd aggódni a piacon keresztül eladott EX4/EX5 fájlok védelme miatt – csak egy titkos kulcs által aláírt natív kódot fognak tartalmazni a jelenlegi bájtkód helyett.
    Ez a megoldás elősegíti a meglévő programok színességét és védi az eladókat.
  5. A Metatrader 4 alkalmazások piaca augusztus közepén megnyílik az MQL5.közösség számára.A fejlesztők már most elkészíthetik alkalmazásaikat és regisztrálhatják magukat eladóként. A béta verzió kiadása heteken belül megtörténik.
  6. További hatalmas terveink vannak, de egyelőre azokat felfüggesztett státuszban tartjuk.

A fórumtémában egy pár kiegészítő információ is napvilágot látott az orosz nyelvű részből:

  • A Metatrader 4-ben új grafikai elemek lesznek, ezáltal összetett kontrollerek is készíthetőek majd
  • az MQL5 Cloud Network és OpenCL továbbra sem lesz elérhető MT4 alatt
  • Hosszú bétateszt-periódust szeretnénk a legtöbb hiba elkapása végett.
  • Az EX4/EX5 függvénykönyvtárak egy-az-egyben ugyanazok lesznek, így pár speciális funkciótól eltekintve kompatibilisek lesznek egymással.
  • A meglévő MQL4 programok mindenféle módosítás nélkül használhatóak lesznek, de új leírást, ikont, stb. érdemes lesz majd hozzájuk biztosítani [a Piac szolgáltatás miatt].
  • A pozíciók kezelése továbbra is platformfüggő marad, vagyis az MQL4-es programok esetén megmarad a több pozíció kezelhetőségének lehetősége, amennyiben azt a bróker továbbra is támogatja majd.

A fentiek fényében lassan kijelenthető, hogy a Metatrader4 platformnak bőven van még létjogosultsága, és ezt a MetaQuotes is belátta.